Avocaţi şi notari, daţi în judecată după ce au beneficiat de subvenţionarea căldurii.  Cum a fost descoperită ilegalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colterm Timişoara are de recuperat 160.000 de lei FOTO Arhivă
Colterm Timişoara are de recuperat 160.000 de lei FOTO Arhivă

Peste 50 de cabinete de avocatură, cabinete notariale şi firme din Timişoara, care funcţionează în apartamente de bloc, au fost date în judecată de societatea de termoficare cerându-se recuperarea subvenţiei de care au beneficiat ilegal. În primă instanţă, unele dintre procese au şi fost câştigate.

Primăria Timişoara subvenţionează o parte din preţul de producţie al gigacaloriei, astfel încât facturile cetăţenilor să fie mai mici decât costul real de producţie. Potrivit legii, de subvenţionarea preţului de producţie al gigacaloriei pot beneficia doar persoanele fizice. Curtea de Conturi a descoperit, însă, că în perioada 2013 – 2017 zeci de cabinete de avocatură, notariale sau firme care au sediul în apartamente de bloc au beneficiat ilegal de subvenţie, prejudiciul fiind de aproape 160.000 de lei.

Prin urmare, Curtea de Conturi a dispus recuperarea subvenţiei plătite ilegal de Primăria Timişoara. Banii au fost plătiţi municipalităţii de Colterm, iar societatea de termoficare a deschis zeci de procese prin care solicită recuperarea subvenţiei plătite ilegal. Astfel, Colterm a dat în judecată 54 de firme, cabinete de avocatură sau notariale pentru recuperarea banilor.

Unele dintre procese sunt încă pe rol. Niciunul nu a fost finalizat, dar sunt cazuri în care Colterm a câştigat procesul în primă instanţă. Spre exemplu, în cazul unui cabinet de avocatură care a beneficait de plata ilegală a unei subvenţii de 2.435 de lei, Colterm a primit câştig în primă instanţă.

„Deşi prin întâmpinare s-a menţionat faptul că spaţiul a avut şi destinaţia de locuinţă, nu doar de sediu al cabinetului de avocat, nu s-a făcut dovada acestei susţineri prin depunerea unei copii a cărţii de identitate a persoanei fizice titulare a cabinetului de avocat din care să rezulte domiciliul acesteia în perioada septembrie 2015-iulie 2017. În concret, instanţa reţine că în situaţia în care pârâtul ar fi adus la cunoştinţa reclamantei obiectul său de activitate , acesta nu ar mai fi beneficiat de un preţ subvenţionat al energiei termice”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara prin care un cabinet de avocatură este obligat să restituie banii. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Reprezentanţii Colterm atag atenţia că în cazul schimbării destinaţiei unei locuinţe, proprietarul trebuie să anunţe compania de termoficare pentru a nu mai beneficia de subvenţie. „Anunţarea existenţei unei societăţi comerciale este foarte importantă având în vedere că persoanele juridice nu beneficiază de subvenţie pentru energia termică, fiind obligate să plătească preţul întreg”, a declarat purtătorul de cuvânt al Colterm, Ofelia Herghelegiu.  

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite