Cei mai bogaţi aleşi din Timiş: proprietăţi imobiliare şi acţiuni de milioane la companii de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Vasile Blaga şi deputatul Ion Răducanu. FOTO: Arhivă
Senatorul Vasile Blaga şi deputatul Ion Răducanu. FOTO: Arhivă

Spre deosebire de unele zone ale ţării, cel mai vestic judeţ al ţării nu se poate lăuda cu politicieni cu averi imense. Niciunul dintre ei, însă, nu se poate plânge de situaţia financiară.

Şeful PDL, Vasile Blaga, a devenit senator cu mari emoţii, după ce a fost surclasat în Colegiul senatorial 3 din Timiş de către SPD-istul Marian Suciu. Blaga a intrat în Senat după suplimentare. Conform declaraţiei de avere depuse înaintea alegerilor din decembrie 2012, Vasile Blaga menţionează are două terenuri, în Cihei şi Petrileni, judeţul Bihor, unul de trei hectare, celălalt de 6.257 de metri pătraţi, dobândite prin moştenire şi cumpărare. Un alt teren deţinut în zonă, în Oradea, a fost vândut recent cu 140.000 de euro.

Blaga deţine o casă de 346 de metri pătraţi în Oradea, un apartament de 209 metri pătraţi în Bucureşti şi o casă moştenită de la părinţi, în judeţul Bihor. Preşedintele PDL are un autoturism BMW fabricat în 2001, dar are şi două datorii către persoane fizice, de 500.000 lei şi 600.000 lei, scandente în anul 2017.

Vasile Blaga este acţionar la două bănci şi are bani la alte şase astfel de instituţii. Politicianul are 110.650 acţiuni la Banca Transilvania şi 248 la Romexterra - cu valoare de 620 de lei. Liberal-democratul  are peste 61.000 de lei în conturi la Bancpost. La Banca Reiffeisen are, împreună cu soţia sa, peste 12.000 de euro şi 44.000 de lei. De asemenea, Blaga are peste 80.000 de lei la Alpha Bank, peste 46.000 de lei la BRD, Transilvania şi Ţiriac. De asemenea, Vasile Blaga are 68.400 de lei în plasamente la ING.

Potrivit declaraţiei de avere din dosarul de candidatură depus la Biroul Electoral Judeţean Timiş înainte de alegerile din decembrie, Ilie Sârbu deţine un apartament de 175 metri pătraţi în Bucureşti, pe care l-a cumpărat în anul 2009, dar şi terenul de sub construcţie, de 104 metri pătraţi.

De asemenea, el are un autoturism Land Rover cumpărat în anul 2010 şi un ATV achiziţionat în 2012. Ilie Sârbu deţine bijuterii din aur şi argint în valoare de 35.000 de euro, dar şi tablouri în ulei în valoare de 16.000 de mărci germane şi tablouri în tempera şi tuş, în valoare de 10.000 de euro.

Veteranul PSD din Senat are o asigurare de viaţă, la Unita, din anul 1993, de 13.500 lei, două conturi curente la BCR de peste 9.000 de lei, dar şi un al treilea cont la aceeaşi bancă în care are doar 3,11 euro. Ilie Sârbu mai are alte cinci depozite bancare tot la BCR, în care are peste 68.000 de euro.

Senatorul ales în Colegiul 1 Timişoara, Ben-Oni Ardelean, a fost numit în trecut „Gigi Becali din vestul ţării” pentru numeroasele proprietăţi imobiliare. Acesta are nu mai puţin de 16 terenuri în Timişoara şi Ghiroda, cu un total de 18.000 de metri pătraţi. Ardelean mai deţine două apartamente şi două case, iar anul trecut a vândut o casă din Ghiroda pentru 153.429 lei. Conform declaraţiei de avere depuse înainte de alegeri, Ben-Oni Ardelean  câştigă anual 21.000 de lei de la Institutul Teologic Baptist, unde figurează ca angajat.

Singurul ministru din Timiş, Maria Grapini, a fost clasată la un moment dat printre primii 300 de bogaţi ai ţării. Ea este deţinătoarea fabricii de confecţii Pasmatex din Timişoara. Acţiunile şi salariul de aici i-au adus anul trecut noului ministru un profit de aproape 3 milioane de lei. În declaraţia de avere, şefa PC Timiş a trecut un cont în bancă de 10.000 de lei şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 240.000 de lei. Are un teren în Surduc şi două case.

Unul dintre cei mai de succes aleşi din Timiş este deputatul Ion Răducanu, care a fost pentru un an, la jumătatea deceniului trecut, şi prefect al judeţului. Om de afaceri încă din 1990 este înregistrat ca al 20-lea investitor privat din judeţul Timiş. A început cu activităţi imobiliare şi comerţ cu produse electronice şi electrocasnice. Timp de 5 ani afacerea s-a derulat pe strada Alba Iulia, la magazinul Universa. Împreună cu soţia sa a deţinut cofetăriile din centru : Violeta – Casata şi Gelataria italiană, din care cei 2 au făcut 30.000 de dolari profit. Apoi a deschis al doilea restaurant privat din Timişoara – restaurantul Mediterana. După care a cumpărat acţiuni de la IATSA Piteşti. Aşa s-a născut IATSA 1, unde a fost acţionar şi administrator. A urmat Auto Europa (acţionar şi administrator) şi astfel a devenit dealer Dacia, Nissan şi Renault.

În plus, este acţionar şi administrator şi în urmatoarele societăţi comerciale: SC Rom Industries & Design Light SRL Timisoara, SC Carbochim SA Cluj Napoca şi SC Auto Welt SRL Timişoara. Anul trecut, Răducanu a obţinut, în urma cedării unor acţiuni la Casata SRL şi la Carbochim SA peste 2 milioane şi jumătate de euro.

Gheorghe Ciobanu, parlamentar ales în Colegiul 10 Timiş, are două case la Timişoara şi un teren cu casă de vacanţă la Poiana Mărului, toate pe numele soţiei. Este asociat în două firme, SC Delpack Invest SRL (97 la sută), firmă care deţine hotelul DelPack din Timişoara, şi SC Tristan Service SRL (75 la sută), şi unic acţionar la SC Comity Inn SRL. Primelor două firme le-a acordat împrumuturi substanţiale, de peste 600.000 de euro. Un alt împrumut, de 150.000 de euro, a fost acordat unei persoane fizice. Ciobanu mai are bijuterii în valoare de 14.000 de euro, iar în declaraţia de avere din 2008 era menţionat un venit de 1,7 milioane de euro din vânzarea unui imobil.

Dintre consilierii locali timişoreni se remarcă PSD-istul Radu Ţoancă, deţinător a numeroase proprietăţi imobiliare. Acesta are un teren intavilan de 1.054 metri pătraţi în Timişoara, cumpărat în 1997, şi două terenuri agricole cumpărate acum 10 ani: unul de 13 hectare la Jimbolia şi unul de 107 hectare la Comloşu Mare.

Consilierul local mai are două apartamente în Timişoara, unul de 70 de metri pătraţi, altul de 50 de metri pătraţi, o casă de 400 de metri pătraţi în Dumbrăviţa, un spaţiu de 200 de metri pătraţi tot în Timişoara, precum şi o casă în Comloşu Mare, de 300 de metri pătraţi. Ţoancă are, de asemenea, şi o combină şi două tractoare.

Un alt ales local cu o carieră de succes este Andrei Petrişor (PSD), aflat la primul mandat în Consiliul Local. Conform declaraţiei de avere depusă vara trecută, acesta deţine şase terenuri şi şapte locuinţe. Trei dintre terenuri sunt în Dumbrăviţa, lângă Timişoara, două intravilane, unul de 8.305 metri pătraţi, altul de 1,5 hectare, şi unul extravilan de 1.439 metri pătraţi. Mai deţine un teren agricol de 1,35 hectare în Giroc, altul intravilan de 3 hectare în Săcălaz şi altul, tot intravilan, de 2.600 metri pătraţi, în Murani.

În plus, fiul lui Petre Petrişor, avocat şi fost candidat la primărie în Timişoara, mai are o casă la Murani, un spaţiu comercial  şi o casă în Dumbrăviţa, precum şi patru spaţii mari în Timişoara, trei cumpărate şi altul primit prin donaţie. Tot o donaţie a fost şi un apartament în Timişoara, din partea soţiei sale. Activele financiare din bănci şi fonduri de investiţii se ridică la peste un milion de lei, însă Petrişor are de plătit, până în 2014, datorii de 1,7 milioane de euro, la două persoane. Acesta are şi de primit bani împrumutaţi, puţin peste 300.000 de euro.

În ianuarie 2013, Andrei Petrişor a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2 milioane de euro. Consilierul local a plătit 700.000 de euro, datorii la stat ale unei firme în care are calitatea de asociat.

Principalii doi conducători din judeţ, primarul Timişoarei şi preşedintele Consiliului Judeţean, nu deţin averi impresionante, însă câştigă bine. Conform declaraţiei de avere depuse vara trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a realizat, în anul precedent, împreună cu soţia, venituri frumoase din dividende la firmele la care sunt acţionari: aproape 800.000 de lei, la care se adaugă 35.000 de lei din arendă, familia Bojin deţinând 48 de hectare de teren agricol în comuna Remetea Mare, unde Titu Bojin a fost în trecut primar. De asemenea, preşedintele CJT mai are o casă la Remetea, construită în 1992, bijuterii de 7.000 de euro, dar are şi datorii la o bancă şi trei persoane fizice de aproximativ 150.000 de euro.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a câştigat cel mai mult, în anul precedent alegerii în funcţie, din activitatea de cercetare şi cea didactică. Acestea i-au adus în total 259.188 de lei, la care se adaugă activitatea de senator, cu 51.396 de lei. Alături de soţie, Nicolae Robu are în proprietate un teren intravilan de 1.027 de metri pătraţi şi două apartamente în Timişoara, precum şi două autoturisme, un Cielo din 2003 şi un Laguna 2 din 2001.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite