Claudiu Popescu, regizorul care vrea în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Popescu
Claudiu Popescu

Tânărul este al doilea român care a fost admis la Vancouver Film School, însă nu are bani ca să îşi îndeplinească visul.

PROFIL
Născut: 6 februarie 1987, Deva
Studii: Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii de Vest Timişoara
Job: Asistent manager la o firmă de traduceri
Familie: Necăsătorit

Claudiu Popescu este cel de-al doilea român admis vreodată la  prestigioasa şcoală de film canadiană Vancouver Film School, unde şi-au definitivat studiile sute de cineaşti care lucrează în întreaga lume. Claudiu a fost admins la şcoala de film în baza filmelor pe care le-a regizat începând cu perioada liceului şi în baza unui sinopsis, a unui scenariu, scris special pentru concursul de admitere. „Am scris scenariul într-o zi. Am fost admis la secţiunea regie şi scenaristică a Vancouver Film School, deşi nu mă aşteptam. Visam de mult timp să ajung acolo de mult timp”, a spus tânărul. El îşi doreşte să ajungă pe băcile şcolii unde, în timpul cursului de un an, o să urmeze 1.400 de ore de cursuri, în laboratoarele şcolii care sunt deschise pentru studenţi 24 din 24 de ore.

„Într-o şcoală normală faci 800 de ore pe an, aici e aproape dublu. Este visul oricărui tânăr care vrea să facă film. Într-un an ai vacanţă doar patru săptămâni, restul este muncă, muncă şi iar muncă”, a povestit Claudiu Popescu. Tânărul a fost admis încă din luna iunie, însă nu poate să participe la cursuri pentru că are nevoie de 53.000 de euro, bani de studii. „Şcoala nu acordă burse, iar eu nu am aceşti bani. Am încercat să fac rost de bani de la bănci, dar acestea nu mai acordă credite pentru studenţi. Am apelat la oameni de afaceri, la firme, la ONG-uri, să iau împrumut şi să dau banii înapoi, când încep să lucrez în domeniu, după finalizarea studiilor. Am făcut tot ce am putut, dar nu am reuşit să fac rost de bani”, a mai spus Claudiu Popescu, care are posibilitatea să înceapă cursurile şi în februarie 2011 sau în iunie 2011.

Primul lui film

Claudiu a început să facă filme în liceu. Primul filmuleţ l-a realizat în clasa a XI-a, pentru o campanie antidrog. „Am lucrat împreună cu colegii de liceu. Era un film despre consumul de droguri, despre îngerul din fiecare consumator. Mesajul era că drogurile distrug îngerul din tine, şi apoi te distrug fizic”, a mai spus tânărul, care a mai regizat un film de jumătate de oră în clasa a XII-a. „Atunci s-a defectat sistemul de sonorizare din sală, la prima vizionare, şi oamenii au crezut că filmul este mut şi le-a plăcut foarte mult”, a mai spus Claudiu, care a făcut mai multe filme şi în timpul facultăţii.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ţi se par tinerii din România?

Sunt foarte mulţi care nu au iniţiativă. Există tot felul de grupuri, chiar şi pe net, am găsit un grup „Am 20 de ani şi vreau să schimb România”, dar când i-am întrebat cum vor ei să schimbe România mi-a răspuns unul dintre ei, după o săptămână.

De unde ai dobândit pasiunea pentru artă?
De mic am fost captivat de reclamele bune. Mi-a plăcut publicitatea, arta şi în general ideeile bune mi-au venit în minte sub formă de imagini, pe care am simţit nevoia să le împart cu ceilalţi oameni cu ajutorul filmelor mele.

Ce îţi doreşti să faci după ce termini studiile?
Visez să fac joc cu o grafică care să fie mai reală decât realitatea. Sper să pot să îmi dezvolt această pasiune, să am cât mai multe proiecte şi să încep să câştig bani serioşi din pasionea asta.

Ce-i place
„Îmi place că există oameni cu iniţiativă, care au proiecte, există programe pentru copii care au potenţial de genii. Există unele ONG-uri şi firme care investesc în copii şi în proiecte de viitor, care vor să facă lucrurile să meargă în ţara asta“.

Ce nu-i place
„România este o ţară frumoasă, păcat că e locuită. Toată lumea arată cu degetul, dar nimeni nu se uită în oglindă. Dacă găseşte cineva un telefon pe stradă, prima grijă este să-i scoată bateria şi să-l păstreze. Visez să locuiesc într-o ţară unde cel ce găseşte telefonul să-l restituie proprietarului“.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite