Cel mai mare scandal în magistratura timişoreană. Vicepreşedintele Curţii de Apel, cinci ani de puşcărie pentru şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Cătălin Şerban a fost acuzat că a primit 50.000 de euro pentru a intervene pe lângă trei colegi pentru o soluţie favorabilă în cazul vânzării Moldomin. El a fost condamnat, în 2012, la cinci ani de închisoare.

Una dintre cele mai răsunătoare scandaluri din lumea magistraţilor timişoreni a avut loc în anul 2012. Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban a intrat în atenţia organelor de anchetă. Acesta a fost acuzat că primit 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă trei colegi pentru o soluţie favorabilă. 
 

Sentinţa prin care judecătorul Cătălin Şerban, a fost arestat de Curtea de Apel Bucureşti, a scos la iveală mai multe date interesante: miza şpăgii de 50.000 de euro era Moldomin. Mai exact, banii aveau rolul de a da undă verde vânzării minei de cupru Moldomin Moldova Nouă. 

Aflată în insolvenţă, societatea minieră a fost scoasă la vânzare, iar câştigătorul licitaţiei a fost Mineco AG, firmă elveţiană controlată de nişte cetăţeni sârbi. Creditorul majoritar, ANAF, a deschis însă, două acţiuni în instanţă, cerând anularea procedurilor de vânzare şi înlocuirea lichidatorului judiciar, pe motiv că a fost modificat caietul de sarcini.

În primă instanţă, Tribunalul Caraş-Severin a respins cererile ANAF, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara. Sârbii care au câştigat licitaţia pentru cumpărarea Moldomin s-au temut, însă, că pot pierde din cauza jocurilor de culise făcute de ANAF şi au pus în joc 50.000 de euro. A fost momentul în care a intrat în schemă vicepreşedintele Cătălin Şerban. Acesta l-a asigurat pe intermediarul Iacob Chişărău că are influenţă asupra judecătorilor la care a fost repartizat dosarul şi poate obţine sentinţe favorabile vânzării Moldomin către Mineco AG. 

Înainte de a primi şpaga judecătorul şi denunţătorul-învinuit, Iacob Chişărău, fostul director de la Moldomin, au avut mai multe întâlniri. 

Judecătorul a cerut iniţial 30.000 de euro, dar a dublat suma pentru că pe fir au apărut şi alte persoane interesate să cumpere mina de la Moldova Nouă. 

Cătălin Şerban era disperat să primească banii de la Chişărău, în două zile apelându-l de mai multe ori pe intermediarul care nu răspundea. Judecătorul l-a sunat pe Chişărău să se intereseze de şpagă, chiar din casa unuia dintre judecătorii care face parte din completul la care trebuia să ajungă banii. După ce s-a emis sentinţa favorabilă pentru Moldomin, judecătorul Cătălin Şerban a încercat cu disperare să primească mita convenită cu Chişărău.

"Sunt presat la rândul meu de alţii"

Astfel, în 13 martie, judecătorul Şerban l-a sunat pe Marian Mihăilă, omul de legătură dintre el şi Chişărău. Cătălin Şerban i-a comunicat lui Mihăilă, care este fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii Externe, în prezent preşedinte al Senatului Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa. „Sunt presat şi eu la rândul meu de alţii şi dacă nu rezolvăm atunci nu mai pot apela”, a spus Cătălin Şerban, potrivit înregistrărilor realizate de SRI.

Suma de 50.000 de euro, reprezentând obiectul infracţiunii, a fost găsită pe 15 martie 2012, în urma efectuării percheziţiei domiciliare la cabinetul notarial al soţiei sale.

Cătălin Şerban a fost trimis în judecată în aprilie 2012, pentru că, în calitate de judecător cu funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul altor inculpaţi din acest dosar, suma de 60.000 euro, iar, pe 14 martie 2012, a primit cu ajutorul acestora suma de 50.000 euro.  

Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat pedeapsa cu închisoarea, însă a redus-o la cinci ani.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a a decis eliberarea din funcţie a judecătorului Cătălin Şerban după ce acesta a fost condamnat definitiv, de către Curte Supremă, pentru trafic de influenţă.

Fostul procuror Ciprian Nastasiu este acuzat că a nenorocit un om nevinovat la Timişoara 

Un alt caz interesant a fost cel în care a fost implicat Cornel Urcan, fostul patron al Hotelului Continental, care a fost arestat iar apoi achitat post mortem de Justiţie. Dispunerea arestării a fost făcută de Ciprian Nastasiu, fostul procuror de caz. 
 

Fiul lui Cornel Urcan spune că va da în judecată statul şi pe procurorul de caz pentru această nedreptate. Avocata familiei declară că responsabil pentru dramă este nimeni altul decât fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, devenit celebru după ce l-a eliberat pe Omar Hayssam.
 

„Nastasiu l-a arestat preventiv pe tata. Când l-a trimis în judecată, rechizitoriul era copiat cuvânt cu cuvânt din plângerea partenerilor de afaceri. Acum Nastasiu e avocat în Baroul Arad şi îl reprezintă pe cel care a făcut plângerea. Tata a fost nevinovat", a declarat Tinel Urcan. Acesta a mai spus că arestul preventiv de un an şi jumătate l-a ucis pe tatăl lui. „S-a îmbolnăvit şi l-a băgat în pământ. Procesul şi expertizele au dovedit că tatăl meu nu a furat nimic. A fost o victimă", a mai spus Tinel Urcan.

Citiţi şi:

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, acuzat de trafic de influenţă

De ce insista judecătorul Cătălin Şerban să primească şpaga: „Sunt presat şi eu la rândul meu de alţii. Dacă nu rezolvăm, nu mai pot apela”

Judecătorii care l-au arestat pe vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara: „Corupţia cunoaşte o accentuare fără precedent şi la toate nivelurile”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite