„Compromis” by StudentFest 2011 Timişoara – Tinerii actori și compromisurile pe care le fac pentru a avea o carieră

„Compromis” by StudentFest 2011 Timişoara – Tinerii actori și compromisurile pe care le fac pentru a avea o carieră

Dragos Stațenco povestește despre dedesubturile actoriei

„Ce spune un tânăr care a terminat Facultatea de Teatru? Vă mai pun ketcup pe cartofi", este o anecdotă binecunoscută în lumea studenţilor de la Teatru. Din cei peste 600 de absolvenţi de la Teatru din fiecare an, aproape niciunul nu reuşeşte să se angajeze în domeniu. Dragoş Staţenco povesteşte despre compromisurile pe care le fac tinerii pentru a juca pe o scenă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Compromisul este şi tema celui mai important festival studenţesc din România, StudentFest. Organizatorii s-au gândit că vor să tragă un semnal de alarmă referitor la compromisurile pe care le fac artiştii, pentru a-şi practica meseria. Dragoş este student în anul II la Facultatea de Muzică din Timişoara, secţia Actorie şi spune că şansele absolvenţilor de a profesa în meserie sunt minimale.

Investiții din propriul buzunar

„Termini facultatea şi te trezeşti că nu ştii încotro să o apuci. Pentru a avea o şansă la un teatru, trebuie să te dai bine pe lângă regizori şi directori de teatre. Asta, pe lângă investiţia pe care o faci pentru a organiza singur spectacole, ca să te faci remarcat. Te costă câteva sute de lei numai decorul, actorii şi costumele. Pe lângă asta, mai trebuie să dai şi o masă. Poţi să faci zeci de spectacole de acest gen şi să nu realizezi nimic. Rareori se întâmplă ca vreun regizor sau director de teatru să remarce un actor în cadrul vreunui spectacol", a declarat Dragoş.

Castingurile

Singura posibilitate rămasă actorilor este de a se prezenta la castinguri şi audiţii pentru diferite piese. „E de recomandat ca tinerii absolvenţi să se prezinte la cât mai multe castinguri. Mi s-a întâmplat şi mie însă să aflu că particip degeaba, întrucât, listele au fost făcute cu mult înaintea audiţiilor. Se practică foarte mult nepotismele şi favorurile în rândul regizorilor şi a directorilor de teatru", spune Dragoş. Acesta mărturiseşte că cei care reuşesc să joace totuşi pe o scenă, nu sunt plătiţi.

Muzică, artă şi petreceri cu invitaţi de pretutindeni la StudentFest 2011. Descarcă programul Festivalului, de luni până duminică!

Ada Hausvater, directorul Teatrului Naţional din Timişoara spune însă că cei care se plâng de lipsă de şanse, refuză să persevereze. „Sunt destule şanse pentru absolvenţi. Noi chiar suntem în căutare de actori tineri. Avem foarte multe reprezentaţii în care tinerele talente sunt căutate. Într-adevăr, ei lucrează în regim de colaboratori, dar dacă se ţin de treabă şi sunt talentaţi, au şanse", a declarat Hausvater. „Nu este adevărat ici zvonul cum că castingurile sunt aranjate sau ar fi luate pe nepotisme. Cei care susţin asta, nu vor să persevereze, de fapt", a conchis aceasta.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: