Caracatiţa care trimite funcţionari la munte şi la mare. Cum ajungi „bazat“ într-o megaindustrie pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă de formare profesională înfiinţată anul trecut a reuşit să devină unul dintre principalii parteneri de formare profesională ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. O anchetă „Adevărul” scoate la iveală legăturile dintre vicepreşedintele ANFP, Cristian Bitea, şi patroana firmei, Carmen Adriana Vlad, ambii din Oradea.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi centrele teritoriale au publicat recent lista de cursuri organizte pentru instruirea funcţionarilor publici în perioada mai-septembrie 2016. Pe lista ANFP sunt 23 de firme şi ONG-uri partenere. Centrul de la Timişoara are trei parteneri. Singurul partener al centrului de la Timişoara care apare şi pe lista ANFP este SC Formatica SRL. Prezenţa firmei în grila centrului de la Timişoara, dar şi a ANFP şi a centrului din Bucureşti îi creşte societăţii şansele de a avea cursanţi.

De altfel, o analiză a ofertei de cursuri publicate de ANFP scoate la iveală faptul că Formatica SRL este unul dintre principalii furnizori de instruire pentru funcţionarii publici pregătiţi prin ANFP. Un calcul realizat după grila de cursuri din luna august 2016 (una din lunile cele mai atractive) arată că din 208 cursuri ANFP, 33 sunt atribuite societăţii Formatica. Asta înseamnă un procent de 15,86 %. Practic, celorlalţi 22 de parteneri ANFP le-ar reveni, fiecăruia, o felie de 3,82 % din cursuri. Conectarea Formatica SRL, o firmă înfiinţată anul trecut, la conducta cu bani publici s-a realizat după ce vicepreşedintele ANFP, Cristian Bitea, a emis un ordin prin care regulile jocului din industria cursurilor pentru funcţionari au fost schimbate radical.

Doamna din spatele Formatica

Cine este însă Formatica? Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Formatica SRL aparţine altor două firme, specializate în contabilitate: Accounting Service SRL şi Competent Expert SRL, controlate de expertul contabil judiciar Carmen Adriana Vlad, asociată cu Daniela Rusu. Carmen Adriana Vlad este fondatoarea grupului de firme specializate în contabilitate, „Competent”. 

„Grupul COMPETENT a fost fondat în anul 2002, având ca unic asociat pe Expert Contabil Judiciar Carmen Vlad. Începând  strict cu competenţele dobândite în acel moment, am progresat de la un singur client, până în prezent când suntem o companie matură, acreditată CECCAR, oferind serviciile noastre la peste 140 de clienţi, de la companii mici, până la multinaţionale”, se prezintă grupul Competent, fondat de Carmen Adriana Vlad, pe site-ul propriu. Întâmplător, la fel ca vicepreşedintele ANFP, patroana Formatica este din Oradea. O anchetă „Adevărul” scoate la iveală, însă, că pe vicepreşedintele ANFP, subsecretarul de stat Cristian Bitea şi personajele care controlează Formatica, Daniela Rusu şi Carmen Adriana Vlad, nu îi leagă doar originile.

image

Carmen Adriana Vlad, patroana Formatica, susţinând un curs de formare profesională FOTO formatica4.webnode.ro 

Fundaţia înfiinţată de vicele ANFP şi încrengătura de firme

Legătura dintre Bitea şi patroana Formatica este, însă, extrem de bine mascată printr-o încrengătură de firme în care apar mai multe personaje ca drumurile să ducă în final la aceeaşi persoană: Carmen Adriana Vlad. Punctul de pornire este firma Smart Media Systems, înfiinţată în anul 2010 de către Alin Bobiţan Sebastian (1 %) şi SC Localo SRL (99 %). Bobiţan Alin Sebastian, care a fost desemnat administrator al firmei, nu este nimeni altul decât fostul şef de cabinet al senatorului de Bihor, Petru Filip, în prezent vicepreşedinte al Senatului. De asemenea, Bobiţan a fost director executiv al APSAP, un ONG specializat în formare profesională, înfiinţat de actualul vicepreşedinte al ANFP. În aprilie 2011, Bobiţan iese din firmă şi îi cedează părţile sale sociale Fundaţiei Conect (înfiinţată în 2006 de actualul vicepreşedinte al ANFP, Cristian Bitea).

Odată cu ieşirea din firmă a lui Bobiţan, administrator al Smart Media Systems este numită firma SC Competent Consult SRL, controlată de Carmen Adriana Vlad. Firma Localo SRL este, la rândul ei, deţinută de Fundaţia Conect şi administrată de SC Competent Consult SRL. Lucrurile nu se opresc, însă, aici. Localo şi Smart Media Systems se asociază şi înfiinţează o nouă firmă: SC Taste Media SRL, al cărei administrator ajunge SC Competent Consult SRL. Smart Media Systems şi Localo înfiinţează în 2012 şi 2013 alte două firme: SC Travel Management Services SRL şi SC Travel Training Services SRL. Cele două firme sunt administrate de Rusu Daniela, asociată la rândul ei cu Carmen Adriana Vlad. În plus, aceste ultime două firme s-au asociat şi au înfiinţat o nouă firmă SC Publicus.ro SRL, administrată prin Competent Consult de aceeaşi Carmen Adriana Vlad.

Vedem aşadar, că dintr-o fundaţie înfiinţată de Cristian Bitea ajung să se „nască”, în cascadă, mai multe firme administrate de aceleaşi personaje care controlează în prezent firma parteneră a instituţiei din a cărei conducere face parte Bitea. „Am fost membru fondator al fundaţiei. Nu mai am nicio legătură cu fundaţia”, susţine subsecretarul de stat. În 4 martie 2014, cu câteva luni înainte de a ajunge vicepreşedinte al ANFP, Bitea reprezenta, însă, fundaţia-mamă a firmelor administrate de patroana Formatica într-un proces la Judecătoria Oradea. Potrivit Registrului Naţional al ONG-urilor, Fundaţia Conect, înfiinţată de vicepreşedintele ANFP, este condusă în prezent de Daniela Rusu, al cărei nume apare şi în Formatica. Încă un detaliu interesant, numele unei firme „născute” din Fundaţia Conect şi administrată de Carmen Adriana Vlad se numeşte Publicus. În 2009,   Cristian Bitea înregistra la OSIM marca „Publicus”.

SUV-ul care l-a dat de gol pe vicepreşedintele ANFP

Potrivit unor documente publice intrate în posesia „Adevărul”, în 5 august 2014, Daniela Rusu, administratorul firmelor Travel Management Services şi Travel Training Services (deţinute de Fundaţia Conect), o mandatează prin procură specială şi procură generală de administrare, legalizată la notarul „Diana Geambaşu”, să administreze cele două societăţi pe Carmen Adriana Vlad. Astfel, femeia ajunge să controleze „puii” fundaţiei înfiinţate de actualul vicepreşedinte al ANFP. În tot acest timp, Bitea era subprefect de Bihor, iar singura rubrică din declaraţia de avere pe care Bitea o completase era cea referitoare la salariu.

Subprefectul de Bihor se plimba, însă, cu un SUV Subaru Tribeca de toată frumuseţea. SUV-ul lui Bitea a fost şi motivul unui scandal dintre Prefectura Bihor şi Primăria Oradea după ce maşina subprefectului de la acea vreme, parcată neregulamentar, a fost ridicată. Incidentul avea să scoată la iveală că SUV-ul cu care se plimba Bitea era deţinut de firma SC Travel Management Services SRL, societate rezultată din Fundaţia Conect administrată de Carmen Adriana Vlad, cea care a reuşit să introducă Formatica SRL pe piaţa cursurilor pentru funcţionari, la scurt timp după înfiinţare.


Maşina deţinută de o firmă administrată de patroana Formatica şi folosită devicepreşedintele ANFP a fost ridicată pentru parcare neregulamentară, în 2014, când Bitea era subprefect de Bihor FOTO ebihoreanul.ro

Cristian Bitea, care a folosit SUV-ul inclusiv după ce a ajuns vicepreşedintele ANFP, a explicat condiţiile în care a ajuns să utilizeze autoturismul Subaru Tribeca deţinut de firma administrată de Carmen Adriana Vlad. „Eu am rugat un coleg de-al meu să îmi dea această maşină. A fost un deces atunci al fostului conducător. Mi-a dat-o şi aşa a fost”, a declarat Bitea. În privinţa încrengăturilor din spatele fundaţiei pe care a înfiinţat-o, iar Carmen Adriana Vlad a administrat-o, Bitea a spus că „eu am fost pe partea de membru fondator, nu am stat să înfiinţez eu firme, să conduc sau să fiu implicat”.

Referitor la legăturile cu cele două femei care au adminstrat fundaţia pe care a înfiinţat-o şi sunt racordate acum la bani publici prin intermediul ANFP, vicepreşedintele ANFP a spus că le cunoaşte, la fel ca pe ceilalţi parteneri ai ANFP. „Este o relaţie, cum să vă spun. Le ştiu, dar nu de prietenie. Sigur că ridică semne de întrebare. Eu nu am o obligaţie ca să stau să văd cu cine se asociază. Puteţi să speculaţi, dar nu există din punctul meu de vedere nicio problemă”, a declarat Cristian Bitea pentru „Adevărul”. Carmen Adriana Vlad şi Daniela Rusu nu au putut fi contactate, o persoană care a răspuns la telefonul firmei conduse de Carmen Vlad susţinând că „doamna Vlad este foarte ocupată”.

image

Fundaţia înfiinţată de Bitea, omisă din CV

La nici 40 de ani, actualul vicepreşedine al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici este un trasesit de marcă, bifând deja trei partide: PD-L, PNL şi PSD. Absolvent al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, deţinător al unui master în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ, dar şi specializat, în urma unui curs de un an, în „ştiinţe poliţieneşti” la Academia de Poliţie. La un an după absolvirea acestui curs, Bitea devine consilier al ministrului de interne de la acea vreme, Vasile Blaga (originar şi el din Bihor). Bitea îl consiliază pe Blaga doar câteva luni, ajungând preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Manageri Publici. Din august 2005 până în iulie 2007, Cristian Bitea este director general adjunct al Institului Naţional pentru Administraţie, Din iulie 2007 până în noiembrie 2008 Bitea ocupă funcţia de consilier în Departamentul de Control al Guvernului, iar din 2009 până în 2014, ocupă funcţiile de subprefect de Bihor şi Ialomiţa, iar în 2014, cu PSD-ul la putere, Bitea este propulsat pe funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, având rangul de secretar de stat.

Din CV-ul vicepreşedintelui ANFP lipseşte calitatea de membru fondator al Fundaţiei Conect. Această calitate a lui Bitea reiese, însă, dintr-un articol revistei Parlamentului European al Tinerilor (EYP). Articolul din 2011, o odă adusă subprefectului Bitea de la acea vreme, îl prezintă pe actualul vicepreşedinte al ANFP ca un „exemplu de eyp-er care a crescut mare, dar şi-a menţinut evoluţia uimitoare din timpul adolescenţei”. În articol este menţionat şi faptul că Bitea este membru fondator al Fundaţiei Conect.


Extras dintr-un articol dedicat lui Bitea în revista EYP TABU, nr 2/2011

image

Formarea profesională a funcţionarilor, o industrie de milioane de euro

Formarea profesională a funcţionarilor publici din România, de regulă în staţiuni turistice în care angajaţii statului merg cu familia „la perfecţionare”, a fost transformată într-o adevărată industrie. În mentalitatea multor funcţionari publici cursurile organizate la Mamaia, Predeal, Băile Felix, Sinaia sau alte destinaţii turistice nu sunt altceva decât un concediu pe bani publici.

Surse din administraţie au declarat că astfel de cursuri sunt vânate de funcţionarii care caută hoteluri şi staţiuni cât mai bune.   Iar pentru că instruirea continuă a funcţionarilor publici este obligatorie prin lege, în industrie se învârt milioane de euro. Bani publici. Un document oficial arată că în joc sunt cel puţin 25 de milioane de lei, echivalentul a peste cinci milioane de euro, anual. Cifra reiese dintr-un raport ANFP referitor la cursurile de perfecţionare din anul 2014.

Potrivit documentului, disponibil pe site-ul Agenţiei, în cursul anului 2014 au fost alocate aproape 21 de milioane de lei de la bugetul instituţiilor la nivel naţional şi 4,7 milioane de lei din alte surse, la nivel naţional. De asemenea, potrivit aceluiaşi raport, mii de funcţionari publici au fost propuşi în cursul anului 2014 pentru diferite programe de perfecţionare. Pentru un funcţionar instruit într-o staţiune turisitcă, o primărie plăteşte între 1.700 şi 3.500 de lei. Aproximativ 1.000 de lei costă instruirea. Diferenţa o reprezintă cazarea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite