Ce spune raportul primei comisii a Universităţii de Vest din Timişoara care a analizat teza de doctorat a Codruţei Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO Eduard Enea
Laura Codruţa Kovesi FOTO Eduard Enea

Reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara au trimis ziarului „Adevărul“ constatările din 2012 ale membrilor Comisiei pentru analiza sesizării privind acordarea titlului de doctor Laurei Codruţa Kovesi.

Prima comisie care s-a ocupat de analiza sesizării privind acordarea titlului de doctor în cazul Laurei Codruţa Kovesi, numită prin Hotărârea Senatului Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) în 2012, era alcătuită din conf. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, din prof. univ. dr. Radu Bufan, membru al Senatului UVT, şi din prof. univ. dr. Anton Trăilescu, membru al Senatului UVT.

Raportul comisiei, încheiat în 25.06.2012, se referă la sesizarea înregistrată de Mugur Ciuvică în 18 mai 2012, sesizare legată de acordarea titlului de doctor Laurei Codruţa Kovesi şi la un posibil plagiat. Vă prezentăm mai jos constatările din 2012 ale comisiei:

„Comisia constată că instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat care a organizat programul universitar de doctorat nu se regăseşte printre instituţiile competente să întocmească un raport asupra respectării standardelor de calitate sau de etică profesională ulterior acordării titlului de doctor prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. În aceste condiţii, comisia constată că UVT, în calitate de instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat, a fost sesizată fără respectarea dispoziţiilor legale privind procedura de constatare a nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională în cadrul studiilor universitare de doctorat“.

Cu alte cuvinte, conform raportului din 2012 al comisiei, Universitatea de Vest nu este instituţia competentă să analizeze problema de etică de după acordarea titlului de doctor printr-un ordin al ministrului.

Conform raportului, comisia a avut şi o serie de propuneri:

„Comisia propune comunicarea către autorul sesizării a unui răspuns în sensul celor menţionate mai sus, cu indicarea instituţiilor competente să întocmească un raport asupra respectării standardelor de calitate sau de etică profesională ulterior acordării titlului de doctor prin ordin al ministrului, precum şi a textelor legale incidente în materie. De altfel, din informaţiile apărute în mass-media rezultă că Grupul de Investigaţii Politice a adresat aceeaşi sesizare Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Cetificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei. Cum printre acestea se regăseşte una dintre instituţiile competente să întocmească un raport asupra respectării standardelor de calitate sau de etică profesională ulterior acordării titlului de doctor prin ordin al ministrului, această instituţie este cea care va da curs sesizării înaintate potrivit prevederilor legale.

Totodată, comisia propune comunicarea către autorul sesizării a faptului că Universitatea de Vest îşi reafirmă disponibilitatea deplină de a coopera cu instituţiile competentă să întocmească un raport asupra respectării standardelor de calitate sau de etică profesională ulterior acordării titlului de doctor prin ordin al ministrului, urmând să pună la dispoziţia acestor instituţii toate datele şi informaţiile care îi vor fi solicitate“.

CITIŢI ŞI:

Universitatea de Vest reanalizează teza de doctorat a Codruţei Kovesi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite