Ce se întâmplă cu mandatul de consilier al Anei Munteanu. Suspendarea, mai dură decât retragerea sprijinului politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Munteanu a fost suspendată din partid pentru lipsă de inspiraţie şi inadecvare
Ana Munteanu a fost suspendată din partid pentru lipsă de inspiraţie şi inadecvare

Biroul Judeţean al USR Timiş a decis, joi seara, suspendarea din partid, pentru o perioadă de un an, a consilierei locale Ana Munteanu, care a descins cu jandarmii într-un restaurant din oraş. USR nu a lămurit, însă, ce se va întâmpla cu mandatul de consilier al Anei Munteanu.

Rămâne Ana Muneanu consilier local sau nu? Este una dintre întrebările rămase fără răspuns după ce Biroul Judeţean al USR a decis suspendarea Anei Munteanu din partid pentru că „a făcut o eroare de judecată şi a acţionat într-o manieră neinspirată şi inadecvată poziţiei de consilier local pe care o deţine”.

Potrivit Codului Administrativ, mandatul unui consilier local încetează odată cu „pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales”.

Prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth (USR) a declarat pentru Opinia Timişoarei că nu se pune problema ca Ana Munteanu să îşi piardă mandatul de consilier.

„Din punctul meu de vedere, Ana Munteanu nu isi pierde calitatea de consilier local. Potrivit Codului Administrativ, un ales local isi pierde calitatea de consilier daca nu mai este membru al partidului pe listele caruia a fost ales. Ana Munteanu este membru suspendat al partidului, astfel ca poate ramane in functia de consilier local. In schimb, pierde doar o parte din drepturile de membru al partidului politic”, a declarat Zoltan Nemeth, pentru Opinia Timişoarei.

Statutul USR pune în pericol mandatul de Consilier al Anei Munteanu

Potrivit statutului USR, disponibil pe site-ul partidului, suspendarea şi retragerea sprijinului politic sunt două sancţiuni diferite. Sancţiunile sunt, însă, graduale, în ordinea severităţii, iar, potrivit statutului USR, suspendarea din calitatea de membru este mai severă decât retragerea sprijinului politic, care ar atrage pierderea mandatului.

Statut USR FOTO

Extras din statutul USR FOTO www.usr.ro/statut

De altfel, statutul USR mai prevede că un membru suspendat „nu poate exercita drepturile sale ce decurgeau din calitatea de membru, păstrând obligaţia de a respecta îndatoririle membrilor USR”.

De asemenea, acelaşi statut prevede că pe perioada suspendării, un membru USR „nu poate exercita drepturile sale ce decurgeau din calitatea de membru ori din funcţile de conducere ori din funcţiile obţinute cu sprijinul politic al USR, păstrând obligaţia de a respecta îndatoririle membrilor USR”.

Dacă, aşa cum prevede statutul, pe perioada suspendării Ana Munteanu nu va putea să îşi exercite drepturile ce decurg din calitatea funcţiei obţinute cu sprijinul USR, mandatul de consilier devine nul de drept, întrucât Codul Administrativ prevede că un consilier local îşi pierde mandatul în cazul „imposibilităţii exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive”.

Cu alte cuvinte, dacă, odată cu suspendarea, statutul USR o împiedică pe Ana Munteanu să îşi exercite drepturile obţinute cu sprijinul politic al USR, efectul este pierderea de drept a mandatului.

„În mod normal această doamnă ar trebui să piardă mandatul”

 Avocatul Cristian Clipa, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara a declarat că USR trebuie să lămurească dacă suspendarea Anei Munteanu echivalează sau nu cu retragerea sprijinului politic.

„Neechivalând suspendarea cu retragerea sprijinului politic, USR-ul a spus: «lasă că îi prostim pe proşti, zicem că o suspendăm din calitatea de membru de partid un an şi trece valul ăsta de greaţă socială şi ea nu îşi pierde mandatul». O sancţiune eficientă de suspendare din calitatea de membru, nu ar trebui să ducă la altceva decât la pierderea mandatului. Dacă ar fi o sancţiune efectivă. În realitate este o simulaţie.

Este o sancţiune aplicată formal. E făcută ca să liniştească masele revoltate. În mod normal, această doamnă ar trebui să piardă mandatul de consilier pentru că, coroborând prevederile din Codul Administrativ cu prevederile din statut este evident că dumneai nu se mai bucură de sprijinul politic”, a declarat Cristian Clipa.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Reacţia patronilor localului în care a descins consiliera USR să demaşte funcţionarea în carantină: Un răspuns dur, incompatibil cu un stat democratic

Flămânzi sub acoperire, folosiţi într-o operaţiune USR de demascare a ilegalităţilor din HoReCA: „Totul a fost organizat la ordinul prefectului“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite