„Boschetar“ în România, „homeless“ în Anglia. Cum profită ţiganii din Londra de oamenii străzii de la noi: „Sunt adevărate reţele care îi ademenesc în Occident“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albert Schrammel la adăpostul Fundaţiei Timişoara '89 FOTO Ştefan Both
Albert Schrammel la adăpostul Fundaţiei Timişoara '89 FOTO Ştefan Both

Povestea lui Albert Schrammel, un om al străzii din Timişoara, scoate la iveală cum funcţionează reţeaua unor ţigani care îşi aleg forţa de muncă din rândul „boschetarilor”.

Albert Schrammel este unul dintre beneficiarii adăpostului de tranzit al fundaţiei Timişoara ’89. Tânărul în vârstă de 31 de ani a ajuns, anul trecut, la fundaţie recomandat de Serviciul de Probaţiune. A părăsit arestul Poliţiei după ce a stat timp de două luni pentru o tâlhărie. Schrammel a crescut la casa de copii de la Lugoj, însă a ajuns un om al străzii. 

“Nu este un tip violent, e doar certăreţ. Are o voce mai dură. A trăit în condiţii foarte proaste, în stradă, e obişnuit cu viaţa de stradă. E destul de greu adaptabil. Nu e în stare să se încardreze într-un program zilnic, nu vrea să lucreze”, a declarat Petru Ilieşu, preşedintele Fundaţiei Timişoara ‘89.

A plecat cu un Jaguar

La începutul lunii ianuarie, Schrammel i-a anunţat pe cei de la fundaţie că pleacă în Anglia. “Ne-am şi bucurat pentru că are un loc unde să ajungă. Există şi o întâmplare haioasă. La un moment dat, a oprit în faţa fundaţiei un Jaguar, cu volan pe dreapta. Albert a coborât de pe locul unde maşinile obişnuite au volanul, iar cei care l-au văzut au început să strige că Albert a condus”, a mai povestit Petru Ilieşu.

Albert Schrammel a fost ademenit direct de pe stradă să meargă la muncă, în Anglia. 


“M-am dus într-un loc unde dau de mâncare pocăiţii, pe strada Circumvalaţiunii. După ce am ieşit, m-am pus jos pe bordură. Am vazut că s-a oprit o maşină şi cel de la volan, un ţigan, m-a întrebat dacă vreau să plec în Anglia. Am zis imediat că vreau şi am urcat în maşină”, ne povesteşte Albert Schrammel.


A dormit în duba cu care lucra


Albert Schrammel a fost dus la Londra de către ţigani, care avea nevoie de forţă de muncă pentru colectarea fierului vechi. “Mi-au promis că îmi dau loc de cazare, mâncare şi bani. Casa era de fapt o maşină. Era duba cu are ziua lucram, iar noaptea dormeam în el. Mai eram cu încă doi. Ţiganii dormeu în hoteluri”, a povestit Albert Schrammel.


Cât era ziua de lungă, ţiganii străbăteau cu duba străzile Londrei pentru a colecta fier vechi. “Găseai orice. De la maşini de spălat, televizoare, la frigidere. Toate funcţionau. Erau bune, dar cei de acolo le aruncau. Nu era muncă grea, nu pot să spun asta”, a mai afirmat Albert. 


Pentru că nu a primit niciun ban, Schrammel a decis să îi lase pe cei pentru care lucra. “Mi-au promis una, s-a întâmplat altfel. M-am certat cu ţiganii. Era un frig maşină de nu se putea sta. Nu puteam să pornim motorul, pentru că nu ne lăsau cheia. Am plecat. M-am dus cât am văzut cu ochii. Am ajuns să dorm într-o gară. După două zile a venit poliţia. Mi-a plăcut cât de frumos s-au comportat poliţiştii din Londra, nu ca cei de la noi. Mi-au dat şi o hartă să ajung la un adăpost de-a lor. Am stat la un hotel, alături de alte persoane fără adăpost. Au făcut acel loc special pentru ca oamenii care nu au unde să stea să nu îngheţe pe stradă cât era frig. Am stat acolo o săptămână, în condiţii foarte bune. Apoi a trebuit să plec”, a afirmat Albert.

Întâlnirea cu o româncă de la fundaţia Barka UK


Tânărul a ajuns pe mâinile celor de la Fundaţia Barka UK. “Am vorbit cu o tipă care lucra voluntară la o fundaţie, era româncă. Ea mi-a plătit din buzunarul ei să stau la un alt hotel, până să mă întorc în România”, a adăugat Albert, care a ajuns la Londra ce era şi în România, boschetar. 


De soarta lui Albert au fost anunţaţi cei de la Timişoara ’89 de reprezentanţii unei fundaţii din Anglia.


“Albert a dormit pe străzile din Londra timp de câteva săptămâni. Cu o seară înainte de a vă contacta a fost găsit de către una dintre echipele care lucrează cu oamenii străzii în Londra şi adus într-un centru unde o să poată să doarmă până ce se va întoarce în România. Vrem să ne asigurăm că odată ajuns în Timişoara o să aibă unde să stea”, a transmis Ioana Tănăsescu, o româncă stabilită în Anglia, assistant manager la Fundaţia Barka UK din Londra.


Petru Ilieşu şi-a dat acordul să-l reprimeaască pe Albert Schrammel. "Am mai avut cazuri în care eram puşi în situaţia să reprimim oameni din străinătate. Şi acest caz scoate la iveală adevărate reţele prin care boschetarii sunt ademeniţi în Occident", a mai spus Ilieşu.

Cu gândul tot la plecare


Fundaţia Barka UK l-a ajutat pe Albert Schrammel să ajungă în România în siguranţă, cumpărându-i bilet de autocar, mâncare pentru drum şi bani de buzunar.
 

Gândurile lui Albert Schrammel stau însă tot la plecare. “Nu a ieşit planul ăsta. Sunt condiţii foarte bune la Fundaţia Timişoara ’89. Dar eu vreau să plec din ţară. Ori în Anglia, ori în Spania. Ăsta e gândul. În România nu mă angajează nimeni, am şi cazierul”, a încheiat Albert Schrammel.



 

  

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite