Benone Sinulescu, părintele etno-dance-ului, înregistrează la Timişoara: „Am fost preferatul lui Ceauşescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beni spune că piesa preferată a lui Ceauşescu era „Radu mamii“ FOTO Adevărul
Beni spune că piesa preferată a lui Ceauşescu era „Radu mamii“ FOTO Adevărul

Benone Sinulescu (77 de ani), veteranul muzicii populare româneşti, se pregăteşte de lansarea unui nou album, „Unde eşti, copilărie?“. Artistul vorbeşte despre pasiunile lui şi despre viaţa în comunism

Benone Sinulescu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti de muzică populară, continuă să fie la fel de activ ca în vremurile bune. „Beni“, cum este alintat cântăreţul, a intrat iar în studio, pentru a înregistra un nou album. În vârstă de 77 de ani, Benone Sinulescu a ales să înregistreze partea vocală într-un studio din Timişoara. 


„Nu mai ştiu al câtălea album este. Este un material realizat împreună cu maestrul Nicolae Botgros şi lăutarii lui. Albumul se va numi «Unde eşti, copilărie?» şi va ieşi în această toamnă. Este un album prin care aniversez cei 77 de ani de viaţă“, a declarat Benone Sinulescu.

Artistul a sărbătorit 55 de ani de activitate muzicală în 2011, când a avut loc un mare concert, la Sala Palatului din Bucureşti, şi străbate în continuare ţara, pentru a participa la spectacole. „Mă bucur că la vârsta mea mai cârâi. E realmente o bucurie. La o aşa vârstă se întâmplă să mai scârţâi. Dar eu sunt al naibii, ştiu“, a mai spus, cu umor, îndrăgitul cântăreţ.

„Îmi tremurau chiloţii pe mine“

Benone Sinulescu a cântat cu nume de legendă ale scenei folclorice româneşti, precum Maria Tănase, Ioana Radu sau Ion Luican. A fost solistul celor mai importante ansambluri folclorice din ţară, printre care şi Ansamblul Ciocârlia, despre care spune că „este cel mai mare ansamblu de pe planetă“.

„Începuturile mele au fost la Braşov, în 1958. Am stat acolo un an şi jumătate. Apoi, am fost invitat la un mare spectacol, la inaugurarea Sălii Palatului, în 1960. Pe atunci eram tânăr. Şi cu păr! Ţin minte că au cântat atunci nume celebre. Eu am cântat alături de Maria Tănase. Recunosc că tremurau chiloţii pe mine. Orchestra sub bagheta lui Ionuş Budişteanu a numărat aproape 300 de oameni, a fost ceva fabulos. Şi mă laud cu ceva: am fost singurul artist care a bisat“, a povestit Benone Sinulescu.

„Mi-a mers bine şi în comunism“

Benone Sinulescu spune că a dus-o bine în toate epocile. „Trebuie să fiu sincer, mi-a mers bine şi în comunism. Am fost preferatul lui Ceauşescu. Sunt singurul cântăreţ care nu a lipsit de la nicio recepţie, de la nicio aniversare a preşedintelui. Am discutat cu Ceauşescu de sute ori“, a mai povestit Beni. „De fiecare dată, Ceauşescu voia să îi cânt «Radu mamii», deşi eu mereu mă pregăteam cu alt repertoriu. Înainte de ziua lui, repetam câte o lună. Îi mai plăcea şi «Căsuţa cu pridvor». Aceste melodii erau obligatoriu de cântat. Ţin minte că, la o recepţie a preşedintelui Austriei, Ceauşescu mi-a reproşat că nu am cântat toate cuvintele“, a mai declarat Benone Sinulescu.

La evenimentele de ziua lui Nicolae Ceauşescu, Beni Sinulescu era obligat să compună veritabile ode. „Trebuia să vin cu texte care să îi preamărim. A doua zi, efectiv uitam cuvintele. Dacă îmi amintesc, a fost un text care suna aşa: «Fiu iubit din Scorniceşti, la mulţi ani să ne trăieşti»“, a spus Sinulescu.

Părintele etno-dance-ului

De numele lui Benone Sinulescu se leagă apariţia unui nou gen muzical în România: etno-dance. Unii l-au hulit, spunând că a pus umărul la distrugerea folclorului naţional, alţii au apreciat şi au cumpărat discurile sale.

„Au vorbit urât de mine numai cei care habar nu au de muzică. Eu am apelat la cântecele de petrecere. Am reuşit să aduc cântecul la un alt nivel. Creaţiile mele au prins foarte tare. Prima apariţie pe tărâmul etno a fost cu Savoi“, a povestit muzicianul. 

Cea mai cunoscută colaborare etno pentru Benone Sinulescu  a fost cu trupa Ro-Mania. „Am luat două discuri de Aur şi unul de Platină cu Ro-Mania. I-am întâlnit într-un studio, în Bucureşti, unde ei lucrau la un album. M-au rugat atunci să cânt cu ei «Radu mamii». Aşa s-au legat prietenia şi colaborarea cu ei, care a durat câţiva ani buni. Apoi, am ales să fac un pas înainte. Am avut şansa să cânt cu o trupă celebră, Millenium, din Chişinău. Eu niciodată nu am cântat manele. Nu pot fi acuzat de manelizare. Am adus cântecul adevărat, l-am actualizat şi internaţionalizat“, a adăugat Benone Sinulescu. 

Folcloristul cu patru case

Benone Sinulescu s-a mutat recent în comuna Bârzava, din judeţul Arad, acolo unde are o casă cu grădină, moştenită de soţia lui. „Am mai multe case. Am două la munte, asta de la Bârzava, plus casa de la Bucureşti. Îmi place mai mult în judeţul Arad. Am stat în Bucureşti până recent, dar m-am săturat de gălăgia aia. Am apartamentul lângă Casa Poporului, unde mereu sunt evenimente şi hărmălaie“, a declarat artistul.

În Bârzava, la poalele Munţilor Zărand, Beni are o grădină de 1,5 hectare, de care se ocupă cu pasiune. „Mi-a plăcut de mic grădinăritul. Tata îmi zicea «micul agronom». Acum sunt «balşoi agronom». Am nişte legume uriaşe. Am avut o tonă de roşii. Am avut şi o roşie care cântărea 1,4 kilograme. Totul e bio, de la urzici la dovleci“, a mai spus artistul.

La începutul acestei veri, Benone Sinulescu a susţinut şi un concert aniversar. „Concertul s-a numit «Benone 77». Am ţinut să fie alături de mine o descoperire de-a mea: Adrian Naidin, un muzician, care a avut o ascensiune senzaţională. L-am întâlnit când era violonist în orchestra Radio. Acum este angajat al Filarmonicii din Viena. Este un adevărat muzician“, a explicat Benone Sinulescu. 

„Bătaie de joc în muzica românească“

Artistul nu are cuvinte de apreciere faţă de „muzica uşoară“ din România. „E o bătaie de joc ce se întâmplă. La noi sunt mulţi cântăreţi, dar puţini artişti. La muzica de club stăm bine. Dar acesta trece. Trebuie să existe şi altceva. Muzica adevărată. Alte ţări respectă toate genurile muzicale. Noi suntem mai superficiali. Şi în muzica populară se cântă nişte porcării, nu îi duce mintea. Nu vreau să fiu rău. Sunt un perfecţionist“, a concluzionat Benone Sinulescu. 

„Nevasta îmi spune să mă uit în buletin“

 

Deşi are o vârstă la care unii se bucură în linişte de pensie, Benone Sinulescu continuă să aibă o viaţă de artist. Susţine concerte în toată ţara şi acceptă invitaţii venite din partea comunităţilor de români din toată lumea.

„Cânt mult pe afară, dar nu pot spune că o duc rău în ţară. Aşa m-a făcut mama. Când se face frig nu prea mă mai duc. Nevasta mea îmi tot spune să mă uit câteodată şi în buletin, să văd ce vârstă am“, spune Benone Sinulescu, mereu cu zâmbetul pe buze. De unde această vitalitate? „Probabil că e şi gena. Mama a fost o persoană optimistă, prietenoasă, zâmbăreaţă. Aşa sunt şi eu“, a încheiat Beni.

  

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite