Ce se întâmplă cu berzele care au fost surprinse de iarna din România. “Dacă o barză coboară din cuib şi nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor”

Ce se întâmplă cu berzele care au fost surprinse de iarna din România. “Dacă o barză coboară din cuib şi nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor”

Barza albă a găsit o mini-iarnă în România FOTO Szabo József Iosif/ Societatea Ornitologica Romana

De câteva zile, urmând ciclului naturii, în România au început să sosească berzele călătoare. Berzele albe şi-au luat locurile şi în cuiburile de pe stâlpi sau de pe case. Problema este că în loc să găsească un mediu prielnic, berzele au dat de o veritabilă iarnă. Stau în cuiburile înzăpezite, în ninsoare, la temperaturi de îngheţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma unui proiect Wildlife România, se pot urmări mai multe cuiburi, acestea fiind mononitorizate 24 de ore din 24, imaginile fiind transmise în acelaşi timp pe un portal web, pe Youtube şi pe Facebook. Aşa se face că foarte mulţi oameni au fost înduioşaţi de imginile cu barza de la Cărpiniş (judeţul Timiş) care stă nemişcată cât e noaptea de lungă, în ninsoare.
 
Au fost sute de apeluri şi sesizări spre autorităţi. Am încercat să aflăm de la specialişti ce se întâmplă cu berzele în aceste condiţii meteo. Reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române - cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România, susţin că nu toate berzele au nevoie de ajutor. 

 
În primul rând că berzele albe sunt rezistente. Dacă nu pot ajunge la peştii din bălţile îngheţate, ele găsesc mâncare la gropile de gunoi, şoareci şi şobolan. 
 
„Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor”, spune Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la Societatea Ornitologică Română. 

 
Oamenii sunt îndemnaţi ofere hrană păsărilor care au coborât din cuib (peşte, carne crudă tăiată cuburi), pentru că hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.
 
„Dacă barza este îngheţată, nu se poate mişca – atunci luaţi pasărea şi adăpostiţi-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei. Limitaţi contactul cu barza, este pasăre sălbatică şi lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsaţi pasărea singură, să se calmeze. Oferiţi apă păsării, continuaţi hrănirea.
 
Din momentul în care îşi revine, eliberaţi pasărea. Nu eliberaţi pasărea seara, doar dimineaţa sau la ora prânzului”, a mai spus Ovidiu Bufnilă. 

 
Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sângerează, luaţi legătura cu un medic veterinar. 
 
„Din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. S-a ajuns la situaţii când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde şi a le duce în casă. Ce nu ştiu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migraţiei, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze şi să le pună în pericol. Dacă aţi văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care aşteaptă îmbunătăţirea vremii pentru a continua migraţia spre locurile de cuibărit”, a declarat Ovidiu Bufnilă. 


 
Barza albă este o pasăre de talie mare şi are nevoie de curenţii de aer cald pentru a continua migraţia. Fără aceşti curenţi ar avea un consum imens de energie în migraţie, nu ar putea ajunge să parcurgă distanţe de peste 200 de kilometri zilnic. 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările