Biserica de secol 18 de la Povergina, arsă în incendiu, ridicată cu ajutorul unor cricuri hidraulice FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de la biserica de lemn de la Povergina FOTO Biserici Înlemnite
Lucrările de la biserica de lemn de la Povergina FOTO Biserici Înlemnite

Voluntarii Asociaţiei Biserici Înlemnite se află în aceste zile la Povergina, o localitate de lângă Făget, Timiş, şi lucrează la refacarea bisericii de lemn care a ars în urma unui incendiu, în 2015. Este vorba de refacerea unui lăcaş de cult aflat pe lista de protecţie UNESCO.

GALERIE FOTO CU BISERICA DE LA POVERGINA

Biserica de la Povergina a fost construită în 1782, integral din lemn, mai precis din bârne de stejar. Din lăcaşul de cult din Ţara Făgetului, care poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, au mai rămas doar zidurile în urma incendiului din 2015. Şi asta pentru că a fost protejat de o tencuială de pământ. În rest, a ars tot. După mai mulţi ani, Asociaţia Biserici Înlemnite a decis să refacă lăcaşul de cult. Mai întâi, s-a construit un învelitor deasupra ruinei, iar apoi s-a realizat proiectulul de restaurare. 

“A fost una dintre cele mai valoroase biserici de lemn din Banat. Comunitatea de la Povergina a venit la noi prin 2017, să ne roage ca după ce finalizăm proiectul în care eram angrenaţi atunci, de restaurare a bisericii de lemn de la Crivina de Sus, să venim aici. A fost o provocare, nu am ştiut cum să abordăm proiectul acesta. Am început un proiect, în anul 2020, cu ajutorul Insitutului Naţional al Patrimoniului. A fost câştigată o finanţare pentru proiectare, după care au început ample studii multidisciplinare pe această biserică. A rezultat un proiect de restaurare”, a spus Vladimir Obradovici, de la Asociaţia Biserici Înlemnite.

Lucrări la biserica de la Povergina FOTO Facebook/Biserici Înlemnite

Sursa Biserici Înlemnite 

Actuala etapă de restaurare a început cu un atelier pentru meşteşugari tradiţionali. Proiectul a demarat în 6 iunie, iar timp de cinci săptămâni se desfăşoară diferite intervenţii asupra corpului bisericii păstrat în urma incendiului. 

Lucrări la biserica de la Povergina FOTO Facebook/Biserici Înlemnite

Sursa Biserici Înlemnite 

În aceste zile se reface fundaţia prin tehnica zidăriei uscate din piatră de carieră, se înlocuiesc tălpile degradate. Pentru a reface fundaţia, biserica trebuia ridicată printr-un procedeu numit liftare.

Este o etapă de durată, migăloasă, exactă şi presupune o atenţie sporită”

Pentru anul acesta, prin Ordinul Arhitecţilor din România, Biserici Înlemnite a câştigat o nouă finanţare, de data aceasta pentru un prim atelier de restaurare, pe baza proiectului realizat anterior. 

„Ne-am propus să realizăm o primă etapă, intervenţiile structurale necesare asupra corpului păstrat al bisericii. Tălpile bisericii trebuiesc înlocuite în întregime, pentru care este nevoie de a lifta, a ridica această structură, să se poată face structura. Liftarea se realizează cu ajutorul vinciurilor, cricurilor hidraulice, distanţiere şi a unei structuri provizorii care leagă pereţii bisericii, din interior şi exterior. Ridicarea se face gradual până la cota +50 cm faţă de cota actuală pentru a permite realizarea lucrărilor la parte inferioară”, a mai declarat Vladimir Obradovici.

Lucrări la biserica de la Povergina FOTO Facebook/Biserici Înlemnite

Sursa Biserici Înlemnite 

Aveând în vedere că este o intervenţie complexă, cei de la Asociaţia Biserici Înlemnite vor lucra cel puţin încă trei ani, după cum estimează ei.

“Pe viitor, sperăm ca la anul, să continuăm atelierul cu reconstituirea elementelor dispărute, bolta, şarpanta, turnul şi apoi să ajungem şi la partea de finisaje. Nu avem un termen de predare, nu este un proiect pe fonduri europene, lucrăm pe finanţări foarte mici care presupun foarte mult voluntariat, foarte mult sacrificiu, de aceea dorinţa noastră este să mai continue anul acesta, anul viitor şi încă un an după aceea. Dar totul va depinde de aceste finanţări, de implicarea comunităţii locale, a primăriei din Făget”, a mai afirmat Vladimir Obradovici. 

În aceste zile, la atelierul de la Povergina participă meşteri pietrari şi dulgheri restauratori, invitaţi de la muzeul Astra din Sibiu, dar şi tineri care doresc să înveţe meşteşugul tradiţional, studenţi şi cadre didactice de la specializările arhitectură şi restaurare. 
 

Lucrări la biserica de la Povergina FOTO Facebook/Biserici Înlemnite
Lucrări la biserica de la Povergina FOTO Facebook/Biserici Înlemnite


FOTOGRAFII Biserici Înlemnite

Lucrări la biserica de la Povergina FOTO Facebook/Biserici Înlemnite

Vă mai recomandăm să citiţi:

Fragilitatea bisericilor de lemn arhaice. Pot dura veacuri şi se pot mistui în câteva clipe FOTO

FOTO Bisericile de lemn din Ţara Făgetului, ţinute departe de ochii turiştilor. Misterele micilor lăcaşe de cult din Banatul mioritic

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite