Cimitirul evreiesc din Timişoara, muzeu în aer liber după modelul cimitirului din Praga. Poate deveni loc de pelerinaj datorită unui rabin-făcător de minuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul evreiesc Timişoara FOTO Ştefan Both
Cimitirul evreiesc Timişoara FOTO Ştefan Both

Cimitirul evreiesc din Timişoara, care adăposteşte o parte importantă din istoria oraşului de pe Bega, ar putea fi transformat în muzeu în aer liber.

Cimitirul evreiesc din Praga este unul din cele mai fascinante şi misterioase locuri de vizitat în capitala Cehiei. Este un veritabil muzeu în aer liber, unde anual poposesc milioane de turişti. După modelul praghez, cimitirul evreiesc din Timişoara ar putea deveni muzeu. Este, de altfel, unul dintre punctele trecute în dosarul de candidatură a Timişoara pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Acum că titlul a fost dobândit, lucrurile ar putea fi accelerate.

Getta Neumann, fiica lui Ernst Neumann, fostul rabin al Timişoarei, deşi trăieşte în Elveţia, se ocupă de mulţi ani de soarta cimitirului evreiesc din Calea Lipovei.

La un moment dat mă gândeam să scoatem un album, cu speranţa că, în cele din urmă, cimitirul va fi integrat în traseul turistic al Timişoarei. Ideea nu s-a materializat. Deocamdată. Dar cred că înainte de a trece la fapte, ar trebui ca pietrele funerare să fie restaurate, cimitirul să primească un aspect mai îngrijit. Este un drum destul de lung până să fie accesibil publicului. Dar ideea este foarte bună şi ar merita să fie realizată. Sunt sigură că se vor face eforturi mari din partea Comunităţii Evreilor din Timişoara şi sper că şi din partea municipalităţii”, a spus Getta Neumann.

Cimitirul evreiesc din Praga


Cimitirul evreiesc din Praga FOTO wikipedia.org

Cea mai veche piatră funerară din Timişoara
 

Dacă cimitirul evreiesc din Praga adăposteşte aproximativ 12.000 de pietre de mormânt, cea mai veche fiind a rabinului Avigdor Kara, înmormântat în anul 1439, în cimitirul din Calea Lipovei, sunt peste 11.500 de morminte. Aici se află şi cel mai vechi mormânt din Timişoara, al lui Azriel Assael. De acest loc se leagă şi o legendă cu totul deosebită.

Cel mai vechi mormânt din Timişoara este cel al lui Azriel Assael, nu se ştie exact cine a fost. Rabin, medic, dar sunt mai degrabă speculaţii. A fost înmormântat în 1636. A fost un evreu sefard şi primul înmormântat în acest cimitir. Cealaltă poveste este legată de rabinul Openhaimer, care a trăit la mijlocul secoului al 19-lea. A fost un rabin reputat pentru talentul său oratoric, era un erudit, dar mult mai târziu a câştigat reputaţia de rabin care face minuni. Mormântul său este construit în stil mausoleu. Mulţi merg acolo, aprind lumânări, lasă bileţele, fac rugăciuni, sperând că rabinul le va îndeplini dorinţele”, a mai povestit Getta Neumann.

Cimitirul evreiesc din Timişoara

Cea mai veche piatră funerară din Timişoara FOTO Ştefan Both
 

Povestea lui Openhaimer a fost spusă prima dată de rabinul Jakab Singer, de la sinagoga din cartierul Fabric. „Se pare că paznicul creştin al cimitirului, întors nevătămat din primul Război Mondial, era sigur că el a supravieţuit datorită puterii rabinului Openhaimer. De atunci s-a răspândit povestea. Oamenii cred în asta şi le face bine că se duc în pelerinaj la mormântul lui”, a mai povestit Getta Neumann. 

Cimitirul evreiesc Timişoara

Mormântul rabinului Openhaimer FOTO Renée Nass-Politzer

Digitalizarea registrului de evidenţă a mormintelor

Getta Neumann se ocupă de cimitirul din Timişoara de 12 ani. A strâns fonduri de la evreii timişoreni răspândiţi în toate colţurile lumii. A reuşit însă să digitalizeze şi registrului de evidenţă a mormintelor, accesibil acum şi pe internet. 

Datele despre 11.578 de persoane au fost introduse într-un tabel excel, apoi au fost puse în forma adecvată, iar acum sunt accesibile pe site-ul Jewis Gen, pentru oricine doreşte o anumită informaţie: unde este mormântul, locul, rândul, sectorul. Proiectul digitalizarii a fost realizat alături de Ronny Wagmann, cu ajutorul donaţiilor evreilor timişoreni din lumea întreaga”, a explicat Neumann.

În cimitirul evreiesc din Timişoara, la fiecare pas dai de povestea unei persoane de mare valoare, care şi-a adus o contribuţie importantă la viaţa oraşului, fie în domeniul politic, social, de afaceri, ori în zona culturală. Este istoria în piatră a comunităţii evreilor din Timişoara.

Cimitirul evreiesc din Timişoara

Mormântul celebrului bancher Szana din Cimitirul Evreiesc FOTO Getta Neumann
 

Astăzi, comunitatea evreiască din Timişoara este una mică. Numără sub 600 de persoane. Însă cimitirul este vizitat de foarte mulţi evrei timişoreni stabiliţi în străinătate.
 

Citeşte şi:


Cea mai veche piatră funerară din Timişoara aparţine unui evreu care a trăit în Banatul Otoman FOTO

Cavoul unui rabin celebru din Timişoara face minuni pentru credincioşi. Vezi ce bileţele lasă oamenii GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite