Avertizaţi de Nicolae Robu că nu au nicio putere cu el pe funcţie, fraţii Cristescu au pus mâna pe un teren de milioane, ajutaţi chiar de primăria condusă de Robu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă a oamenilor de afaceri Emil şi Marius Cristescu a reuşit să obţină un teren extrem de valoros din centrul Timişoarei, printr-un document dubios emis de Ministerul Economiei. Fraţii Cristescu nu ar fi reuşit, însă, să devină proprietari pe teren fără sprijinul Primăriei Timişoara care, făcând demersuri pentru construirea unei parcări publice, îi ajuta, de fapt, pe cei doi oameni de afaceri.

O anchetă a ziarului „Adevărul” a scos la iveală modul în care o firmă deţinută de fraţii Emil şi Marius Cristescu a reuşit să devină proprietară pe un teren din centrul Timişoarei (parcarea din spatele magazinului Bega), printr-un certificat emis în aprilie 2014 de Ministerul Economiei. Documentul emis de minister în baza celebrei Hotărâri de Guvern 834/1991, este unul controversat, pentru că ignoră o sentinţă definitivă şi irevocabilă care spune că terenul proprietate publică nu poate ajunge în proprietatea fraţilor Cristescu.

Chiar şi cu acest certificat de atestare a proprietăţii emis de minister, fraţii Cristescu nu s-au intabulat asupra terenului, înscrierea în Cartea Funciară realizându-se la mai bine de şase luni de la emiterea certificatului de proprietate, după aprobarea unor Hotărâri de Consiliu Local cel puţin interesante. Aici apare, practic, ajutorul decisiv dat de Primăria Timişoara şi Consiliul Local. Totul începe în toamna lui 2013. Dorind să construiască o parcare supraetajată pe terenul deţinut în spatele magazinului Bega, Primăria Timişoara începe să facă demersuri pentru acest lucru, iar un prim pas era dezlipirea parcelei, inclusă într-un teren de peste 10 hectare care cuprindea şi parcul din zonă.

Un şir de coincidenţe

Astfel, printr-o lucrare a firmei SC Black Light SRL, terenul de peste 10 hectare este împărţit în mai multe loturi, rezultând pentru parcarea din spatele magazinului Bega o suprafaţă de 1.852 de metri pătraţi. În 21 noiembrie 2013 se adoptă şi o hotărâre de Consiliu Local prin care se aprobă dezlipirea parcelelor, iar printr-o hotărâre din 15 aprilie 2014, Consiliul Local aprobă atribuirea parcelei de 1.852 de metri pătraţi din spatele magazinului Bega către firma primăriei Societatea de Drumuri Municipale, pentru realizarea unei parcări supraetajate. Trei zile mai târziu, Ministerul Economiei emite certificatul care atestă calitatea de proprietară a firmei deţinute de fraţii Cristescu asupra unui teren de 3.700 de metri pătraţi.

În luna iulie 2014, odată cu ruperea USL, în Consiliul Local Timişoara între foştii parteneri PSD şi PNL se duce o bătălie cruntă pentru putere. PSD încearcă să îl schimbe din funcţia de viceprimar pe liberalul Dan Diaconu cu ţărănistul Bogdan Herzog, care a bătut palma cu PSD. Aflat în Singapore, primarul a reacţionat atunci dur la dresa fraţilor Cristescu. „Artizanii acestei noi majorităţi sunt: Titu Bojin, Sorin Grindeanu, fostul primar Gheorghe Ciuhandu (da, aţi citit bine!!!), probabil speriat de PSD pentru neregulile comise cât a fost primar şi – cine alţii dacă nu ei? – celebrii fraţi Cristescu, neîmpăcaţi că n-au nicio putere asupra Primăriei Timişoarei cu mine ca primar”, tuna primarul Nicolae Robu.  PSD a eşuat în tentativa de schimbare a viceprimarului, iar o lună şi jumătate mai târziu, în 18 iulie 2014, Consiliul Local aprobă în unanimitate un proiect prin care hotărârea din noiembrie 2013, de dezlipire a parcelei din spatele magazinului Bega, este revocată şi se aprobă o nouă hotărâre prin care parcela iniţială de 1852 de metri pătraţi este transformată într-una de 3.271 de metri pătraţi.

O cronologie interesantă

După operarea modificării privind suprafaţa terenului, Primăria Timişoara nu a mai făcut niciun demers pentru realizarea parcării. O dovedeşte o adresă a Societăţii de Drumuri Municipale, din 20 octombrie 2014, prin care se solicită încheierea contractului de concesiune, conform hotărârii emise cu jumătate de an înainte (în 15 aprilie 2014). În adresa transmisă primăriei, Societatea de Drumuri Municipale arată că „se impune luarea de urgenţă a măsurilor necesare în vederea încheierii acestui contract, conform celor dispuse prin hotărârea precizată anterior (n.r. HCL 173/15.04.2014)”.

Şirul hotărârilor de Consiliu Local interesant continuă cu o decizie emisă în 9 decembrie 2014, când Consiliul Local aprobă retragerea concesiunii către Societatea de Drumuri  Municipale, pe motiv că nu s-a găsit niciun investitor interesat să construiască parcarea supraetajată din spatele magazinului Bega. Cu această ocazie Robu recunoaşte că hotărârea din aprilie 2014 nu şi-a făcut efectul pentru că „Societatea de Drumuri Municipale nu s-a înregistrat ca fiind administratorul acestui teren”. Astfel, dreptul de concesiune al SDM se retrage în 9 decembrie 2012, urmând ca parcarea să fie construită cu bani de la bugetul local.

O zi mai târziu, Bega Turism, firma fraţilor Cristescu depune la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş, o  cerere de intabulare asupra terenului din spatele magazinului Bega. Şi chiar dacă, potrivit certificatului emis de Ministerul Economiei atestă dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 3.700 de metri pătraţi, fraţii Cristescu se intabulează asupra unui teren de 3.271 de metri pătraţi, exact suprafaţa rezultată în urma dezmembrării aprobate de Consiliul Local pentru parcarea supraetajată.

În 16 ianuarie 2015, primarul Nicolae Robu a anunţat că ideea construirii unei parcări publice pe terenul din spatele magazinului Bega pică, întrucât terenul a intrat în posesia fraţilor Cristescu. „Nu era înscris în Cartea Funciară alt proprietar şi nu ştiam nimic despre aceste demersuri. Nu ştiam, că nu ne-a informat nimeni până acum”, a spus Robu, la începutul acestui an.

După ce a primit înştiinţarea potrivit căreia fraţii Cristescu au devenit proprietari pe terenul primăriei şi pe care primăria dorea să construiască parcare, primarul Nicolae Robu a anunţat că municipalitatea atacă în instanţă documentul prin care firma fraţilor Cristescu s-a intabulat, lucru care s-a şi întâmplat, procesul fiind pe rol.

Emil Cristescu aruncă „bomba”

Contactat pentru un punct de vedere pe tema preluării terenului, omul de afaceri Emil Cristescu a susţinut în permanenţă că împroprietărirea s-a făcut legal, şi primăria chiar „a pregătit” intabularea. „Nu ne-am permis niciodată să forţăm lucrurile. Toate actele sunt semnate de primărie. Inclusiv dezmembrarea pentru pregătirea acestei intabulări este semnată de primărie. A fost o hotărâre de Consiliu Local în acest sens”, a declarat Emil Cristescu, admiţând, practic, că  dezmebrarea terenului s-a făcut tocmai pentru finalizarea afacerii.

Primarul Nicolae Robu susţine că nu s-a ocupat el de dimensiunile şi dezmebrarea terenului, dar consideră corect tot ce a făcut primăria. „Din punctul nostru de vedere, dezmembrarea s-a făcut acolo pentru parcare. După două licitaţii nu s-a prezentat nimeni şi atunci am hotărât să luăm terenul înapoi de la SDM pentru realizarea unei parcări supraterane. După aceea am fost înştiinţaţi că terenul este al nostru”, a declarat primarul Nicolae Robu, care a mai spus că nu ştie de ce s-a făcut iniţial dezmembrarea unei suprafeţe de 1.800 de metri pătraţi, ca mai apoi să se facă o nouă dezmembrare de 3.200 de metri pătraţi. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite