Capitala Banatului stă sub ape de şapte zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii de la periferia Timişoarei se luptă de o săptămână cu apele
Locuitorii de la periferia Timişoarei se luptă de o săptămână cu apele

Temperaturile ridicate au topit zăpada şi au inundat casele celor care locuiesc la periferie. Nepăsarea, birocraţia şi utilajele prea complicate dar nefolositoare au fost doar o parte din cauzele inundării unui oraş de cinci stele.

Apele au cuprins şapte cartiere din Timişoara, iar munca de o viaţă a oamenilor a fost pusă în pericol de lentoarea cu care s-au mişcat autorităţile. Rând pe rând, casele din Kuncz, Freidorf, Ghiroda, Giarmata Vii, Ciarda Roşie şi Giroc au fost inundate. Toţi cei care s-au luptat cu apele arată cu degetul spre un singur vinovat: autorităţile locale. Vina este pasată mai departe, tocmai către cei inundaţi.


Birocraţie distrugătoare


În ciuda încercărilor celor de la Aquatim, utilajele regiei nu au putut interveni să scoată apele din casele aflate în Kuntz şi Freidorf. Principala problemă în cele două cartiere din oraşul de cinci stele era că apa era colectată într-o canalizare de cartier, care nu ajungea şi în canalizarea principală a oraşului. Astfel, apele se revărsau în curţi şi locuinţe. Aquatim nu a putut interveni pentru că Primăria Municipiului Timişoara au uitat să încheie mai multe acte prin care canalizarea intra în patrimoniul societăţii de ape.


Cei mai recenţi sinistraţi, situaţi în cartierul Ciarda Roşie, au aflat, ieri dimineaţă, că va trebui să îşi scoată manual apa din curţi, cu găleţi şi oale, pentru că nici pompierii nu îi pot salva de puhoaie. Cu toate că pompierii sunt dotaţi cu autospeciale de ultimă oră, tehnica nu poate fi folosită dacă apa nu este mai mare de un metru.


Gătaia, lovită din nou de puhoaie


La Ghiroda, unde a fost nevoie de spargerea unei şosele pentru evacuarea apei, primarul Dănuţ Cădariu dă vina pentru revărsarea apelor pe cei inundaţi, dar şi pe Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, şanţurile din faţa caselor nefiind curăţate de ani buni. Nici cei care au mai trecut prin inundaţii, ba chiar s-au ales cu casele distruse de puhoaie, nu s-au învăţat minte, după cum spun autorităţile. Dovadă este oraşul Gătaia, locul de unde au pornit inundaţiile în anul 2005. În noaptea de joi spre vineri, multe dintre locuinţe erau la un pas de evacuare, râul Bârzava ameninţându-le, din nou, existenţa. „Noi, ca autorităţi, ne-am făcut treaba cum trebuie. Degeaba urlă oamenii. Îmi pare rău pentru ei, dar ei sunt singurii pasibili de vină. Aşa se întâmplă când umbli cu tractoarele peste diguri”, a spus Ştefan Sas, viceprimarul din Gătaia.

Aşa se întâmplă când umbli cu tractoarele peste diguri. Acestea  se pot surpa.
Ştefan Sas, viceprimar Gătaia

Primăria nu are nicio implicaţie. Curăţarea canalelor este treaba cetăţenilor.
Sorin Grindeanu, viceprimar Timişoara

Apele mi-au înghiţit sursa de venit. Eu creşteam albine, iar acum stupii sunt sub ape.
Gheorghe Tomoş, victimă a inundaţiilor

Noroc că aveam cizme în casă. Autorităţile au uitat de noi.
Florea Ioan, victimă a inundaţiilor

Mulţi timişoreni au înfruntat inundaţiile pe cont propriu, cu găleţi şi oale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite