Ce trebuie să faci ca să nu te prindă ziua în care pleci în vacanţă fără paşaport şi cât costă să ai un paşaport în două ore

Ce trebuie să faci ca să nu te prindă ziua în care pleci în vacanţă fără paşaport şi cât costă să ai un paşaport în două ore

Un paşaport cu o valabilitate de cinci ani emis în două ore costă 392 de lei FOTO Arhivă

Obişnuiţi să lase totul pe ultima sută de metri, mulţi români merg să îşi facă paşaportul cu foarte puţin timp înainte de a ieşi din ţară. În sezonul estival, numărul celor care au nevoie de paşaport creşte cu aproximativ 40 la sută, iar pentru a fi siguri că ziua de plecare în vacanţă nu vă găseşte la ghişeu trebuie să urmaţi câţiva paşi simpli.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei mai mulţi dintre românii care solicită un paşaport în această perioadă sunt copiii până în 14 ani, aceştia având nevoie de paşaport chiar şi pentru ţări din UE în care adulţii şi copiii de la 14 ani în sus călătoresc doar pe baza buletinului de identitate. Potrivit şefului de la Serviciul Paşapoarte Timiş, Ionel Cojocaru, în perioada următoare se aşteaptă o creştere a numărului de cereri pentru eliberarea paşaportului de aproximativ 40 la sută.

„Odată cu intrarea în vacanţă, cei care nu au paşapoarte dau năvală şi creşte volumul de lucru. În plus, cei care lucrează în străinătate vin în ţară şi vor să îşi reînnoiască actele. Primul sfat pe care îl dau celor aflaţi în această situaţie este să nu aştepte până în ultima zi”, a declarat şeful de la Serviciul de Paşapoarte Timiş, potrivit căruia, pentru timişeni, pe siteul Prefecturii Timiş se pot face şi planificări online. În sistem electronic, atrage atenţia, Ionel Cojocaru, programările sunt făcute până la sfârşitul lunii august. Tocmai din acest motiv, şeful de la Paşapoarte spune că după achitarea tuturor taxelor, cetăţenii se pot prezenta la ghişeu şi, în funcţie de opţiuni, paşaportul se poate obţine într-un termen cuprins între două ore şi 14 zile.

Astfel, un paşaport electronic simplu pentru adulţi şi copii peste 12 ani costă  292 de lei, iar valabilitatea lui este de cinci ani. Pentru copiii sub 12 ani, tariful este de 266 de lei şi valabilitatea este de trei ani. Pentru paşaportul simplu temporar, care se eliberează în două ore, se percepe o taxă suplimentară de 100 de lei, iar valabilitatea este de un an.

Pentru adulţii care vor să obţină un paşaport e nevoie de următoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original; dovada achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, completate pe numele titularului, în original; paşaportul anterior, dacă acesta există.

În cazul copiilor sub 14 ani, pentru care se doreşte obţinerea unui paşaport sunt câteva condiţii esenţiale. Astfel, reprezentanţii Serviciului de Paşapoarte atrag atenţia că în astfel de cazuri paşaportul se eliberează numai cu acordul ambilor părinţi sau cu acordul părintelui căruia copilul i-a fost încredinţat printr-o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă. „Emiterea paşaportului simplu electronic pentru minor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa (...) se efectuează numai dupa soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată, care se pronunţă în condiţiile legii”, mai atrag atenţia reprezentanţii Serviciului Paşapoarte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: