Batalionul de menţinere a păcii, o prietenie româno - ungară care rezistă de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Batalionul Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii FOTO Arhivă
Batalionul Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii FOTO Arhivă

În data de 20 martie s-au împlinit 20 de ani de la semnarea, la Budapesta, a unui acord prin care România şi Ungaria decideau înfiinţarea unui batalion militar de menţinere a păcii. „Adevărul“ vă prezintă paşii înfiinţării acestui batalion.

Batalionului Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii s-a înfiinţat oficial la data de 20 martie 1998. Potrivit istoricului pus la dispoziţia „Adevărul“ de oficialii Batalionului, în 14 – 15 mai 1999, la Budapesta, Şefii Statelor Majore Generale, General de Corp de Armată dr. Constantin Degeratu şi General de Corp de Armată Vegh Ferenc, au semnat Acordul tehnic şi documentele menite să pună în practică înţelegerea dintre celor două ţări.

În noiembrie 1999 avea să e desfăşoare, la Arad, prima aplicaţie a Batalionului Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii. Operaţiunea a fost denumită „OPENING WINDOWS RO-99“, iar la exerciţiu au participat 50 militari unguri şi 54 militari români. „Până în prezent, au avut loc 14 exerciţii în comun, alternativ în România şi în Ungaria, sub denumirile generice «OPENING WINDOWS» şi «WISE FORESIGHT».  Totodată, militari din cadrul  Batalionului Mixt Româno - Ungar de Menţinere a Păcii au participat şi la câte un exerciţiu în Albania, respectiv Bulgaria“, transmit oficialii Batalionului, potrivit cărora „Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii reprezintă „un element de referinţă pentru structurile similare constituite la nivel internaţional”. În toamna anului trecut, conducerea Batalionului a fost preluată de România.

Batalionul comun Ungar-Român de la Arad

Rolurile batalionului sunt: de prevenirea declanşării ostilităţilor potenţiale în zona de operaţiuni prin prezenţa unei forţe militare reale şi eficace; acţionarea ca forţă combatantă în misiuni de menţinere a păcii şi în situaţii de gestionare a crizelor; desfăşurarea de operaţiuni în sprijinul păcii şi executarea misiunilor umanitare de căutare / salvare; operaţiuni în zonele de criză, planificarea şi executarea operaţiunilor de gestionare a crizelor; planificarea şi conducerea de acţiuni comune de pregătire, adoptate în scopul de a realiza şi menţine un nivel ridicat de eficienţă operaţională.

Conform Wikipedia, zona de acţiune a Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii poate include, în principal, regiunile centrale, răsăritene şi sud-estice ale Europei, dar şi alte teritorii europene sau din afara continentului, zone de operaţiuni cu teren mediu frământat, cu posibilităţi reduse sau nesigure de deplasare şi cu un ridicat nivel de risc.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite