Cine este mai periculos: un corupt sau un traficant de ţigări? Răspunsul dat de un judecător nemilos cu infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dosar de contrabandă în care poliţiştii de frontieră i-au prins în flagrant pe traficanţi în timp ce introduceau în România ţigări scoate la iveală lejeritatea cu care este tratat fenomenul. Marii corupţi, cu şpăgi de milioane de euro, le-au dat aripi  contrabandiştilor care consideră traficul de ţigări un furt mărunt. Judecătorul care i-a arestat pe contrabandişti a explicat, însă, că ambele fenomene sunt la fel de periculoase.

Poliţiştii de Frontieră din Timiş au reuşit să destructureze o reţea româno-sârbă de trafic de ţigări care acţiona pe fâşia verde dintre România şi Serbia. Oamenii legii i-au prins în flagrant pe contrabandişti chiar în timp ce treceau ţigările peste fâşie. Modul de operare al contrabandiştilor era relativ simplu. Sârbii veneau cu un autoturism de teren până la graniţă, de unde ţigările erau trecute, cu spatele, într-o altă maşină aflată pe teritoriul României. Numai în ziua flagrantului, în cele două autoturisme au fost găsite 13.500 de pachete de ţigări.

Contrabandiştii, doi sârbi şi un român, au încercat să fugă, dar au fost prinşi şi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, care este şi preşedintele Tribunalului şi care i-a arestat pe contrabandişti, a arătat că regula o constituie libertatea persoanei, arestarea fiind o măsură excepţională, dar în cazul de faţă se impunea arestarea preventivă a traficanţilor de ţigări. „Instanţa apreciază că este necesară transmiterea unui semnal ferm în ceea ce priveşte stoparea fenomenului infracţional legat de contrabandă.Dimensiunea fenomenului este atât de amplă, în prezent, încât s-a ajuns la privirea infracţiunii ca pe o normalitate în cadrul societăţii”, se arată în sentinţa de arestare a contrabandiştilor de ţigări.

Judecătorul subliniază că s-a ajuns până acolo încât contrabanda este considerată mai puţin periculoasă decât corupţia, ceea ce nu este cazul. „Privită prin comparaţie cu, de exemplu, infracţiunile de corupţie, contrabanda a ajuns să fie tratată ca un simplu furt, fără consecinţe în patrimoniul persoanelor fizice, ceea ce i-ar reduce gradul de pericol. Ceea ce este extrem de important este faptul că inculpatul, deşi figurează ca nerealizând venituri, deţine un număr impresionant de autoturisme, existând suspiciunea că activitatea de contrabandă este privită ca o sursă de venit. În speţă pericolul social nu este dat de prejudiciul creat, ci de atitudinea inculpatului faţă de organele judiciare, care demonstrează un grad extrem de  ridicat de pericol social”, a arătat judecătorul în sentinţa de arestare.

Magistratul a mai reţinut că lipsa de fermitate a Justiţiei în cazurile de contrabandă, ar atrage după sine menţinerea comportamentului infracţional al contrabandiştilor. Tocmai din acest motiv, judecătorul a stabilit că „lăsarea în libertate a inculpatului V. ar duce la perpetuarea unei stări de pericol pentru întreaga societate”.  Sentinţa emisă de Tribunalul Timiş în cazul celor trei contrabandişti a fost menţinută şi de Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite