Bărbat amendat pentru că a lezat imaginea Poliţiei afişând o caricatură din „Caţavencu“ la intrarea în bloc. Judecătorii au menţinut amenda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un dosar din arhiva Judecătoriei Timişoara scoate la iveală faptul că un cetăţean a fost amendat cu suma de 1.000 de lei pentru că a afişat, la avizierul de la intrarea în bloc, o caricatură cu conţinut obscene din „Caţavencu“ prin care a „înjosit şi lezat imaginea Poliţiei Române“. Sancţiunea a fost menţinută de judecători.

Aflat în conflict permanent cu preşedintele asociaţiei de locatari din care face parte, un timişorean care locuieşte pe Calea Circumvalaţiunii a fost reclamat la Poliţie de preşedintele asociaţiei după ce a lipit pe avizierul de la intrarea în bloc o caricatură din „Caţavencu” prin care era luată în derâdere Poliţia Română.

În urma reclamaţiei făcute de preşedintele asociaţiei, cetăţeanul a fost chemat la Poliţie, iar în data de 2 august 2017 a fost amendat cu suma de 1.000 de lei, suma maximă prevăzută de lege. Contravenţia săvârşită: „a lipit la avizierul asociaţiei de proprietari un afiş cu o caricatură de natura a înjosi şi leza onoarea şi demnitatea Poliţiei Române, provocând totodată indignarea locatarilor din imobil”.

Articolul de lege în baza căruia a fost aplicată amenda este art.2, pct.1 din Legea 61/1991 care prevede că „săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice” este contravenţie.

Procesul pentru anularea amenzii, pierdut şi în primă instanţă şi în apel

Bărbatul amendat de Poliţie a contestat amenda în instanţă, arătând că intenţia sa a fost aceea a-i amuza pe ceilalţi colocatari ai imobilului. „Această caricatură provine dintr-un ziar care a fost pus în circulaţie publică, iar conţinutul acestuia aparţine de drept publicaţiei, iar nu mie”, s-a apărat bărbatul.

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Timişoara. Timişoreanul a pierdut atât în primă instanţă, cât şi în apel, care s-a judecat la Tribunalul Timiş. Astfel, judecătorii au menţinut amenda considerând că „din planşele foto depuse în cauză, coroborate cu raportul agentului constatator reiese în mod clar fapta petentului”.

„Susţinerile petentului cu privire la provenienţa desenului expus în anunţul asociaţiei nu sunt de natură să înlăture caracterul contravenţional al faptei întrucât publicaţia din care a decupat desenul era accesibilă doar clienţilor care o cumpărau, fie în virtutea capacităţii lor de exerciţiu, fie cu acordul părinţilor, în cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă. Astfel trebuie să se facă o distincţie între fapta de a pune la dispoziţia publicului şi fapta de a afişa în public un desen obscen, iar contravenţia aplicată petentului vizează aceste din urmă fapte”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care este definitivă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite