UPDATE Cod roşu de inundaţii în Timiş. ISU intervine în nouă localităţi. Pompierii au evacuat 11 persoane

UPDATE Cod roşu de inundaţii în Timiş. ISU intervine în nouă localităţi. Pompierii au evacuat 11 persoane

Patru oameni au fost evacuaţi din casele lor la Ohaba Lungă FOTO ISU Timiş

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu de unundaţii pe râul Bega, în zonele Balinţ şi Chizătău.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Începând cu ora 18.00, la sediile primăriilor de pe cursurile râului Bega, aflate sub Cod Roşu, au fost activate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a instituit permanenţa la sediile primăriilor (Făget, Dumbrava, Mănăştiur, Bethausen, Balinţ, Belinţ).
 
La ora 17.55, prin sistemul RoAlert a fost trimis un mesaj de avertizare în zona aflată sub Cod Roşu.

Pompierii timişeni intervin în localitatea Babşa, unde în urma precipitaţiilor au fost inundate o gospodărie şi un drum comunal.
 
De asemenea, în comuna Balinţ sunt mobilizaţi 30 de pompieri cu mai multe autospeciale de intervenţie, motopompe şi bărci.
 
Până astăzi, la ora 18.30, ISU Timiş a intervenit în 9 localităţi, fiind inundate 46 de gospodării, 5 locuinţe, două drumuri comunale, mai multe curţi şi grădini. Pompierii au evacuat 11 persoane, 3 animale (porci) şi 65 de păsări.
 
 
UPDATE În contextul precipitaţiilor abundente cazute în ultima perioada şi ca urmare a creşterilor de debite şi niveluri de pe râul Bega, la nivelul judeţului TImiş se înregistrează următoarele efecte: 
Drumul comunal din localitatea Lăpuşnic a fost blocat din cauza apei de pe carosabil, iar o persoană rămasă blocată într-un autoturism a fost salvată.
 
În Ohaba Lungă sunt afectate de viitură 17 case, 30 curţi şi o stradă. Au fost salvate patru persoane din gospodării, fiind evacuate la dispensarul din localitate. 
 
 
La Remetea-Luncă s-a intervenit pentru evacuarea apei din două case, iar la Babşa s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie. 
 
La Ierşnic o persoană a fost salvată dintr-o gospodărie inundată, fiind evacuată la rude. 
 
În zona localităţii Babşa autorităţile locale acţionează preventiv pentru supraînălţarea digului de protecţie cu saci de nisip ca urmare a creşterii cotelor pârâului Miniş şi a râului Bega. 
 
 
De asemenea ABA Banat intervine pe râul Bega şi afluenţi cu angajaţii şi două autospeciale, două buldoexcavatoare, o basculă, un tractor şi patru maşini de teren. Se deplasează către zona afectata patru autocamioane cu nisip, o maşina de umplut saci precum şi 4.000 saci.

Ştirea iniţială

Pentru gestionarea eficientă a intervenţiilor, la nivelul ISU Timiş, a fost activată Grupa Operativă şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor. Situaţia din teren este atent monitorizată, pompierii fiind pregătiţi să intervină în orice moment.

 

 
Localnicii din Ohaba Lungă au fost avertizaţi prin Ro Alert. Patu persoane au fost deja evacuate din casele lor şi duse la dispensarul din sat.
 
Pentru a împiedica inundarea gospodăriilor şi pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, pompierii recomandă populaţiei să asigure curăţarea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere.
 
Totodată, cetăţenii sunt avertizaţi ca pe timpul manifestării fenomenelor meteo periculoase să limiteze activităţile în aer liber, iar în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenţii de apă (pietonal, cu căruţe sau alte mijloace de transport) şi să se adăpostească în zone înalte şi sigure.
 
 
 
 
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: