„Bull run“, sezonul în care investitorii în crypto visează să se îmbogăţească. Pe lângă Bitcoin şi Ethereum mai există peste 6.000 de monede virtuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardano are cryptomoneda Ada FOTO genesisblockhk.com
Cardano are cryptomoneda Ada FOTO genesisblockhk.com

În universul crypto se învârt la această oră 1,5 trilioane de dolari, cei mai mulţi fiind investiţi în Bitcoin (aproape un trilion), urmat de Ethereum (200 de miliarde). Există însă pe piaţă peste 6.000 de proiecte.

Amatorii de crimptomonede au două sezoane importatne după care îşi dezvoltă şi strategiile. Sezonul “bull run” (sezonul taurului) este cel în care preţurile criptomonedelor urmează un trend ascendent, iar sezonul “bear market” (sezonul ursului) este când preţurile sunt în scădere.
 

În universul crypto se învârt la această oră 1,5 trilioane de dolari, cei mai mulţi fiind investiţi în Bitcoin (aproape un trilion de dolari), urmat de Ethereum (200 de miliarde), Binance coin (30 de miliarde), Cardano (28 de miliarde), Polkadot (28 de miliarde), XRP (24 de miliarde), Litecoin (15 miliarde) şi aşa mai departe. 

Bitcoin este cea mai valoroasă criptomonedă, care astăzi depăşete 51.000 de dolari pe unitate. Pe locul doi este Ethereum, care se aproape de 2.000 de dolari. Despre aceastea s-a vorbit destul de mult şi în mainstream media. Însă, acum, pe piaţa crypto sunt peste 6.000 de monede. 
 

În timp ce Bitcoin este o platforma de generatia 1, neavând altă funcţionalitate decât stocarea şi transferul monedei digitale (este aurul digital), datorită functionalitaţii sale Ethereum este considerată o platformă blockchain de generatia a 2-a, care pe lângă stocarea şi transferul de valoare, poate opera cu aceasta într-o manieră descentralizată. Majoritatea criptomonedelor funcţionează pe platforma Ethereum.

BTC

Cea mai importantă monedă crypto FOTO Bitcoin.com
   

A 3-a generaţie de platforme blockchain vine tare din urmă. 

“Această nouă generaţie de platforme blockchain vine să rezolve problemele legate de consumul de energie, partea de scalabilitate a sistemului, partea de interoperabilitate – comunicarea cu alte platforme blockhain dar nu numai, sustenabilitatea – asigurând astfel evoluţia platformei, facând din aceasta o organizaţie descentralizată autonomă. Zeci de proiecte s-au autoproclamat în ultimii ani Ethereum killer , sau cel puţin aşa au fost percepuţi. Polkadot, Cardano, Elrond, Vechain, Tezos, EOS, Tron, Neo sunt doar câteva dintre acestea”, a declarat Valentin Vâlcu, specialist şi investitor în criptomonede, creatorul blogului Cardanoromania.ro


Cardano şi Polkadot, proiecte realizate de foşti cofondatori Etehereum

Ne oprim asupra a două dintre cele mai importante proiecte:  Cardano (care are moneda Ada) şi Polkadot (cu moneda Dot). Ambele proiecte au ca fondatori foşti cofondatori Ethereum, şi anume Charles Hoskinson, respectiv Gavin Wood.

“Cardano este platforma blockchain de generaţia a 3-a care are în vedere trei aspecte: scalabilitatea, interoperabilitatea şi sustenabilitatea prin autoguvernanţă. A pornit la drum în 2015 având o abordare cu totul nouă în domeniul cripto: cercetare academică la cel mai înalt nivel şi evaluare prin peer review construind astfel o fundaţie teoretică extrem de solidă oferind un drum predictibil şi destinaţie clară.

blockchain.news

Cardano FOTO blockchain.news
 

Polkadot este o platformă blockchain tot de ultimă generaţie care are ca focus principal interoperabilitatea în special cu Ethereum, dar şi scalabilitatea şi guvernanţa. Polkadot foloseste sau mai corect zis, s-a inspirat din bazele teoretice dezvoltate de Cardano, diferenţa facând-o abordarea tehnică, arhitectura şi economia internă a sistemului. Echipa din spatele Polkadot susţine ca au adus îmbunătăţiri ideilor preluate din partea teoretica a Cardano, în special la timp central şi sincronizare, extrem de importante într-un sistem de tip Proof of Stake”, a explicat Valentin Vâlcu.

Polcadot FOTO Coinflexinfo


Polcadot FOTO Coinflexinfo

Perespective pieţei crypto în 2021

În acest moment Cardano (o monedă Ada costă 0,90 de cenţi) şi Polkadot (moneda Dot costă 31 de dolari) se găsesc în top 10 în Coinmarktcap pe poziţiile 5 respectiv 6, având fiecare o capitalizare de peste 28 de miliarde de dolari. 

“Unii susţin că preţul Ethereum va exploda în curând astfel încât până spre sfârşitul anului să depăşească cinci cifre speculând că trecerea la Ethereum 2.0 va fi un succes absolut. Alţii susţin că neclarităţile, lipsa de predictibilitate vor duce la amânarea Ethereum 2.0, iar proiectele de generaţie nouă vor avea ocazia să muşte puternic din segmentul său de piaţă. 2021 a început bine pentru pietele cripto, continuând trendul ascendent pornit la începutul lui 2020. Reglementarile globale din domeniu, în general sunt percepute ca fiind pozitive. Fondurile mari de investiţii consideră Bitcoin şi alte criptomonede ca o acoperire împotriva inflaţiei. Procesatorii de plăţi Paypal, Square, Visa şi Mastercard şi-au făcut şi ei intrarea în crypto deschizând poarta către sute de milioane de noi potenţiali utilizatori”, a mai spus Valentin Vâlcu, care nu recomandă nimănui investiţia în criptomonede atâta timp cât nu există o întelegere bună a fenomenului. 
 

ETH FOTO qz.com

Ethereum FOTO qz.com
 

Volatilitatea mare a preţurilor criptomonedelor poate crea disconfort mental şi găuri în buget celor luaţi pe nepregătite.

Vă mai recomandăm:

Ethereum, a doua criptomonedă după Bitcoin, a depăşit recordul istoric. Povestea unei platforme pentru care comunitatea crypto este în extaz

Fenomenul Bitcoin: Dacă în urmă cu 12 ani ai fi investit 1.000 de dolari, astăzi aveai 280 de milioane de dolari

Cursuri despre criptomonede, la UVT. Premieră în România. Confondatorul Etherium susţine unul din module

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite