Ce spun medicii despre redeschiderea şcolilor fără riscul unui „pericol fabulos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcolile din România ar putea fi redeschise din 8 februarie FOTO Sever Gheorghe
Şcolile din România ar putea fi redeschise din 8 februarie FOTO Sever Gheorghe

Anunţată ca o posbilitate pentru data 8 februarie, redeschiderea şcolilor este pusă sub semnul întrebării, în contextul răspândirii noii tulpini a coronavirusului şi a măsurilor luate în Europa din cauza noii tulpini.

Medicul pediatru Mihai Gafencu, care este şi reprezentant al Salavaţi Copiii, susţine că şcolile ar putea fi redeschise chiar şi în contextul răspândirii în România a noii tulpini de coronavirus, cu condiţia respectării regulilor sanitare. Potrivit medicului Gafencu, redeschiderea şcolilor nu ar fi „un pericol fabulos” dacă s-ar fi luat deja măsuri de prevenire a infecţiilor în şcoli.

„Dacă este o formă mult mai infectantă, copiii vor putea fi şi ei mai infectaţi, dar noi trebuie să privim în ograda noastră. Adică şcolile să fi fost pregătite, dezinfectanţii şi separatoarele dintre bănci să fie acolo. Nu în ultimul rând se putea lărgi spaţiul de învăţământ dacă era interes. Şcolile trebuie să continue cu cel mult 20 de elevi pe clasă şi clasele să fie suficient de spaţioase, dacă nu, să se vină la ore diferite, nu buluc toată lumea. Dacă controalele şi dacă rigurozitatea se vor face regăsite în fiecare şcoală din România, atunci deschiderea şcolilor nu va fi un pericol fabulos”, a declarat medicul Mihai Gafencu.  


Medicul pediatru Mihai Gafencu FOTO Adevărul

O soluţie propusă de medicul Mihai Gafencu este folosirea testelor rapide antigenice. „Avem varianta testării antigenice pentru persoanele simptomatice la care cred că ministerul de resort împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu sfetnicii înţelepţi ai epidemiologiei de la noi pot să facă apel. Dublate de un test PCR ne pot indica pe cei susceptibili de a infecta mai departe. Cu înţelepciune, cu respectarea regulilor şi, bineînţeles, cu asumare şcolile se pot deschide şi în acest context”, a declarat medicul Mihai Gafencu.

Mihai Gafencu

Doctorul Musta, despre redeschiderea şcolilor

La rândul său, doctorul Virgil Musta susţine o redeschidere a şcolilor, cu respectarea strictă a regulilor sanitare. „Sănătatea mentală a copiilor este foarte importantă şi în toată această perioadă de pandemie a lăsat de dorit. Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere riscurile la care ne supunem din cauza apariţiei noii tulpini şi trebuie să fim foarte precauţi. Eu aş recomanda să înceapă şcoala cu două menţiuni: să se evalueze foarte exact care sunt riscurile în fiecare şcoală, dacă se pot respecta regulile de prevenşie şi profesorii să aibă prioritate la vaccinare”, a declarat medicul Virgil Musta.


Medicul Virgil Musta FOTO Spitalul de Boli Infeacţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Musta

Jurma: „Ar fi cel mai bine să pornim progresiv”

Medicul Octavian Jurma, membru al grupului de lucru interdisciplinar care caută soluţii de redeschidere a şcolilor analizând riscul lipsei educaţiei şi riscul epidemiologic a declarat că redeschiderea şcolilor ar trebui făcută cu maximă precauţie, după o analiză a riscului epidemiologic din fiecare localitate în parte.

„Într-un oraş riscurile sunt mai mari decât într-o comună cu două-trei cazuri. Riscul epidemiologic în România, comparativ cu septembrie este de trei ori mai mare, avem o tulpină nouă şi testăm mai puţin. Trebuie să facem paşi pentru o imagine foarte clară la nivel de localitate, situaţia să fie reflectată în raportare şi să redeschidem cu prudenţă”, a declarat Octavian Jurma. Medicul a declarat că o soluţie este deschiderea progresivă.


Medicul Octavian Jurma FOTO Facebook/Octavian Jurma

„Toţi ne dorim să se redeschidă şcolile,şi eu am copii la şcoală, dar prioritatea trebuie să fie şcoala în siguranţă. Băiatul meu cel mic are o colegă care şi-a pierdut tatăl din cauza COVID. Nu cred că e un preţ care merită plătit din punctul acesta de vedere. Ar fi cel mai bine să pornim progresiv, cu clasele mici pentru care e foarte complicat să facă şcoala online, aşteptăm două săptămâni, mai deschidem ceva. Dacă redeschidem totul deodată e ca şi cum ai arunca o găleată de benzină peste un foc care e pe cale să se stingă”, a declarat Octavian Jurma, potrivit căruia este real că este o scădere a numărului de cazuri de infectări, dar „nici pe departe nu e atât de abruptă şi spectaculoasă cum  e reflectată de cifre”.  

La fel ca Virgil Musta, şi doctorul Octavian Jurma consideră că una din soluţiile redeschiderii şcolilor este acordarea priorităţii la vaccinare profesorilor.

Octavian Jurma FOTO Facebook/Octavian Jurma

Vă recomandăm să mai citiţi:

Terapie medicală nouă la Spitalul Victor Babeş din Timişoara bazată pe folosirea unui sistem de oxigen cu flux mare

Contraindicaţia categorică a vaccinului împotriva COVID. Ce spune medicul Virgil Musta

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite