Cel mai important monument baroc din Banat. Catedrala plină de oameni a fost bombardată fără să se înregistreze vreo victimă: „A fost o minune cerească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domul Romano-Catolic aflat în Piaţa Unirii din Timişoara este un simbol al oraşului. Potrivit datelor existente pe site-ul infocentrului turistic din Timişoara, catedrala are o istorie foarte interesantă.

Lucrările la Domul Romano – Catolic din Timişoara au început în anul 1736 şi au fost finalizate în 1774. Stilul arhitectural al clădirii este unul baroc austriac, tipic pentru „ctitoriile imperiale”. Potrivit datelor existente pe siteul infocentrului turistic din Timişoara, turnurile sunt asemănătoare cu cele ale Bisericii Sf. Treime din Salzburg, proiectată de către Johann Bernhard Fischer von Erlach (tatăl), unul dintre cei mai de seamă arhitecţi în slujba Habsburgilor. Potrivit sursei amintite, la 14.03.1736 căpitanul inginer Kaspar Dissel din Timişoara prezentase trei variante pentru construirea domului, de aceea unele surse sugerează, că el ar fi autorul domului. O altă sursă îl numeşte pe vienezul Johann Jakob Scheiblauer, ca fiind proiectantul domului. Cert este, însă, că ultima reabilitare a domului a avut loc în perioada 2003 – 2004, responsabil de proiect fiind arhitectul Mihai Botescu.

„Orga este o lucrare a meşterului timişorean  Leopold Wegenstein. Firma Wegenstein era cel mai cunoscut constructor de orgi de pe teritoriul actual al României. Orgile Wegenstein pot fi şi azi întâlnite nu doar în Banat, ci şi în multe biserici mari din Transilvania. Ceasurile din turnuri au fost create de meşterul timşorean Kidl”, mai arată siteul de promovare a obiectivelor turistice din Timişoara.

image

Potrivit aceleiaşi surse, în criptă sunt înmormântaţi mai mulţi episcopi ai diecezei catolice a Cenadului, precum şi unii dintre guvernatorii Banatului, comandanţi militari sau înalţi ofiţeri, toate sarcofagele fiind simple şi modeste, fără pietrele funerare cu bogată decoraţie baroc.

Specialiştii centrului turistic din Timişoara mai arată că Domul Catolic din Piaţa Unirii are şi o istorie aparte, legată de ultimul război austro-turc din perioada 1788-1791, când domul a servit atunci ca depozit militar, în special ca depozit de sare. „În timpul asediului din 1849, în războiul dintre tânăra Republică Maghiară şi Monarhia Austriacă, un proiectil a lovit acoperişul domului (pe vremea aceea artileria nu putea ţinti foarte precis), perforând bolta. Deşi biserica era plină de refugiaţi civili, nu a existat nici o victimă, eveniment considerat atunci ca reprezentând o adevărată minune cerească”, mai arată siteul de promovare a Timişoarei. Specialiştii care au analizat istoria domului au mai arătat că pe frontonul dintre turnuri se afla vulturul bicefal. Site-ul oficial al infocentrului turistic din Timişoara mai arată că pentru prima dată în Domul Catolic din Timişoara s-a slujit în anul 1754, când catedrala era în plin şantier. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite