Cine este expertul care a verificat poarta de la intrarea în Timişoara acum trei ani. Construcţia imensă s-a prăbuşit şi a ucis un om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta de intrare în Timişoara, doborâtă de vânt, a provocat decesul unui tânăr de 24 de ani FOTO Ştefan Both
Poarta de intrare în Timişoara, doborâtă de vânt, a provocat decesul unui tânăr de 24 de ani FOTO Ştefan Both

Poarta de intrare în Timişoara dinspre Lugoj, care a provocat decesul unui tânăr, cu ocazia furtunilor violente de duminică, a fost reabilitată în anul 2015. Autorizaţia de construcţie a fost emisă în regim de urgenţă, ca urmare a unei expertize care arăta că poarta nu are probleme de structură, dar elementele de dacor pot pune în pericol siguranţa cetăţenilor.

Un tânăr de 24 de ani din Timişoara a murit după ce poarta de la intrarea în Timişoara dinspre Lugoj a fost pusă la pământ de vântul puternic. Construcţia de dimensiuni mari a căzut peste maşina în care se afla tânărul, provocându-i decesul. Poarta de intrare care a provocat decesul lui Vlad Baici a fost modernizată în anul 2015, în regim de urgenţă. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Primăriei Timişoara, autorizaţia de construire pentru „Modernizare poartă de intrare în municipiul Timisoara”, a fost emisă în data de 24 octombrie 2014, în regim de urgenţă.

Poarta, pericol public

Potrivit surselor „Adevărul” reabilitarea de urgenţă a porţii de intrare în Timişoara a fost justificată tocmai prin faptul că poarta reprezintă un pericol pentru siguranţa publică. Astfel, în vederea obţinerii autorizaţiei de contruire în regim de urgenţă, poarta a fost expertizată de profesorul Valeriu Stoian, profesor la Universitatea Politehnica din Timişoara. Potrivit surselor „Adevărul”, expertiza profesorului Stoian arăta că nu se impun intervenţii asupra structurii, fiind nevoie doar de lucrări de suprafaţă. Contactat de „Adevărul”, profesorul Valeriu Stoian a refuzat să facă orice comentariu pe marginea subiectului.

Valeriu Stoian FOTO Facebook

Prof. dr. ing. Valeriu Stoian a expertizat poarta de intrare în Timişoara înainte de reabilitare FOTO Facebook/ Valeriu Stoian

Primarul Nicolae Robu a emis un comunicat în care confirmă realizarea expertizei în urma căreia s-a decis „estetizarea” porţii de intrare în Timişoara.  „În 2014-2015, s-a realizat modernizarea porţii, mai bine zis estetizarea ei, prin intervenţii autorizate, conforme -cel puţin la nivelul caietului de sarcini- cu solicitările expertului care a efectuat expertiza prealabilă comandată de Primărie”, arată Robu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit primarului, în baza expertizei realizate de profesorul Stoian s-a decis şi lucrările de care e nevoie: desprindere litere volumetrice existente, -desfacere ornamente existente, curăţire rugină, grunduire şi vopsire confecţii metalice, reparaţii tencuieli la stâlpi, -placare feţe văzute cu plăci fibrocement, refacere instalaţie electrică şi priză de pământ, montare litere volumetrice, semnale luminoase, lucrări de organizare şantier, transport moloz. Obţinerea autorizaţiei în regim de urgenţă a permis începerea lucrărilor fără un proiect tehnic, legea permiţând întocmirea proiectului în paralel cu realizarea lucrării. Potrivit pressalert.ro, acordul tehnic din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) nu a fost obţinut.

Firma care a realizat lucrarea

Reabilitarea porţii de intrare în Lugoj s-a realizat de către firma SC Stareto SRL, contractul fiind obţintu de firmă prin atribuire directă. Lucrarea, în valoare de 56.000 de euro a fost realizată în primăvara anului 2015, iar potrivit declaraţiilor oficialilor de la Primăria Timişoara, principala preocupare era legată de modul în care arată poarta şi ce o să scrie pe ea. Stareto SRL este o firmă abonată la lucrări ale Primăriei Timişoara, având, printre altele, contracte de reabilitare termică a unui bloc şi de renovare a sediului Primăriei Timişoara. De asemenea, potrivit SEAP, firma a mai lucrat pentru Poliţia Locală şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite