Cafenea handmade: patronii şi-au făcut singuri mobilierul pentru economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectele de mobilier din cafenea sunt create chiar de patronii localului
Obiectele de mobilier din cafenea sunt create chiar de patronii localului

Patru timişoreni inventivi au găsit soluţia unei afaceri de succes pe timp de recesiune. Sânziana Omota, Albert Bach, Mircea Bogatu şi Ioana Rişcou au creat singuri obiectele de mobilier din cafeneaua pe care au deschis-o. Astfel au redus mult valoarea investiţiei iniţiale de la deschiderea afacerii şi au acum cea mai inedită cafenea din Timişoara.

Cei patru timişoreni s-au cunoscut acum un an. Tineri absolvenţi de facultate, nici unul dintre ei nu avea un job stabil. Îşi doreau independenţă financiară, aşa că o afacere personală era singura soluţie care mai stătea în picioare. Ideea de afacere nu a fost greu de găsit, pentru că toţi vroiau să îşi deschidă un local. Acesta s-a transformat într-o cafenea handmade, în primul rând din raţiuni pragmatice.

„Am căutat să vedem cât costă să mobilezi un local şi ne-am speriat. Nu aveam bani, aşa că ne-am gândit să facem noi mobila”, a spus Albert. Cei patru prieteni au lucrat în curtea casei lui Albert şi nu au dat bani pe materie primă, folosind doar materiale reciclate: lemn vechi restaurat, scânduri rămase în urma construcţiei unei case, chiar şi rumeguş. Pentru lustre, au folosit făină, tifon şi sârmă.

„E o tehnică specială, am învăţat-o la facultate”, a explicat Sânziana Omota. „Se înmoaie tifonul în făină şi apă şi se întinde pe un suport de sârmă”, a adăugat ea. O parte dintre scaunele din cafenea sunt, de fapt, saci umpluţi cu bile de polistiren, cusuţi tot de tinerii patroni. „Fotoliile astea sunt comode şi foarte călduroase. Nu mai e nevoie să dăm drumul la căldură”, a adăugat Albert .

Criza naşte idei geniale


Spiritul pragmatic i-a făcut pe cei patru să vină cu o soluţie inovatoare: vor schimba mobilierul periodic, iar cel vechi va putea fi cumpărat de clienţi. „Vrem să aducem mereu ceva nou şi ar fi o mare risipă să aruncăm undeva tot mobilierul vechi. Aşa că un client va putea cumpăra scaunul pe care stătea de obicei. Iar noi mai reducem din cheltuieli”, a explicat Albert.

Patronii sunt şi angajaţi

Tot pentru a reduce investiţia la minim, cei patru prieteni nu au alţi angajaţi. „M-am înscris la un curs de barmani, ca să fie totul în regulă”, a povestit Mircea. Tinerii au mai făcut cursuri de igienă şi încearcă să prindă din mers tainele contabilităţii. „Nu vrem să avem angajaţi din afară. Ne putem descurca şi singuri”, a spus Sânziana. Tinerii întreprinzători sunt foarte încrezători în succesul afacerii lor, deşi sunt încă la început. „Sunt sigură că ne vom amortiza cheltuielile, mai ales că acestea au fost minime” a spus Ioana.

Au făcut mobila în 3 luni

Cei patru tineri întreprinzători şi-au petrecut toată vara confecţionând piesele de mobilier. Au cioplit lemne, au învăţat să coasă la maşină, au schiţat desene, au făcut improvizaţii şi încercări până au realizat cele mai rentabile şi trainice piese de mobilier.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite