Cinci sfaturi pentru succes în apicultură. Prima regulă: „Pune mâna pe carte!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliber/Getty Images
FOTO Guliber/Getty Images

Catalogată ca o ocupaţie uşoară, apicultura nu este deloc aşa, iar cel mai bine o ştiu asta apicultorii care fac sacrificii foarte mari pentru a avea succes în domeniu. Confruntaţi cu boli ale plantelor sau ale albinelor, apicultorii sunt nevoiţi să facă faţă mai multor piedici. Preşedintele Asociaţiei Stuparul Bănăţean a arătat care sunt provocările acestei profesii.

”Este o ocupaţie destul de grea care necesită cheltuieli şi timp. Sunt multe piedici în desfăşurarea acestei profesii. Sunt o grămadă de boli ale albinelor, nu există tratamente care să aibă efecte sigure. Baza meliferă (n.r. resursele din care albinele îşi asigură nectarul ) nu se ridică la nivelul altor ţări”, a explicat Dumitru Istraţie, preşedinte al Asociaţiei Stuparul Bănăţean, câteva dintre provocările apiculturii.

Alte provocări sunt legate de înmulţirea numărului de familii de albine pentru că o înmulţire excesivă nu aduce după sine şi o creştere a producţiei. „Oaia dacă a fătat ai mielul până anul viitor. La albine, dacă a făcut roiul poţi să îl pierzi în câteva zile”, a mai arătat apicultorul. Potrivit albinarului, odată cu oportunitatea accesării fondurilor europene s-au înmulţit şi apicultorii, însă profesioniştii sunt puţini. „Noi facem cursuri de apicultură şi pot să vă spun că sunt foarte puţine cazurile de succes. Mulţi doresc, încearcă, dar cei care reuşesc sunt foarte puţini”, a arătat apicultorul potrivit căruia, în domeniu, producţia este mai grea decât desfacerea.

La provocarea „Adevărul”, preşedintele Asociaţiei Stuparul Bănăţean a realizat şi un o listă cu cinci sfaturi pentru cei care doresc să devină apicultori:

  • Pune mâna pe carte să înveţi
  • Pune mâna să lucrezi. Începe cu 1-2-3 stupi şi creşti progresiv numărul
  • Nu încerca să experimentezi „n” variante de creştere a albinelor prin diferite tipuri de stupi
  • Dacă iei ceva din stup, trebuie să pui şi ceva în loc: să plantezi pomi sau plante pentru albine
  • Învaţă că mierea şi produsele apicole sunt indispensabile vindecării corpului uman şi sunt de neînlocuit (lăptişorul de matcă, polenul, mierea).
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite