FOTO Cehii din Banat se simt în pericol din cauza parcurilor eoliene: „Comunitatea cehă este mai în primejdie ca niciodată!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eolienele au înconjurat satul Sfânta Elena Foto: Ivo Dokoupil
Eolienele au înconjurat satul Sfânta Elena Foto: Ivo Dokoupil

O comunitate unică în lume, istoria unui sat de 190 de ani şi potenţialul turistic al unei zone din România sunt puse în pericol din cauza dezvoltării de parcuri eoliene în „Ţinutul cehesc din Banat”.

Cehii din satele de pe Clisura Dunării se tem că viaţa comunităţii lor se apropie de final, o dată cu dezvoltarea parcurilor eoliene din zonă. Locuitorii susţin că timp de aproape 200 de ani şi-au putut păstra limba maternă, cultura şi tradiţiile cehe doar datorită izolării, iar acum economia lor este bazată pe bio-agricultură şi turism rural.

Construirea parcurilor eoliene a început în 2012, cu 21 turbine ridicate în jurul satului Sfânta Elena, cea mai veche localitate cehă din zonă, atestată în anul 1823.

“Cred că o astfel de intervenţie în existenţa de zi cu zi a satului, în care majoritatea locuitorilor îşi câştigă existenţa din bio-agricultură şi agroturism, reprezintă o ameninţare a existenţei în viitor a acestei comunităţi unice. Republica Cehă a investit mijloace financiare importante în încercarea de a conserva satele cu comunitate cehă din Banat pentru viitoarele generaţii drept moştenire a 180 ani de muncă a strămoşilor lor şi de aceea, ar fi o mare tragedie dacă acestea ar dispărea, în favoarea promovării intereselor giganţilor energetici. Mai mult, este evident faptul că, energia produsă în schimbul lichidării satelor cu gospodărire ecologică, nu este sub nici o formă ,<ecologică>”, a spus consilierul local Petru Hruza, unul din cei care luptă pentru păstrarea acesti zone unice.

Investiţiile în parcurile eoliene aparţin italienilor de la Enel Green Power, iar cei din Sfânta Elena susţin că nu mai există un loc din sat ca turbinele eoliene să nu fie vizibile şi simţite.

Eolienele au înconjurat satul Sfânta Elena Foto


“Nu există loc în sat să nu fie vizibile şi auzite, fiind şi o sursă de stres pentru locuitori şi numeroşii turişti cehi. Se ajunge la lichidarea potenţionalului turismului încă nevalorificat din plin, bazat pe agricultură ecologică şi ţinutul intact al parcului naţional Porţile de Fier, a cărui scop principal este ocrotirea mediului defileului Dunării. Este pusă în primejdie existenţa satului”, a mai spus Petru Hruza.


Peste 6.000 de turişti cehi pe an


Guvernul din Cehia a investit în salvarea acestei comunităţi, în ultimii ani, peste două milioane de euro, iar în decursul ultimilor ani a susţinut considerabil dezvoltarea turismului rural şi a micilor afaceri. Datorită susţinerii din Cehia se dezvoltă turismul în intregul defileul Dunării. Doar în satele cehe ajung anual în jur de 6.000 turişti cehi. 


Cehii din Sfânta Elena sunt susţinuţi în demersul lor de Guvernul Ceh, dar şi de organizaţii de ecologişti din Cehia. Înainte de demararea construcţiei, cehii au transmis Guvernului României o cerere de stopare a acestui proiect, însă nu au avut câştig de cauză. S-au făcut controale la nivel înalt, iar Enel Green Power se află în perfectă legalitate.


Nouă generatoare au fost amplasate pe păşunea comunală închiriată către Enel. Banii sunt împărţiţi de cei din Coronini şi Sfânta Elena. Celelate eoliene sunt amplasate pe terenuri private care au fost vândute chiar de locuitorii cehi.


“Proiectul este planificat absurd pe un teritoriu european însemnat ca Parcului Natural Porţile de Fier, unde regimul de ocrotire a mediului este mai sever. Zona este inclusă în sistemul european pentru protecţia mediului Natura 2000. Existenţa comunităţii cehe din Sfânta Elena este mai în primejdie ca niciodată!”, este de părere Hruza.
 

Eolienele au înconjurat satul Sfânta Elena Foto


Teamă şi la Ravensca


Ravensca este unul din satele izolate de cehi din Caraş-Sevrin. Locuitorii acestui sat se tem şi ei pentru liniştea lor, pentru că au ajuns la ei zvonuri că se vor începe construţia de eoliene şi la ei pe deal, la fel şi în zona satului Bigăr.


“Vă daţi seama că fac zgomot. Încercaţi să porniţi un calorifer electric şi o să auziţi un sunet. Darmite la acele uriaşe construcţii, care au înălţime de 140 de metri. Plus că turiştii vin aici tocmai pentru că este linişte şi natură. Nu vin să vadă eolienele. Mi-e teamă că dacă vor începe şi aici construcţia, vom avea numai de pierdut”, a spus Frantisesk Mozici, unul din locuitorii din Ravensca, care nu de mult şi-a deschis o pensiune pentru turişti.
 

Green Power vrea să se extindă


Centralele eoliene ale celor de la Enel Green Power, amplasate în imediata apropiere a satului Sfânta Elena, cuprind 21 de turbine a câte 2,3 MW fiecare, cu o capacitate totală instalată de 48 MW, dintre care 25 MW sunt functionali deja de la sfârsitul anului 2011. Cele 21 de turbine generează aproximativ de 130 de milioane de kWh în fiecare an, evitând emisii în atmosferă de peste 70.000 de tone anual. 

Eolienele au înconjurat satul Sfânta Elena Foto


În prezent italienii de la Enel Green Power deţin în România parcuri eoliene ce totalizează 292 MW inclusiv parcul din Caraş-Severin.


Ambasada Republicii Cehe din Bucureşti nu s-a implicat până acum pentru stoparea extinderii parcurilor eoliene din “Ţinutul Cehesc din Banat”.
 

“Urmărim cu interes ce se întâmplă în zonă. Deocamdată, Ambasada Cehă din Bucureşti strange informaţii. Este o situaţie care ne preocupă, însă nu vă putem spune mai multe legat de acestă problemă”, ne-a declarat Petra Dobruska, de la Ambasada Republicii Cehe din România. 

Citiţi un reportaj realizat în "Ţinutul Cehesc din Banat":

FOTO Ţinutul Cehesc din Banat: O enclavă care se încăpăţânează să supravieţuiască istoriei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite