Cazul pacientului care a refuzat tratamentul cu Remdesivir şi a murit. „Nu ştiu dacă cu acest medicament scăpa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara nu au reuşit să-i salveze viaţa unui pacient de 50 de ani care a refuzat tratamentul prescris de ei pe  motiv că nu vrea să facă experimente pe el.

În urmă cu aproximativ o săptămână, pacientul s-a prezentat la spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, fiind diagnosticat cu o formă medie a bolii COVID-19. Medicii i-au propus un tratament cu Remdesivir, folosit până acum cu succes în spitalul din oraşul de pe Bega, însă bărbatul de 50 de ani a refuzat, spunând că nu permite să se facă experimente pe el. 

“El a fost într-o stare medie, dar apoi s-a agravat. Avem câteva opţiuni terapeutice. I s-a recomandat să efectueze tratament cu un anumit medicament, care în anumite studii clinice arată o eficicenţă promiţătoare. A refuzat, pentru că a considerat că nu este bine să facem experienţe pe el. Nu sunt experimente. Este modalitatea în care putem administra acest medicament. Este decizia fiecăruia de a beneficia sau nu de un tratament. Din păcate, tot mai mult observăm reticienţa recomandărilor profesioniştilor, atât din domeniul medical, cât şi din alte domenii. Se face o campanile împotriva medicilor, iar rezultatele se văd. Oamenii refuză tratamente, refuză internarea, refuză recomandările specialiştilor. Nu cred în aceste recomandări, iar consecinţele sunt grave asupra sănătăţii lor şi a comunităţii”, a declarat medicul Virgil Musta, şeful secţiei de COVID-19, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. 

„Este un medicament scump“

Remdesivir este un medicament antiviral care se administrează, ca studiu clinic, în doar câteva centre din România, între care şi la Timişoara. Este vorba să se extindă administrarea acestui medicament în toată ţara, dar deocamdată nu a intrat în vigoare decizia.

“Aceste medicamente se dau numai pacienţilor depistaţi cu infecţie SARS-CoV 2 pozitiv, la formele severe de boală. Nu avem recomandări pentru formele uşoare, pentru că medicamentul este totuşi destul de scump. Pacientului i s-a propus intrarea în acest studiu clinic, pentru că era modalitatea prin care puteam să administrăm acest medicament. S-a speriat, considerând că dacă e studiu clinic înseamnă că noi facem experimente pe persoana respectivă. Dar studiile pe care noi le acceptăm au deja un istoric în spate, care nu au efecte negative asupra persoanei”, a mai declarat Virgil Musta.

„Din păcate a fost o evoluţie nefavorabilă şi el a decedat“

Starea pacientului s-a agravat şi a ajuns în stare gravă în Terapia Intensivă, iar medicii s-au luptat până sâmbătă să-i salveze viaţa. Pacientul suferea de hipertensiune înainte să fie diagnosticat cu coronavirus, însă la spital i-au cedat şi rinichii şi a intrat în comă. 

“Din păcate a fost o evoluţie nefavorabilă şi el a decedat. A avut şi complicaţie respiratorie şi renală, virusul acesta atacă mai multe organe. Este o caracteristică a acestui virus. În cazul de faţă, a fost atât afectare pulmonară, cât şi afectare renală. A stat la terapia intensivă trei-patru zile. Sunt mai multe terapii care se iniţiază când un pacient face formă severă. Nu ştiu dacă cu acest medicament scăpa, dar era o şansă suplimentară”, a mai spus Musta, care nu a ştiut să ofere amănunte despre starea socială a pacientului, însă afirmă că, foarte probabil, s-a infectat cu coronavirus în comunitate.

“La ora actuală, virusul există în comunitate. Orice persoană cu care ne întâlnim este potenţial contagioasă, motiv pentru care trebuie să fim foarte precauţi, să respectăm cele trei reguli de aur: distanţarea socială, purtarea măştii şi igiena mâinilor. Pentru că numărul de cazuri a crescut atât de mult, încât există permanent riscul de a ne contamina şi noi”, a adăugat Virgil Musta.

 

Nu mai sunt locuri la Timişoara

Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara nu mai are locuri pentru bolnavii de COVID-19 şi au fost ocupate şi cele 24 de locuri de la spitalul de suport CFR. Pacienţii cu forme uşoare şi asimptomatice sunt îndrumaţi spre Spitalul Munciipal din Lugoj.
 

Luni, 20 iulie, se va deschide şi secţia de coronavirus de la Spitalul de Dermatologie, dar în curând se va inaugura şi spitalul militar de campanie care a fost amenajat de Ministerul Apărării Naţionale pe stadionul CFR din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite