Care dintre variantele „noi-născuţi“ şi „nou-născuţi“ este cea corectă. „«Nou» are sensul de «recent», fiind adverb“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizarea pluralului pentru „nou-născut” le dă bătăi de cap românilor FOTO Arhivă
Utilizarea pluralului pentru „nou-născut” le dă bătăi de cap românilor FOTO Arhivă

Una dintre cele frecvente greşeli întâlnite în limba română îi vizează pe „nou-născuţi”. În rubrica radiofonică susţinută la Radio Timişoara, profesorul Marcel Tolcea a explicat care este varianta corectă.

Profesor în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi lingvist, Marcel Tolcea este şi realizatorul unei rubrici radiofonice în care-i învaţă pe ascultătorii studioului regional Radio Timişoara să scrie şi să vorbească îngrijit româneşte.

Într-una dintre rubricile sale, Marcel Tolcea povesteşte că unul dintre ascultătorii rubricii i-a scris pe Facebook un mesaj în care l-a rugat să spună dacă este corect „noi-născuţi” şi nu „nou-născuţi”. „E de apreciat că ascultătorul pune cratimă între nou/noi şi născut/născuţi”, a subliniat Marcel Tolcea.

Profesorul a explicat apoi care este forma corectă. „DOOM-ul ne îndeamnă să scriem «nou-născuţi» fiindcă «nou» are sensul de «recent», «tocmai», fiind adverb. Ştim că adverbul este invariabil, nu-şi schimbă forma. Aşadar, spunem şi scriem «nou-născuţii din noaptea de Paşte» sau «nou-născutele gemene ale Casei Regale» şi nu «noii-născuţi din noaptea de Paşte sau noile-născute gemene ale Casei Regale»”, a explicat profesorul Marcel Tolcea. După aceleaşi reguli funcţionează şi „rău-platnic”. Varianta corectă este „rău-platnici” şi nu „răi-platnici”. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite