Centrul Ceh face un apel către toţi românii. „Să ne arătaţi ce obiecte ceheşti aveţi în gospodării, obiecte cumpărate de voi sau poate de bunicii voştri“

Centrul Ceh face un apel către toţi românii. „Să ne arătaţi ce obiecte ceheşti aveţi în gospodării, obiecte cumpărate de voi sau poate de bunicii voştri“

Lanternă cehoslovacă

Românii sunt îndemnaţi să caute printre vechituri şi amintiri obiecte cumpărate în Cehoslovacia şi Republica Cehă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la fondarea Cehoslovaciei, ocazie cu care Centrul Ceh din Bucureşti va organiza o expoziţie inedită. Expoziţia va conţine obiecte de design şi uz casnic pe care românii le-au cumpărat din Cehoslovacia sau Republica Cehă în perioada 1918 – 2017. 
 
După expoziţie, toate exponatele vor fi indexate într-un catalog, care va conţine detalii despre produse, dar şi poveştile din spatele lor. 
 
„Foarte mulţi români au avut acasă un gramofon Tesla, un set de pahare Xenia sau o lanternă My Day. Mulţi dintre ei le-au cumpărat în perioada comunistă din Cehoslovacia şi le-au păstrat până în ziua de azi. Prin această expoziţie vrem să spunem poveştile acestor obiecte. Facem, astfel, un apel către toţi românii, vă inviăm să ne arătaţi ce obiecte ceheşti aveţi în gospodării, obiecte cumpărate de voi sau poate de bunicii voştri“, a transmis Sorina Neaga, de la Centrul Ceh.
 
Cei care au obiecte cehoslovace trebuie să trimită o fotografie alături de căteva informaţii despre obiecte, după care vor fi selectate pentru a fi expuse, pe e-mailul neaga@czech.cz
 
Acestea vor fi restituite oamenilor la sfârşitul expoziţiei. 
 
„Odată strânse, obiectele vor fi indexate de către specialişti cehi, după câteva indici – anul producţiei, designerul, localitatea în care a fost fabricat, dacă este un produs în serie sau în ediţie limitată. Toate aceste informaţii vor apărea în expoziţie, în dreptul fiecărui exponat“, explică Simona Neaga. 
 
Expoziţia va avea loc cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Cehe, în 26 octombrie 2017, în sala Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului National.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările