Când devine inutilă poliţa RCA. Firmă obligată să plătească daune morale de 100.000 de euro pentru un accident produs de un angajat

Când devine inutilă poliţa RCA. Firmă obligată să plătească daune morale de 100.000 de euro pentru un accident produs de un angajat

Astra Asigurari incearca sa recupereze daune platite in valoare de 100 de mii de euro

O societate comercială din judeţul Timiş este obligată să plătească daune de 100 de mii de euro pentru un accident rutier provocat de un angajat aflat în timpul serviciului. Despăgubirile ar fi fost suportate de firma de asigurări la care a fost încheiată poliţa, dar angajatul firmei a condus băut şi fără permis, iar în aceste condiţii poliţa se anulează. Sentinţa nu este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totul a început în dimineaţa lunii octombrie a anului 2009, când Ionel Horvath, angajat al unei firme agricole din judeţul Timiş conducea un utilaj de tip volă, pe drumul care leagă Reşiţa de Timişoara. La un moment dat, fără să se asigure şoferul a virat la stânga şi a provocat un accident în urma căruia o persoană a murit.

În urma accidentului a fost deschisă o anchetă care a scos la iveală faptul că Ionel Horvath, angajat al unei firme agricole, conducea utilajul, care aparţinea unei alte societăţi, nu deţine permis de conducere şi avea o alcoolemie de mg/l alcool pur în aerul expirat. Astfel, şoferul a fost trimis în judecată, iar pentru că era în termenul de încercare al unei condamnări cu suspendare pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, Horvath a fost condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Pe latură civilă, judecătorii l-au obligat pe inculpat, alături de firmele implicate în dosar şi societatea de asigurări la care era încheiată poliţa, SC Asigurare – Reasigurare Astra SA, să plătească daune materiale şi morale în valoare de peste 100.000 de euro. Conform procedurilor, firma de asigurări şi-a asumat plata integrală a daunelor stabilite de instanţă.

După ce a plătit, însă, daunele, Astra Asigurări a deschis la Tribunalul Timiş un proces în care le-a solicitat judecătorilor să îl oblige pe şoferul care a provocat accidentul, alături de firma la care lucra, respectiv firma căruia îi aparţinea utilajul, să acopere daunele. Societatea de asigurări şi-a întemeiat acţiunea în baza articolului de lege care prevede că „asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în cazul în care accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie accidentul a fost produs în timpul când autorul infracţiunii săvârşite cu intenţie încearcă sa se sustragă de la urmărire”.

Procesul deschis de Astra Asigurări pentru recuperarea daunelor plătite s-a judecat la Tribunalul Timiş, iar magistraţii de aici au admis cererea, obligându-l pe şoferul vinovat de producerea accidentului, să plătească alături de firmele implicare în dosar o sumă de aproape 505.000 lei (peste 100.000 de euro). „Accidentul a fost produs în timpul comiterii faptei de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având suspendată exercitarea dreptului de a conduce – astfel încât reclamanta este îndreptăţită să recupereze plata despăgubirii de la cei în răspunzători pentru săvârşirea acesteia”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care a fost atacată cu recurs, la Curtea de Apel Timişoara, unde dosarul se află pe rol.

În cazul în care sentinţa Tribunalului se menţine, iar şoferul nu poate plăti, firma de asigurări se poate îndrepta împotriva angajatorului, un articol din actualul Cod Civil, prevăzând că „comitentul este obligat să repare prejudiciul cauzat de prepuşii săi ori de câte ori fapta săvârşită de aceştia are legătură cu atribuţiile     sau  cu scopul  funcţiilor încredinţate”. Cu alte cuvinte, societatea de asigurări se poate îndrepta împotriva angajatorului pentru recuperarea prejudiciului, şoferul care a provocat accidentul fiind în timpul serviciului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările