Clubul de fiţe pentru care un „greu” din Timişoara a făcut puşcărie, în centrul unui nou scandal. Robu: „Se ocupă ilegal domeniul public”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronul clubului „Heaven”, Dorin Epure (stânga) refuză să elibereze un spaţiu al primăriei al cărui contract a expirat. Primarul Nicolae Robu (dreapta) face apel la onoarea lui Epure FOTO Adevărul
Patronul clubului „Heaven”, Dorin Epure (stânga) refuză să elibereze un spaţiu al primăriei al cărui contract a expirat. Primarul Nicolae Robu (dreapta) face apel la onoarea lui Epure FOTO Adevărul

Conflict deschis între Primăria Timişoara şi patronul firmei care deţine clubul de fiţe „Heaven” din Timişoara. Amenajat într-o bază de agrement închiriată de la primărie, clubul a rămas încă din vara anului trecut fără contract de închiriere. În ciuda acestei situaţii, patronul se pregăteşte să redeschidă ştrandul, iar primăria nu îl poate evacua.

În urmă cu aproximativ 10 ani, clubul de fiţe „Heaven” a fost în centrul unui scandal uriaş după ce s-a descoperit că firma care deţine baza „Heaven” foloseşte peste 15.000 de metri pătraţi, în timp ce îi plătea chirie Primăriei Timişoara pentru 3.200 de metri pătraţi. În acest caz a fost şi o anchetă DNA, iar în urma procesului fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, Nicuşor Miuţ, unul dintre cei mai influenţi oameni din Timişoara în timpul administraţiei Ciuhandu, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare. Miuţ şi-a ispăşit pedeapsa, fiind şi eliberat din închisoare. În tot acest timp, clubul „Heaven” a funcţionat, dar în august 2019, contractul, încheiat cu Primăria Timişoara pentru o durată de 15 ani, a expirat.

Primăria Timişoara a refuzat să îi mai prelungească contractul de închiriere firmei SC Elaine SRL, care deţine clubul „Heaven”. Au urmat o serie de procese. Unul dintre acestea viza evacuarea firmei din spaţiu. Primăria a pierdut în primă instanţă, urmează apelul. La rândul său, SC Elaine SRL, a deschis un proces prin care le-a cerut judecătorilor să oblige Primăria Timişoara să elibereze acordul comercial pentru funcţionarea în continuare a clubului, arătând că este proprietara unei clădiri construite pe terenul închiriat.

Judecătorii au respins cererea arătând că  „dreptul de proprietate invocat nu este susţinut de niciun înscris probatoriu, iar aspectele învederate de reclamantă, referitoare la faptul că pârâţii o împiedică în mod abuziv să îşi intabuleze dreptul de proprietate în cartea funciară, prin refuzul de eliberare a documentelor necesare, nu pot fi analizate în acest cadru procesual”. Nici această sentinţă nu este definitivă. În paralel, Primăria Timişoara a anunţat că a fost depusă şi o plângere penală în cazul „Heaven”. „Facem apel şi pe această cale la SC Elaine SRL să respecte legea, să respecte administraţia publică locală şi să renunţe la pretenţiile evident nelegitime pe care le emite. Dincolo de setea de bani, există onoarea şi ca cetăţean / cetăţeni al / ai unui oraş precum Timişoara, acţionarul / acţionarii SC Elaine SRL ar trebui să ţină la această valoare!”, se arată într-un comunicat al Primăriei Timişoara.

„Trebuie să înţeleagă titularul acestei afaceri că nu mai poate rămâne acolo pe domeniul public că va ajunge să aibă probleme mari. Eu am apreciat ce a fost acolo câtă vreme a existat o bază legală. Nu poţi să te faci stăpân pe domeniul public fără un contract şi nu e nicio şansă cu mine ca primar să se dea vreo prelungire. Am spus-o răspicat de nenumărate ori. Orice încercare de a recurge la tertipuri va fi fără sorţi de izbândă. Se ocupă nejustificat, ilegal domeniul public. Aşa e legea în România că nu putem pur şi simplu să scoatem totul afară şi să intrăm cu buldozerele”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Avocatul patronului de la „Heaven”: „Ajungerea la termen a contractului nu este suficientă pentru eliberarea spaţiului”

Contactat de „Adevărul” pentru a exprima un punct de vedere cu privire la conflictul dintre firma sa şi Primăria Timişoara, patronul de la „Heaven” ne-a direcţionat spre avocatul său, fostul judecător Arcadie Anastasescu. Avocatul a declarat că Primăria Timişoara este proprietar doar pe construcţiile în suprafaţă de 3.200 de mp, restul de 15.000 de mp de teren fiind proprietatea Statului Român.

„Există o carte funciară în care sunt intabulate două imobile. Unul, teren de 15.000 de metri pătraţi şi nişte construcţii. Pe teren, proprietar este Statul Român. Pe construcţii e proprietar Primăria Timişoara. Asta este situaţia din cartea funciară. Deci, Statul Român nu înseamnă Primăria Timişoara. Din păcate, în 2001 era o confuzie, nu conta. După aceea, chiar a început să conteze. Atunci Unitatea Administrativ Teritorială Timişoara nu are nicio legătură cu terenul de 15.000 de mp cât ar vrea ei să spună că sunt proprietari. Nu sunt nici măcar administratori”, a declarat avocatul Arcadie Anastaescu, care a declarat că banii pentru folosirea terenului deţinut de stat au fost plătiţi primăriei pentru că „ne-au emis decizii de impunere şi aşa ne-a impus Curtea de Conturi”. „Ni s-a cerut un ban, l-am plătit. Nu am mai pus la îndoială justeţea cererii pentru că aşa e politica firmei. Eu şi astăzi plătesc impozit pentru imobile pe care primăria nu mă lasă să le folosesc. Este aproape o chestiune de neînţeles”, a mai declarat avocatul „Heaven”.

Arcadie Anastasescu a admis că odată cu finalizarea contractului de închiriere pentru clădirile deţinute de primărie spaţiul ar trebui eliberat. Dar asta e în teorie. În practică, susţine avocatul, lucrurile sunt mai complicate.  „Dacă avem o istorie din 2003 până în prezent, timp în care s-au întâmplat foarte multe lucruri, am reconfigurat spaţiul, pe banii societăţii, ajungerea la termen a contractului nu este suficientă pentru a elibera spaţiul. În esenţă ce se vrea? Eu să plec de acolo, să las totul aşa cum este şi să vină altcineva să facă acelaşi lucru în locul meu. Când nu este un proiect de renegociere a preţului, de reconfigurare a zonei. Juridic, aşa ar fi (n.r. să se elibereze spaţiul), dar istoria de 17 ani ne îndreptăţeşte să nu fim de acord cu încheierea colaborării doar pentru că s-a îndeplinit termenul. S-au activat alte lucruri între timp, absolut conştient din partea tuturor”, a declarat avocatul Arcadie Anastasescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite