Cât de profitabile mai sunt afacerile cu xerox-uri. Profesorii care îi obligă pe studenţi să le cumpere cărţile contribuie la declinul „industriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xerox-urile care s-au bazat pe studenţi trebuie să-şi reorganizeze activitatea FOTO Răzvan Băltăreţu
Xerox-urile care s-au bazat pe studenţi trebuie să-şi reorganizeze activitatea FOTO Răzvan Băltăreţu

Tinerii care au pus bazele unor afaceri cu obiect principal de activitate realizarea copiilor xerox pentru studenţi au fost nevoiţi să se reorienteze. Cu noile posibilităţi oferite de tehnologie, studenţii scriu prea puţin la cursuri, iar numărul copiilor xerox a scăzut, ceea ce a determinat firmele din domeniu să se reorienteze.

Una dintre afacerile-trăsnet care a funcţionat bine mulţi ani în Complexul Studenţesc din Timişoara a fost deschiderea unui centru de copiere dedicat studenţilor. Investiţia iniţială mică şi spaţiul necesar redus au făcut ca tinerii cu spirit antreprenorial să deschidă astfel de afaceri în orice garaj liber pe care l-au găsit. Astfel, zeci de centre de acest gen s-au deschis la Timişoara, studenţii care nu mergeau pe la cursusi sau mergeau, dar nu scriau având posibilitatea să îşi copieze cursurile.

Surse din „industrie” au declarat că în ultimii ani, piaţa copiilor xerox pentru studenţi este în declin. Acest lucru se întâmplă în principal din cauza faptului că la cursuri se scrie tot mai puţin, studenţii primind cursurile pe suporturi electronice. Pe de altă parte, există şi un alt fenoment despre care se vorbeşte mai puţin: obligarea studenţilor de a cumpăra cărţile unor anumiţi profesori.

„În ultimul timp e mai greu. Studenţii nu mai copiază cum copiau cursuri acum 10 ani. Probabil primesc cursuri care sunt sub formă de cărţi. Achiziţia cărţii nu mai este opţională. Activitatea noastră se bazează în special pe firme. Poate 80 la sută din clienţii noştri sunt firme. Înainte, toată lumea îşi lua cursuri şi le multiplica. Acum nu mai vin cu atâtea cursuri. Mai vin să îşi tipărească licenţele, să îşi îndosarieze diferite documente. Bătaia nu mai este la multiplicat cursuri”, a declarat Dragoş Rădulescu, reprezentant al unei firme de copiere din Complexul Studenţesc, care, pentru a supravieţui pe piaţă, s-a specializat pe alte servicii decâ cele dedicate studenţilor.

În aceeaşi situaţie este şi un alt jucător de pe piaţa de profil. „Cu studenţii nu prea mai ţine pentru că s-a dezvoltat partea electronică. Se primesc cursuri pe stick. Nu se prea mai scrie la curs. Mai sunt cei cu garajele (n.r. xeroxurile din garaje) care ne mai sapă pentru că au foarte multe cărţi pe calculator şi le listează la cererea clienţilor. Eu nu fac asta pentru că la mijloc sunt drepturi de autor, iar noi nu facem aşa ceva. S-a modificat piaţa. Nici nu mai sunt atâţia studenţi.Treptat am trecut pe planuri, pe producţie publicitară. Înainte şi la firme. Oriunde te duceai, îi dădeai oferta de preţ. Acum vrei ceva, dai un mail. Este un business care se duce încet la vale”, a declarat şi Bogdan Botu, reprezentant al unei firme din Complexul Studenţesc Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite