Bolnavii de psoriazis din Timişoara vor beneficia de consultanţă gratuită

Bolnavii de psoriazis din Timişoara
vor beneficia de consultanţă gratuită

Psoriazisul distruge, de cele mai multe ori, viata sociala a celor bolnavi

Există o categorie de români despre care puţini dintre noi ştiu că suferă. Este vorba de cei cu psoriazis, o boală a pielii care nu este contagioasă, dar care duce de cele mai multe ori la distrugerea vieţii sociale a bolnavului.

Sunt 400.000 de oameni care suferă de această afecţiune, mulţi au pierdut slujbe, familia, prieteni, o treime dintre cei care sunt afectaţi au ajuns chiar în pragul sinuciderii din cauza acestei afecţiuni.

"Aceste boli sunt la vedere şi-l afectează pe bolnav mai mult decât o boală de inimă sau un cancer. Faptul că pe un pacient cu psoriazis se vede ceva urât este de natură să producă respingere, nu-ţi vine să-l ajuţi,vrei  să fugi de el, să te protejezi că cine ştie ce are, poate se ia şi nu ţi-l doreşti în imediata apropiere. E imposibil ca un om să nu resimtă această respingere şi să nu-l afecteze”,  a declarat Patricia Cristodor medic dermatolog.

Psoriazisul afectează destul de mult la nivel psihic persoana afectată. Este o boală cronică a pielii, inflamatorie, caracterizată prin apariţia unor pete roşiatice acoperite de coji alb-sidefii. Aceste pete au diferite dimensiuni şi pot apărea pe orice parte a corpului. Specialiştii nu cunosc din ce motiv apare această afecţiune, dar se ştie că nu este molipsitoare. Tratamentul nu are rol de a elimina boala ci doar de a o ţine sub control, aceasta şi din motiv că nu sunt cunoscute cauzele. Din păcate, afecţiunea are şi efecte psihologice, se pare că unul din trei persoanele afectate de psoriazis a avut tentative de sinucidere.

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor din Timişoara care suferă de psoriazis, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi Societatea Română de Dermatologie au lansat o amplă campanie. În cadrul acesteia, pacienţii care suferă de psoriazis se pot prezenta, în perioada 1 aprilie – 30 iunie, pentru un consult gratuit la medicul dermatolog. Mai mult, pentru că psoriazisul nu este doar o afecţiune dermatologică, ci are un răsunet sistematic, fiind asociată de cele mai multe ori cu depresia, stresul, frustrarea şi afectează relaţiile pacientului cu familia sau prietenii, bolnavii vor beneficia şi de câte o consultaţie gratuită la psiholog şi nutriţionist.
Rozalina Lăpădatu  preşedintă a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi este un om norocos. Ea suferă de psoriazis de 30 de ani şi este un caz fericit, fiind susţinută de familie. Din păcate, nu aceeiaşi este şi situaţia altor membrii.

„Am întâlnit pacienţi care au divorţat din cauza bolii, care fiind singuri nu au putut sau au reuşit foarte greu să aibă o relaţie, pentru că în primul moment în care a arătat ce are pe piele, posibilul partener fugea. Am cunoscut pacienţi care şi-au pierdut locul de muncă din cauza bolii”, a spus Rozalina Lăpădatu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: