Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s tună împotriva celor care lucrează la dosarul Timişoara Capitala Culturală: „Nu te poţi prezenta în Europa cu ceapă şi clisă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Popa Popa's
Ştefan Popa Popa's

Ştefan Popa Popa’s ne-a pus la dispoziţie o scrisoare de la Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu şi preşedintele comisiei care se va ocupa de dosarele oraşelor care candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Artistul timişorean Ştefan Popa Popa’s, unul din cei mai respectaţi caricaturişti din Europa, tună şi fulgeră împotriva Primăriei Timişoara, care a organizat, săptămâna trecută o expoziţie la Palatul Parlamentului din Bruxelles. Popa’s susţine că a fost invitat în Belgia de către primarul Nicolae Robu, a fost dispus să ajute la organizarea expoziţiei, însă când a cerut mai mult informaţii despre program a avut un schimb de replici dure cu viceprimarul Dan Diaconu.

“Mă doare în suflet, pentru că eu ţin la Timişoara. Eu întotdeauna am sprijinit oraşul, dar nu poţi să faci dragoste cu forţa. Acum, înainte de expoziţia de la Bruxelles, mi-a dat telefon primarul şi m-a invitat. Când am cerut amănunte, să aflu unde sunt invitat, mi s-a răspuns, după şapte-opt zile, obraznic din partea viceprimarului că el nu este secretara mea să îmi spună. A fost o atitudine primitivă din partea lui. Am rămas mască. E posibil să-l fi jignit şi eu pe Diaconu, dar aveam tot dreptul să îi spun orice”, a declarat Ştefan Popa Popa’s.

Artistul susţine că a a fost informat despre expoziţia de la Bruxelles, unde el a avut numeroase evenimente.

“Nu vreau să spun ceva urât de artişti, eu iubesc artiştii. Dar pentru a te prezenta în Bruxelles trebuie să ai cu ce. Lăsând la o parte Jecza, Dumnezeu să-l odihnească, Flondor şi Irimescu sunt nişte anonimi pentru Bruxelles. Expoziţiile mele sunt televizate. La mine a venit preşedintele Parlamentului, a venit domnul Baroso, au venit cei mai importanţi comisari. Au stat la coadă la mine. Revoluţionarii nu aveau ce căuta la Bruxelles. Nu te poţi prezenta în stilul românesc. Trebuie să ai stil european. Nu cu ceapă, nu cu clisă. Dacă nouă nu place ţuica şi mâncăm mici nu înseamnă că place la toată lumea. Nu e chiar aşa. Trebuie să înţelegem că a fi european înseamnă cu totul şi cu totul altceva. Au mai adus şi un instrument, naiul, care nu este specific Banatului. Puteau să ducă taragotul”, a mai spus Popa’s.

Ştefan Popa Popa’s ne-a pus la dispoziţie o scrisoare de la Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu şi preşedintele comisiei care se va ocupa de dosarele oraşelor care candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Amintirile lui Ştefan Popa Popa's FOTO Ştefan Both

Redăm fracmente din această scrisoare tocmai pentru ca cei care lucrează la aceast dosar să ştie ce au de făcut.

M-am întâlnit cu toată echipa (oameni de la Primărie şi reprezentanţi ai instituţiilor). Din păcate, ce am văzut nu era un dialog real şi o echipă dispusă să construiască împreună în numele unei viziuni care să reprezinte un model unic pentru Timişoara. În această clipă, sunt tot felul de “experiţi” din Europa care au lucrat pe la fostele Capitale, care încearcă să impună modelul pe care ei l-au făcut în oraşele lor.

Timişoara are nevoie de un proiect gerenat de toate instituţiile culturale şi de spectacol din Timişoara, împreună cu artiştii care aparţin Timişoarei şi regiunii, în dialog cu artiştii din România şi Europa.

Pentru a fi un model de succes, trebuie plecat de la tradiţia şi specificitatea Timişoarei, de la unicitatea şi exemplaritatea ei, de la istoria regiunii, istoria României, trebuie folosite toate atuurile de diversitate a credinţelor, a etniilor, a lucrurilor unice pe care Timişoara le-a născut de-a lungul timpului. Trebuie făcută o agendă culturală a unui an întreg, dar care să fie multiplicată pe termen lung. Trebuie să existe dialog şi consens, nu veleitări şi atotştiutori.

Timpul este foarte scurt, pentru că dosarul care va fi evaluat în luna noiembrie de către membri juriului Comisiei Europene, trebuie sp fie gata la final de septembrie, astfel încât să fie evaluat de experţi în octombrie. Practic, mai sunt cam şase luni în care acest foarte complex dosar trebuie făcut – să conţină lucruri concrete, reale, adevăruri, proiecte. E nevoie de o structură independentă care trebuie creată şi care să îşi asume producerea şi implementarea acestui proiect”.

În 2021, două ţări care vor da capitalele Culturale: Grecia şi România. Oraşul din România va fi ales de către o comisie specială a cărui preşedinte este Constantin Chiriac, şi din care mai fac parte, pe lângă specialişti români, doi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

“Eu spun să se ia în serios treaba asta pentru că în ultimul ceas se mai poate face ceva. Dar fără orgoli, fără încăpăţânări şi fără atotştiutori”, a încheiat Ştefan Popa Popa’s.

Citiţi şi:

INTERVIU Caricaturistul Ştefan Popa Popa's: „85% din populaţia ţării este imbecilizată. Totul este sălbatic, făcut de oameni primitivi”

FOTO Timişoreanul Ştefan Popas Popa’s realizează calendarul oficial al echipei Bayern München pentru 2015

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite