Baştanul Ionelaş Cârpaci ar putea rămâne fără Casa Mühle: "Nu ştia că a cumpărat un monument istoric"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Muhle când încă era în stare bună
Casa Muhle când încă era în stare bună

Casa fostului florar al Imperiului Austro-Ungar Wilhem Mühle, care se află pe Bulevardul Mihai Viteazul, ar putea fi cumpărată de CJT sau Ministerul Culturii. Avocatul proprietarului a declarat că Ionelaş nu ştia că a cumpărat un monument istoric

În urma presiunilor opiniei publice, oficialităţile locale din Timişoara încearcă să caute soluţii pentru salvarea Casei Mühle, un monument care aminteşte de o filă important din istoria oraşului. Vila a intrat în proprietatea familiei baştanului Ionelaş Cârpaci, care în urma unui aviz pentru lucrări de restaurare a pus în pericol casa.

“Potrivit Legii 422, preşedintele CJT cu avizul Comisiei de Monumente sau Ministerul Culturii, poate cere expropierea. Legea prevede că pentru monumente care se află în risc iminent de distrugere, degradare şi pentru protejare, se poate face expropierea. Dacă nu se înţeleg cu proprietarii la sumă, aceasta urmează să fie stabilită de instanţă. Contravaloarea clădiri poate fi achitată de consiliul judeţean sau Ministerul Culturii”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Ordonanţă pentru conservare

Orice s-ar întâmpla pe viitor, există o “Ordonanţă Prezidenţială” prin care Tribunalul Timiş obligă proprietarii Casei Mühle să înceapă lucrările de conservare, începând de luni,14 ianuarie. Proprietarul a primit înştiinţare la adresele pe care le are în baza de date a primăriei, procesul verbal fiind lipit şi pe poarta vilei de pe bulevardul Mihai Viteazul.

Dacă până luni nu vor demara lucrările de conservare, începând de marţi proprietarii sunt daţi în jdecată fiind acuzaţi de executarea unor lucrări de demolare neautorizate a unei clădiri monument istoric.

Propunerea Ligi Bănăţene

La propunerea Ligii Bănăţene, consilierii locali Flavius Boncea şi Bogdan Herzog (Uniunea pentru Timiş) au iniţiat un proiect de hotărâre prin care Casa Mühle să fie adusă în patrimoniul Municipiului Timişoara şi, astfel, să fie salvată de la dispariţie. Proiectul, care a fost depus marţi, 8 ianuarie 2012, la aparatul propriu de lucru al Consiliului Local Timişoara şi spre ştiinţa primarului Nicolae Robu, prevede iniţierea de negocieri cu proprietarii clădirii monument în vederea cumpărării acesteia. 

“Negocierea va avea la bază o evaluare făcută de un evaluator autorizat. Din valoarea rezultată în urma evaluării va fi scăzută suma estimată pentru readucerea imobilului în starea de dinaintea executării lucrărilor neautorizate de demolare parţială. Preţul de cumpărare rezultat în urma negocierilor va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Timişoara“, se spune în respectivul proiect. 

De asemenea, proiectul specifică faptul că în cazul în care negocierile nu ajung la nici un rezultat în 30 de zile de la aprobarea hotărârii de consiliu local, se împuterniceşte Primarul Municipiului Timişoara cu demararea procedurilor necesare în vederea exproprierii pentru cauză de utilitate publică a imobilului. 

“Am înaintat acest proiect de hotărâre deoarece sunt îndeplinite atât premisele financiare necesare cumpărării imobilului – respectiv, bugetul pe anul 2013 nu a fost votat şi suma necesară cumpărării poate fi prinsă în acesta -, cât şi cele legislative privind exproprierea. Sperăm doar ca şi la nivelul conducerii Primăriei Municipiului Timişoara să se dea dovadă de deschidere faţă de acest proiect, care să fie promovat în regim de urgenţă, astfel încât să apucăm să salvăm una dintre cele mai frumoase case ale Timişoarei”, a declarat consilierul local Flavius Boncea.

Casa Mühle a fost una dintre afacerile cu terenuri a „geambaşului” Ionelaş Cârpac, alias Ionel Sandner, personaj implicat în numeroase retrocedări dubioase ale unor imobile istorice din capitala Banatului.

Avocatul lui Ionelaş: „Când au cumpărat nu ştiau că e monument”
 

Radu Zandomeni, unul dintre avocaţii care îl reprezintă pe Ionelaş Cârpaci în procesul „mafiei imobiliare”, aflat pe rolul instanţelor, este de acord cu o expropiere în cazul în care proprietarii primesc o sumă de bani care să îi satisfacă.

„Există o lege care permite expropierea pentru clădiri care se află pe lista de patrimoniu, dar acest lucru se poate face după o evaluare justă şi o despăgubire care să îi mulţumească pe proprietari. Problema este că proprietarii nu au ştiut că au cumpărat un imobil monument. Vă daţi seama că ei nu au inteţionat să cumpere un monument istoric, nu i-a interesat acest lucru. Şi-au dat seama de asta doar după ce au devenit proprietari că nu îl pot modifica după poftele lor”. Dar chiar nu înţeleg de ce au lăsat casa în halul acesta, a spus Radu Zandomeni.


Avocatul afirmă că Primăria Timişoara ar putea să intervină şi să asigure conservarea vilei, pentru a stopa degradarea, pe cheltuiala proprietarilor. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite