Cartierele de lux, bântuite de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele de la marginea Timişoarei par abandonate
Casele de la marginea Timişoarei par abandonate

Zonele rezidenţiale de lux din comunele periurbane arată ca după război  Din cauza crizei financiare, dezvoltatorii imobiliari au renunţat să mai investească în proiectele începute. Ceea ce ar fi trebuit să semene cu o zonă exclusivistă este acum un cartier părăsit.

Timişoara se întinde, ca o caracatiţă, până peste graniţele oficiale ale urbei. Chiar dacă zonele rezidenţiale care au început să fie construite în urmă cu peste 10 ani sunt alipite comunelor periurbane, de fapt şi de drept aici locuiesc orăşenii. Sau mai bine spus, aici ar fi trebuit să locuiască orăşenii, pentru că mulţi dintre ei au rămas închişi în betoanele blocurilor comuniste şi nu mai pot visa la o vilă cochetă cu grădină şi piscină. Cu visele spulberate au rămas şi investitorii care s-au înglodat în datorii pentru a dezvolta proiecte imobiliare de anvergură.

Bântuie sărăcia

Dacă ieşi pe Calea Buziaşului, la doar trei-patru kilometri te întâmpină o privelişte ciudată. Case scumpe, cu grădini amenajate după ultima modă, semn al bogăţiei, iar lână ele, coloşi de cărămidă lăsaţi în paragină, mormane de piatră şi ciment teşite de ploile şi zăpezile care au căzut. Mai multe panouri amplasate pe marginea străzii te invită să vezi cum vor arăta cartierele de lux, intitulate care mai de care mai exotic. Unul dintre acestea este "Villagio Mediterraneo" (Satul mediteranean)  un complex rezidenţial a cărui construcţie a început în urmă cu patru ani.

Satul părăsit

Amplasat la doar câteva minute de mers cu maşina, la intrarea în Moşniţa, "Villagio Mediterraneo", se întinde pe trei hectare de teren şi cuprinde trei cartiere rezidenţiale, separate de strada principală printr-o interfaţă de 5.000 de mp de zonă verde. "Lucrările sunt în conservare, însă cele pe care le gestionăm noi se vor duce cu siguranţă la bun sfârşit. Este un reviriment mai timid care se simte pe piaţa imobiliară", a explicat Marius Schiopotă, director general al "Hitch&Mosher" din Timişoara, firmă care se ocupă de vânzarea imobilelor.

Pariu cu viaţa

Lucrurile stau la fel şi în celelalte commune periurbane: Şag, Dumbrăviţa, Giroc, Ghiroda, sau chiar şi cele mai îndepărtate, cum ar fi Becicherecu Mic. Ionuţ Giurcă munceşte de peste 10 ani în Germania, iar cu agoniseala strânsă în această perioadă a hotărât să joace la "bursa imobiliară" din Timiş. A cumpărat mai multe terenuri în Şag, Ghiroda şi Moşniţa Nouă, iar acum stă cu banii blocaţi. "Am muncit ani de zile în Germania ca să investesc în imobiliare, iar acum nu-mi scot nici banii pe care i-am băgat. Am cumpărat terenurile în perioada 2006-2008, când preţurile erau foarte sus. Am un complex de case la Şag, care este la nivel de finisaje, dar deocamdată nu mă încumet să le termin. Aştept să văd ce se întâmplă", spune Giurcă. Majoritatea investitorilor susţin că aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu programul guvernamental Prima Casă în care şi-au pus toate speranţele.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite