Cea mai neagră pagină din istoria României ajunge pe peliculă: Masacrul de la Odessa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul timişorean Florin Iepan readuce în atenţie cea mai neagră pagină din istoria României. Documentarul "Odessa" va fi lansat la 70 de ani de la acele evenimente.

Florin Iepan, care s-a făcut remarcat cu documentare precum „Decreţeii” sau cele despre viaţa lui Johnny Weissmuller, alias „Tarzan” sau Bela Lugosi, primul „Dracula”, revine cu un proiect ambiţios. Timişoreanul lucrează la un documentar care „va forţa o discuţie naţională despre cea mai neagră pată din istoria româniei”, spune autorul. Filmul întitulat „Odessa” va fi lansat la 70 de ani de la evenimentul intrat în istorie cu numele de „Masacrul de la Odessa”. „Este un film care va aduce la iveală grozăviile făcute de armata română pe frontul de est, când au ucis mii de civili, în
octombrie 1941
”, spune Florin Iepan.

"Vreau să forţez o discuţie naţională"

Regizorul susţine că se află în faţa celui mai dificil proiect. „Mă lupt şi cu lipsa banilor şi cu mentalităţile. Românii nu sunt pregătiţi să accepte ideea că am avut o contribuţie nefastă în război. E un film foarte greu de făcut. Nu va fi un documentar istoric. E o încercare de a pune pe picioare o campanie publică. Vreau să forţez o discuţie naţională. În film apar de la Regele Mihai până la actualul preşedinte. De această dată sunt şi eu în faţa camerelor de filmat, pentru că altfel subiectul nu poate fi ridicat de la sol”, afirmă documentaristul.

Foto: Florin Iepan

"Oamenii sunt şocaţi de masacru"

image

Ideea de a face un film despre masacrul de la Odessa i-a venit lui Iepan după ce mareşalul Ion Antonescu s-a clasat pe locul cinci în topul păreferinţelor în campania „Mari Români”. „Există un deficit de informare a pupulaţiei. Ne mulţumim cu ce vedem în filmele vechi. Masacrul de la Odessa este foarte puţin cunoscut chiar şi în occident. Oamenii sunt şocaţi când aud de el”, a mai spus Iepan.


Foto: Evreii deportaţi de la Odessa

Pentru realizarea documentarului, Iepan a obţinut de la Centrul Naţional al Cinematografiei doar 50.000 de euro, în condiţiile în care nici TVR, nici Guvernul nu şi-au permis să investească din cauza crizei. Regizorul susţine că filmul va fi gata până în toamnă, iar lansarea va fi preconizată pentru anul viitor, când se aniversează 70 de ani de la masacrul de la Odessa.

Masacrul de la Odessa

În seara zilei de 22 octombrie 1941, trupele româneşti, aflate în război pe frontul de est, au masacrat zeci de mii de civili, la Odessa. Armata română s-a răzbunat pe populaţia civilă locală, în special evrei, după ce sediul comandamentului trupelor române a fost ţinta unui atac din partea partizanilor sovietici. În urma atacului au murit 16 ofiţeri români, în frunte cu generalul Ion Glogojeanu şi 46 de soldaţi, cât şi alţi funcţionari civili.

Ordinul lui Antonescu

image
image

Deşi nu aveau dovezi împotriva civililor, românii au pornit o acţiune sângeroasă în care au ucis la nimereală peste 5.000 de civili. Dimineaţa, Odessa arăta cumplit: cu oameni împuşcaţi în pieţe publice şi spânzuraţi la fiecare pas de stâlpi şi balcoane.

Mareşalul Antonescu (foto) a fost cel care a ordonat să se ia măsuri drastic de pedepsire a vinovaţilor, pentru a da un exemplu populaţiei. Antonescu a cerut să fie împuşcaţi 200 de evrei pentru fiecare mort şi 100 de evrei pentru fiecare rănit. În doar câteva zile, numărul victimelor în rândul civililor, majoritatea evrei, a atins cifra de 20.000.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite