FOTO Lugojeanul care a plecat în scaun cu rotile la Capul Nord a rămas fără vehicul în Suedia. „Handbike“-ul i-a fost furat de un... român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Stoica s-a oprit la Timişoara pentru a se întâlni cu şeful Consiliului Judeţean Timiş Foto: Ştefan Both
Vasile Stoica s-a oprit la Timişoara pentru a se întâlni cu şeful Consiliului Judeţean Timiş Foto: Ştefan Both

Vasile Stoica a revenit în ţară după ce a străbătut 8.000 de kilometri până în cel mai nordic punct al Europei continentale, Capul Nord, în Norvegia.

Lugojeanul Vasile Stoica s-a întors din expediţia care ar fi trebuit să însumeze peste 10.000 de kilometri, dar care s-a redus cu aproximativ 2.000 de kilometri din cauza problemelor financiare. Românul - care a făcut înconjurul lumii într-un fotoliu rulant în anul 1999 - a avut de această dată de atins cel mai Nordic punct din Europa Continentală. Capul Nord, aflat în Norvegia, este supranumit “Locul în care Soarele nu apune niciodată”.


A fost una din cele mai dificile curse ale lugojeanului care se află în Cartea Recodurilor Guiness pentru cea mai mare distanţă parcursă într-un scaun cu rotile în 24 de ore, 132 de kilometri pe o pistă din California. 

“A fost dificil în primul rând din punct de vedere financiar. Pe urmă în Finlanda şi Suedia au fost foarte multe păduri. M-am săturat de păduri şi lacuri. Nu prea am avut în partea nordică unde să stau. Am dormit de multe ori prin păduri şi parcuri, dar mă bucur că am reuşit. Am ajuns cu bine după 8.300 de kilometri, din cei 10.000 pe care intenţionam să îi fac. Din cauză că nu au fost suficienţi bani am renunţat la Anglia, Belgia şi Olanda”, a povestit Vasile Stoica.
 

A plecat din România pe 28 iulie. A traversat Ungaria, Austria, Slovacia, Polonia, ţările Baltice: Estonia, Letonia, Lituania, apoi a ajuns în Scandinavia: Finlanda, Norvegia, Suedia. La revenirea spre casă a folosit ruta Danemarca, Germania şi din nou Austria şi Ungaria. 
 

S-a dus până în Suedia să fie furat de un român

În expediţia de la Capul Nord a cunoscut oameni şi oameni, unii buni, alţii răi. El este un exemplu pentru că şi-a învins handicapul, alţii se întrec cum să ne facă ţara cât mai de ruşine. Cea mai neplăcută amintire a lugojeanului este din Suedia. Stoica povesteşte că aici i-a fost furat „handbikeul”. Hoţul s-a dovedit un conaţional de-al său, un român originar din Vaslui.
 

„Acest eveniment neplăcut a avut loc la Stockholm. Mi s-a furat <handbbikeul> de către un român, din păcate. Am sunat la poliţie, au venit şi în trei ore l-au prins. Mi-au adus şi <handbikeul> înapoi. Culmea e că el m-a invitat acasă, am şi dormit la el, iar dimineaţa când am mers la garaj nu mai era <handbikeul>. El avea cheile dar a zis că nu ştie unde a dispărut. Până la urmă s-a dat singur de gol, pentru că tot m-a întrebat cât costă, pentru că are un prieten care ar dori aşa ceva. Zicea că e din Vaslui. A ajuns pe mâna poliţiei”, a mai declarat Vasile Stoica.
 

După păţania cu hoţul român de la Stockholm, Vasile Stoica a ajuns să fie găzduit de o altă persoană care se deplasa în fotoliu rulant, care s-a dovedit mult mai uman.  “M-a ajutat să îmi repar bicicleta care a avut ceva probleme la schimbătorul de viteze. A fost un om excepţional”, a afirmat Stoica.

Găzduit de un fost soldat în Afganistan

În Finlanda a avut parte de un alt exemplu de omenie din partea unui fost soldat în Afganistan. 
 

“Am întâlnit un om tânăr în cărucior, tetraplegic, care nu putea să îşi mişte decât mâna şi capul pentru a conduce acel fotoliu electric. M-a impresionat pentru că a fost rănit în Afganistan şi a ajuns să îşi petreacă toată viaţa în fotoliu rulant. Depinde de alte persoane să mănânce, să meargă la toaletă... M-a invitat la el acasă, timp de două zile, a fost foarte prietenos”, a mai spus Stoica.

Patru zile de ploaie pe drum
 

A trecut prin momente dificile când a avut parte pe drum de patru zile de ploaie fără oprire. Au fost nopţi pe care le-a dormit prin păduri sau în parcuri, nopţi pe care le-a petrecut în „handbike” dând la pedale.
 

“Am zis că decât să stau pe loc mai bine dau din pedale cât pot, cât rezist. Aşa am făcut o zi, o noapte şi încă o zi, 398 de kilometri. Am stat câteva nopţi în fiecare ţară. Am dormit la hoteluri, moteluri, la campinguri, la prieteni, în păduri şi parcuri. Nu era nimic stabilit înainte. Dar trebuie să fi pozitiv, să mergi înainte. Nu ai apă, mâncare, trebuie să pedalezi până ajungi la ele. Pe urmă este stresul zilnic, unde voi sta peste noapte, dacă găsesc oameni buni sau mai puţin buni”, a afirmat lugojeanul.


O expediţie de 6.000 de euro

Expediţia la Capul Nord a costat în jur de 6.000 de euro, bani primiţi din sponsorizări şi de la Consiliul Judeţean Timiş. Un M-Bike de genul celui cu care a plecat Stoica la drum costă în jur de 2.000 de euro.
 

“După ce vezi că ai terminat cu bine traseul şi eşti sănătos, uiţi tot ce a fost rău şi te gândeşti dacă va mai fi un alt turneu. Probabil că va mai fi. Doresc să merg în cel mai sudic loc al planetei şi în America de Sud, pe care nu am văzut-o încă. Dar asta în funcţie de bani. Acum urmează puţină odihnă şi apoi la muncă. Am un servici şi trebuie să continui”, a mai declarat Vasile Stoica. Acesta are 43 de ani şi este web designer şi directorul de vânzări la o firmă din Lugoj.


Citiţi şi:
 

FOTO Românul care a făcut turul lumii în scaun cu rotile pregăteşte o nouă expediţie
 

Lugojeanul Vasile Stoica a plecat în scanul cu rotile spre Capul Nord. Prima oprire este la Timişoara

FOTO Expediţie pe Himalaya, o poveste despre viaţă şi moarte. Colibăşanu: „Nu poţi să te bucuri când ajungi pe vârf”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite