Care este adevărata semnificaţie a Crăciunului şi cum a fost transformată sărbătoarea religioasă în mega-afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile lanţuri de magazine au început deja să promoveze „spiritul Crăciunului“, deşi mai este peste o lună până la sărbătoarea religioasă. În mijlocul invaziei de oferte, mulţi uită adevărata semnificaţie a zilei de 25 decembrie.

O istorioară creştină cu tâlc spune că la ziua de naştere a unui copil părinţii primeau cu bucurie invitat după invitat şi toată lumea petrecea şi era plină de bucurie până la un moment dat, când s-a observat că lipseşte tocmai sărbătoritul.

Părinţii şi invitaţii au început să îl caute, iar la un moment dat micuţul a fost găsit sufocat de paltoanele invitaţilor. Istorioara ilustrează perfect modul în care a ajuns să fie sărbătorit Crăciunul de foarte mulţi români. Cuprinşi de febra cumpărăturilor şi a cheltuielor, mulţi dintre noi uităm tocmai de adevărata semnificaţie a Crăciunului: Naşterea lui Isus Hristos.

Aflate într-o concurenţă acerbă, marile lanţuri de magazine au grijă să vină cu oferte extrem de variate. E momentul lor. Potivit unui specialist în retail, comercianţii vânzările din luna Decembrie pot ajunge la 20-30 la sută din cifra de afaceri din tot restul anului. „Pentru produsele de larg consum este perioada cea mai importantă din an. Cel care închide în această perioadă magazinul poate să îşi închidă afacerea. Bugetele personale sunt pe val. Omul cheltuie. S-a creat în rândul anumitor segmente de populaţie sentimentul că trebuie cumpărat. Cu toate acestea, există o maturizare la nivelul populaţiei. Au trecut anii în care se cumpăra exaltat. Cumpărătorii au devenit mai cumpătaţi. Vin cu planuri de cumpărare şi cedează din ce în ce mai greu tentaţiilor de a cumpăra altceva decât şi-au propus. Avem de unde alege şi asta îi bagă în corzi pe comercianţi”, a explicat expertul în retail, Ciprian Moga.

La rândul său, etnologul Şerban Constantin Anghelescu a declarat pentru „Adevărul” că oamenii, vrând-nevrând acceptă lucrurile care li se oferă şi care sunt produse industriale, dar Crăciunul rămâne o sărbătoare de familie. „Nu poate fi echivalat cu Crăciunul Secolului trecut, dar dacă ne gândim că bradul este o relativă noutate, existau folclorişti care protestau vehement împotriva bradului. În fapt, Crăciunul admite şi noutăţi pe care le poate transforma. Continuă să fie şi o sărbătoare religioasă. Cele mai mari sărbători conţin o serie de obiecte simbolice. Toate trimit în ultimă instanţă la sensul primar, dar există un înveliş format din obiecte din gesturi din lumini care riscă să întunece parţial sensul primar al sărbătorii (n.r. - Naşterea Mântuitorului)”, a arătat etnologul Şerban Constantin Anghelescu.

Pastorul Bisericii Baptiste Betel din Timişoara, Samuel Tuţac, consideră că există multă confuzie cu privire la semnificaţia Crăciunului. „An după an te loveşti de paradoxurile Crăciunului: alăturarea ciudată de creştinism şi un fel de mentalitate de carnaval, umilinţa şi sărăcia din staul puse faţă în faţă cu bogăţia şi aroganţa dării şi primirii de cadouri, liniştea din Betleem cu vânzoleala din mall, seriozitatea întrupării cu imbecilitatea spiritului de petrecere, luminile colorate în comparaţie cu steaua de pe cer, jucării ieftine din plastic puse alături de darul magilor, îngerii care l-au slăvit confundaţi cu renii zburători. Cu toţii suntem familiari cu aceste paradoxuri. O confuzie proiectată cu siguranţă de vrăjmaşul sufletelor oamenilor”, a arătat Tuţac.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite