Masacru la Chişoda. Câinii din curţile oamenilor au fost otrăviţi. Vier Pfoten cere pedepsirea vinovaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vier Photen cere stoparea cazurilor de cruzime împotriva animalelor Foto:Arhivă
Vier Photen cere stoparea cazurilor de cruzime împotriva animalelor Foto:Arhivă

Mai mulţi locutori din Chişoda au fost nevoiţi să îşi îngroape câinii şi pisicile care au fost otrăvite de persoane necunoscute

Primele otrăviri au apărut marţi, când au murit doi câini, iar un alt trelea a fost salvat. Reprezentanţiii Asociaţiei pentru protecţia animalelor ACT au primit în două zile numeroase sesizări legate de otrăvirea câinilor la Chişoda.


„Au fost otrăviţi în jur de 20 -30 de câini şi pisici. Sunt mai multe străzi din Chişoda. Am primit numeroase sesizări de la oameni, care sunt indignaţi de ce se întâmplă acolo. Un medic veterinar a luat probe şi vom vedea ce substanţă s-a folosit”, a declarat Carmen Stănescu, de la Asociaţia ACT.  


Nicolae Ardelean a rămas fără cei doi câini pe care i-a avut în curte. 


„Aveam câinii de 10-12 ani. Nu erau de rasă, dar erau câinii mei. Erau buni de pază, dar şi împotriva şobolanilor. Pe unu l-am găsit, miercuri dimineaţa, mort. Al doiea era bine,  însă pe după masă a început să vomită ceva roşu. A început să facă spume la gură. La puţin timp a murit. I-am îngropat în grădină. Marţi, l-am ajutat pe vecin să îşi îngroape câinii otrăviţi”, a declarat Nicolae Ardelean, de la Chişoda. 


Bărbatul spune că a descoperit otrava, o substanţă de culoare roşie, care au fost presărată sub porţile caselor.


„Se vede şi acum otrava. Este de culoare roşie. Au pus lângă şi sub poartă, cel mai probabil seara, pentru că nu i-a văzut nimeni. Nu am idee cine putea fi. Primăria din Giroc, o firmă plătită de primărie sau alte persoane. Nu mă deranjează să vină să strângă câinii vagabonzi, dar nu să omoare câinii oamenilor”, a mai spus Ardelean.

Primarul Girocului, de care aparţine Chişoda, nu ştia despre otrăvirea câinilor. Ionel Toma susţine că nu a dat ordine să se pună otravă pentru uciderea câinilor comunitari.
 

„Nu sunt primar de un an, ci de 20 de ani. Nu aş fi făcut aşa ceva. Ştiu ce înseamnă asta. Eu dau două miliarde de lei vechi pe an celor de la Daniflor să ridice câinii. Şi noi avem încă destui câini, pentru că se adună din toate zonele învecinate. Însă nu poţi să arunci cu otravă pentru că, Doamne fereşte, poate ajunge la un copil. Mai trece un cal, o vacă, un porc. Omori şi alte animale. Nu am de unde să ştiu cine ar fi putut face aşa ceva. Avem 12.000 de locuitori, nu ştiu ce are fiecare în cap. Dar în mod sigur e un dereglat cel care a făcut asta”, a declarat Ionel Toma, primarul din Giroc. 

Vier Pfoten cere stoparea cazurilor de cruzime asupra câinilor fără stăpân

Fundaţia Vier Pfoten solicită Poliţiei şi Direcţiilor Sanitar-Veterinare judeţene să trateze cu maximă seriozitate cazurile de cruzime împotriva câinilor fără stăpân comise în urma instigărilor la violenţă din ultima perioadă. Organizaţia anunţă pe această cale că va acorda sprijin juridic celor care semnalează şi susţin cu probe concludente cele mai grave cazuri de abuz.

În ultimele două săptămâni, numeroase cazuri de cruzime şi ucidere a câinilor fără stăpân, probate cu fotografii şi documente, au ajuns atât în atenţia ONG-urilor, cât şi a secţiilor de poliţie locale din întreaga ţară. 

Vier Pfoten reaminteşte că actuala lege de protecţie a animalelor considera drept infracţiune orice act de violenţă asupra animalelor, inclusiv omorârea acestora cu intenţie. 

„Solicităm autorităţlor soluţionarea de urgenţă a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, pentru descuraja acest val de violente şi pentru a evita apariţia unor tragedii umane. În numeroase cazuri, câinii sunt otraviţi cu momeli letale amplasate în locuri publice, la îndemâna oricui. Ar fi cazul ca, după 5 ani de la apariţia legii care pedepseşte cruzimile asupra animalelor, Poliţia Română să-şi facă datoria, iar Justiţia să condamne, în sfârşit, vinovaţii. Poliţia şi Direcţiile Sanitar-Veterinare sunt obligate să aplice această lege! E de neînţeles faptul că până acum nimeni nu a răspuns în faţa legii, deşi cazuri de cruzime asupra animalelor sunt semnalate aproape zilnic”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten România.

Vier Pfoten face apel la cetăţeni să semnaleze orice caz de cruzime la Poliţie şi Direcţia Sanitar-Veterinara locală, având la îndemână cât mai multe dovezi împotriva celor care maltratează câinii. 

Cei care au fost martori la astfel de cruzimi să transmită cât mai multe detalii pe adresa office@vier-pfoten.ro şi/sau telefon 021.316.77.31.

Citiţi şi:
 

FOTO Iubitorii de animale din Timişoara nu vor să stea cu mâinile în sân: „Vom merge din uşă-n uşă să vedem unde sunt câini nesterilizaţi”

Un nou târg de adopţii de câini şi pisici în Timişoara: Animalele sunt vaccinate, sterilizate şi microcipate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite