Care este vârsta potrivită pentru a pune copilul pe schiuri. Sfaturile unui monitor internaţional de schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârsta potrivită pentru a pune un copil pe schiuri pentru prima dată este patru ani FOTO P. Mergheş
Vârsta potrivită pentru a pune un copil pe schiuri pentru prima dată este patru ani FOTO P. Mergheş

Vacanţa intersemestrială din România coincide pentru mulţi copii cu vacanţa de schi. Un sport de iarnă tot mai popular în România, schiul poate fi învăţat şi practicat de la vârste fragede.

Şef al Catedrei de Sport din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul „Regele Mihai I al României” Timişoara şi monitor international de schi, Petru Mergheş a explicat pentru „Adevărul” care sunt lucrurile de care trebuie să ţină cont părinţii care vor să îşi înveţe copiii să schieze.

„În calitate de părinte şi monitor de schi cu o experienţă de  peste 17 ani  pot spune că schiul poate fi început cu rezultate foarte bune de la vârsta de patru ani. Copiii sunt neînfricaţi, au centru de greutate jos şi datorită adaptabilităţii învaţă schiul mult mai uşor decât un adult. Este etapa în care copiii descoperă bucuria jocului pe zăpadă, se obişnuiesc cu echipamentul şi alunecarea pe zăpadă. Obişnuirea cu alunecarea constituie capitolul cel mai important al acestei perioade şi totodată cel mai greu, în ciuda faptului că copilul este obişnuit cu alergarea, săritura”, a explicat Petru Mergheş (foto).

image

Specialistul a spus că schiul la copii reprezintă mai mult decât învăţarea unor procedee tehnice, iar procesul de învăţare la copii implică două capitole: „învăţare pentru schi, care se referă strict la obiective din schi (procedee tehnice, coborârea directă, virajul, etc) şi învăţare prin schi (adaptarea la învăţare, la forma de lecţie, condiţiile de mediu în care se desfăşoară schiul, educarea atenţiei, a coordonării, echilibrului, a lucrului în echipa, a limitei de securitate, dezvoltarea spiritului de competitivitate).

Cât de important este monitorul

Reuşita unei lecţii de schi cu copiii depinde  în mare măsură de  competenţele, priceperea, tactul pedagogic şi experienţa monitorului de schi. Monitorul are obligaţia să ofere  o experienţă de învăţare sigură şi plăcută, să transmită informaţii de calitate, să fie un model de conduită şi  profesionalism, să formeze copiilor încă de mici deprinderi bune atât în ceea ce priveşte schiul, cât şi respectarea cu stricteţe a codului de conduită pe pârtiile de schi. Monitorul trebuie să fie entuziast, prietenos şi dinamic, trebuie să aleagă bine zonele (pârtiile) de lucru, să  supravegheze corespunzător grupa pe instalaţiile de urcare şi în cabană. A conduce o grupă de copii implică a acţiona ca un părinte atent şi prudent”, a explicat Petru Mergheş, monitor internaţional de schi.

Profesorul Mergheş a mai arătat că, deşi copii prezintă o mare adaptabilitate, trebuie ţinut cont de particularităţile de vârstă, grad de maturizare, de educaţie, de teren (condiţii de pârtie), de climă şi timp, durata şi intensitatea lecţiei. „Învăţarea schiului la copii se realizează cel mai bine prin imitaţie, simţ kinestezic şi descoperire. Demonstraţia are un rol important. Pentru a rămâne copiii cu o imagine vizuală clară asupra elementelor tehnice, explicaţiile trebuie să fie scurte, la subiect, cu un limbaj accesibil adecvat categoriei de vârstă. Progresia în lecţia de schi ţine de priceperea monitorului şi de nivelul de motricitate al copiilor. Durata lecţiilor de schi la copiii de 3-4 ani este de 1,30-2 ore, la grupa de copii 5-6 ani  poate să ajungă 3-4 ore pe zi. . Lecţiile se pot desfăşura individual sau în grup. Grupele de schi la începători sunt formate din 3-5 copii”, a mai explicat profesorul Petru Mergheş.  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite