Cea mai veche piatră funerară din Timișoara aparține unui evreu care a trăit în Banatul Otoman FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administratorul Laszlo Kelemen, alături de cea mai veche piatră funerară din Vestul ţării. Foto: Sebastian Tătaru
Administratorul Laszlo Kelemen, alături de cea mai veche piatră funerară din Vestul ţării. Foto: Sebastian Tătaru

Cimitirul Evreiesc adăposteşte mormântul unui chirurg care a murit în 1636. O vizită în cimitirul evreiesc din Calea Lipovei din Timişoara este ca un periplu într-un muzeu în aer liber.

Printre morminte zac poveştile unei minorităţi care şi-a pus amprenta pe dezvoltarea Timişoarei şi a Banatului de la sfârşitul secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX.

Evreii au avut un rol semnificativ în înflorirea vieţii economice şi culturale. Au fost editori de cărţi şi ziare, au avut tipografii, au pus bazele industriei textile timişorene, de bumbac, de lână şi de mătase. Au înfiinţat fabrici de pălării, de vopsele, săpun, ulei, pielărie şi încălţăminte. Au creat instituţii bancare, au condus magazine, au avut ateliere de meşteşugărit. Artiştii evrei au înfiinţat orchestra filar­monică a oraşului.



Vezi GALERIE FOTO din Cimitirul Evreiesc din Timișoara

Cimitirul Evreiesc din Timișoara

Când am preluat eu cimitirul erau peste 13.000 de morminte. De atunci, numărul lor a mai crescut. Vin foarte mulţi istorici, muzeografi, reporteri, dar cei mai mulţi din afara României, pentru a se interesa de poveşti din cimitir. Pe lângă istoria evreilor din Timişoara, găsesc aici şi numeroase pietre funerare care sunt adevărate monumente“, a spus Laszlo Kelemen care, din 1991, este administratorul Cimitirului Evreiesc.

Cel mai vechi „locuitor“

Existenţa comunităţii evreieşti din Timişoara a fost menţionată în documentele de predare a cetăţii, încheiate în 1716 de comandantul trupelor turceşti cu comandantul armatei austriece, prinţul Eugeniu de Savoya.

În Cimitirul Evreiesc din Calea Lipovei se află morminte din perioada ocupaţiei turceşti, dintre care cel mai vechi este cel al spaniolului Azriel Assael, decedat în 1636, care a fost rabin şi chirurg. „Acesta poate fi considerat cel mai vechi «locuitor» al Timişoarei. De abia se mai descifrează ce scrie pe mormânt. Mai sunt şi alte pietre funerare foarte vechi“, a mai spus Kelemen.



Vezi o GALERIE FOTO cu cea mai veche piatră funerară din Timișoara

Cea mai veche piatră tombală din Timișoara

În Cimitirul Evreiesc se odihnesc şi mai mulţi rabini. Ultimul, Ernst Neumann, a decedat în 2004. Mormântul acestuia se află într-un mic părculeţ amenajat chiar la intrarea în cimitir. Anul trecut, cimitirul a fost vandalizat, iar peste 30 de morminte au fost distruse.

„Din câte ştiu nu s-a găsit niciun vinovat. Un om normal la cap nu ar fi făcut așa ceva. Probabil că a fost anti-semit sau nebun. Avem probleme şi cu hoţii. Au furat deja tot ce a fost din cupru pe morminte. Ultima dată a dispărut portretul lui Pogony Mihaly, care a trăit între 1877 şi 1924 şi a fost unul din cei mai cunoscuţi ziarişti din acele vremuri”, a adăugat administratorul.

Veritabile comori

În cimitir există şi un monument dedicat celor care au murit în lagărele fasciste. În locul osemintelor a fost îngropată o cutie cu săpun despre care se spune că a fost făcut de nazişti din cadavrele evreilor.

Un alt mormânt extrem de interesant aparține familiei Hübsch. Acesta impresionează prin lucrarea-monument, realizat din granit. Ultimul membru al familiei a decedat anul trecut, iar conform spuselor lui Kelemen, nu mai există niciun urmaș. "De cele două femei care au fost înmormântate ultima dată s-a ocupat doctorul Baranyi. Ele nu au fost căsătorite și nu avut copii. Era o familie foarte bogată cândva. De asta arată și mormântul atfel. Lucrarea din granit a fost făcută pentru mormântul împăratului Franz Iosef, dar se pare că nu a fost pe placul familiei culoarea, astfel că s-a comandat alta. Acesta a fost transportat aici cu trenul", a mai declarat Laszlo Kelemen.

Administratorul susține că, în ultimii ani, datorită scăderii numărului de evrei din Timișoara, sunt foarte puține înmormântări. "În medie sunt cinci, șase pe an. Interesant este că, deși suntem la început de an, am avut deja cinci. Ultima dată a fost îngropată o femeie care a fost adusă din Germania. Ultima ei dorință a fost să fie înmormântată aici, unde sunt și părinții ei", a declarat Kelemen.

Comunitatea Evreilor din Timișoara se îngrijește ca cimitirul să aibă o înfățișare demnă de o comunitate care își respectă trecutul. Anul trecut s-au făcut două ierbicidări, iar un grup de pușcăriași au curățat mormanele de uscături. "Când am venit eu, era ca o pădure aici. Eu am cosit tot cimitirul. Acum arată bine. S-a implicat și fiica fostului rabin", a spus Laszlo Kelemen.

Cei care vor să pătrundă în Cimitirul Evreiesc trebuie să respecte câteva reguli importante. Așa cum scrie și la intrarea în cimitir, este obligatoriu să fie cu capul acoperit, din respect pentru cei trecuți în neființă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite