Cazul românului din Norvegia rămas fără cei 5 copii luaţi de stat: părinţii au fost anunţaţi că încep procedurile de adopţie. Se organizează proteste la ambasade

Cazul românului din Norvegia rămas fără cei 5 copii luaţi de stat: părinţii au fost anunţaţi că încep procedurile de adopţie. Se organizează proteste la ambasade

La o lună după ce le-au fost luaţi copiii, Marius şi Ruth Bodnariu au fost anunţaţi că autorităţile încep procedurile pentru a da copiii spre adopţie FOTO Facebook

Coşmarul lui Ruth şi Marius Bodnariu, o familie mixtă româno – norvegiană ai cărei copii au fost luaţi în urmă cu o lună din familie de autorităţile norvegiene, continuă. Părinţii au fost anunţaţi că autorităţile novegiene îi vor include într-un program de cunoaştere şi consiliere, dar până atunci vor începe procedurile de adopţie. Pentru sâmbătă, la ora 12.00 este anunţat protest la Ambasada Norvegiei din Bucureşti.

La o lună de când Protecţia Copilului din Norvegia i-a luat din familie pe cei cinci copii ai familie Bodnariu din Norvegia, situaţia părinţilor nu s-a îmbunătăţit deloc. Acestora le este interzis în contiuare să le vadă pe fetele cele mai mari, iar pe cei doi copii mai mici o dată pe săptămână, în timp ce bebeluşul de patru luni poate fi văzut de două ori pe săptămână câte patru ore. 

Mai mult decât atât, marţi părinţii s-au întâlnit cu autorităţile norvegiene, care le-au spus că vor să îi cunoască şi să îi evalueze, dar nu mai devreme de luna februarie, dar până atunci vor fi iniţiate procedurile prin care copiii să poată fi daţi spre adopţie. Fratele din România al lui Marius Bodnariu a mai spus că autorităţile norvegiene le-au dat voie părinţilor să le cumpere copiiilor cadouri de Crăciun, dar cadourile le vor fi oferite copiilor de asistenţii sociali.

Cazul familiei Bodnariu a provocat şi reacţia unor oficiali români. Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, secretarul Comisiei de Politică Externă din Senat, Ben Oni Ardelean, dar şi deputatul Mircea Lubanovici, preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării, reclamând abuzurile autorităţilor norvegiene care au intervenit în acest caz. Oficialii români au sesizat diverse organisme diplomatice şi au discutat cazul cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, dar situaţia familiei Bodnariu nu a suferit nicio schimbare în bine. „Am avut o discuţie cu doamna ambasadoar al Norvegiei la Bucureşti  în care i-am transmis poziţia noastră, urmând să demarăm toate procedurile pentru recuperarea copiilor. Luni vom depune interpelare la prim-ministru şi la ministrul de Externe, vom transmite o scrisoare către Preşedinte, cerând insistent ca statul să acţioneze CEDO, iar mai mulţi membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să adresăm o întrebare pe acest caz Consiliului de Miniştri a Consilului Europeni. În discuţiile cu parlamentari români am ajuns la concluzia că vom încerca să sesizăm această problemă şi în Parlamentul European”, a declarat senatorul Ben Oni Ardelean. 


”Protecţia copilului a săvârşit un abuz”

Cazul lui Ruth şi Marius Bodnariu, familia mixtă româno – norvegiană rămasă fără cei cinci copii luaţi de autorităţile norvegiene, a făcut înconjurul României. „Adevărul” a relatat acest caz în care românului i-au fost luaţi toţi cei cinci copii, dintre care cel mai mic un bebeluş de trei luni. Condiţiile în care s-a realizat preluarea copiilor din familia Bodnariu sunt încă neelucidate. Pe de o parte sunt acuzaţiile autorităţilor norvegiene, care susţin că au intervenit pentru a-i proteja pe copii, existând date că asupra copiilor sunt exercitate corecţii fizice, iar pe de altă parte, părinţii spun că i-au disciplinat pe copii cu toată dragostea, aplicându-le inclusiv corecţii fizice, dar fără a-i abuza pe copii, neexistând, de altfel, nicio urmă de violenţă fizică.

Mai mult decât atât, părinţii spun că autorităţile norvegiene au comis mai multe abuzuri în momentul în care au preluat copiii, accesta fiind şi motivul pentru care s-a obţinut autorizaţie pentru protest în faţa Ambasadei Norvegiei de la Bucureşti, sâmbătă de la ora 12.00. Tot sâmbătă, de la ora 12.00 se organizează un protest şi la Ambasada Norvegiei (comună cu cea a Ungariei) de la Chişinău. De  asemenea, prietenii familiei Bodnariu din SUA se organizează pentru un potest în faţa Ambasadei Norvegiei de la Washington.

„Protecţia copilului a săvărşit un abuz prin faptul că nu oferă părinţilor posibilitatea unui program de consiliere în urma căruia aceştia să poată recupera copiii. Asistentele de la protecţia copilului au sugerat mamei, lui Ruth, să mintă cu privire la Marius şi să declare că acesta este violent cu ea pentru ca astfel bebele şi mama să rămână împreună într-un centru maternal. Imediat trebuia făcută plângere penală împotriva acestora şi pe cale de consecinţă să se atace integritatea profesională a întregului sistem care, dacă îşi permite să instige la minciună un adult, ce credibilitate mai are atunci când evaluează un copil?”, a arătat pastorul Florin Ianovici, apropiat al familei Bodnariu, care este de profesie avocat şi psiholog şi lucrează în comisa de Protecţie a Copilului de la Sectorul 1 Bucureşti. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: