Aventurile din puşcărie ale lui Ionelaş Cârpaci. Sancţionat de câteva ori, a cerut să fie mutat în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionelaş Cârpaci ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani şi două luni de închisoare FOTO digi24.ro
Ionelaş Cârpaci ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani şi două luni de închisoare FOTO digi24.ro

Condamnat la şapte ani şi două luni de închiosare pentru escrocherii imobiliare, Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, a cerut să facă închisoare în Germania. O ultimă cerere făcută în acest sens a fost respinsă în decembrie 2020 de Judecătoria Drobeta Turnu-Severin.

Condamnat în anul 2016 la şapte ani şi două luni de închisoare pentru înşelăciune, fiind acuzat că a pus mâna pe mai multe proprietăţi din Timişoara folosindu-se de acte false, Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, a fost dat în urmărire internaţională după ce a dispărut înainte de pronunţarea sentinţei finale. Având şi cetăţenie germană, Ionelaş Cârpaci s-a refugiat în Germania şi a început demersurile pentru executarea pedepsei de 7 ani şi două luni în Germania. În 2018, încurajat de modificările aduse legislaţiei de PSD-ALDE, Ionelaş Cârpaci s-a întors în România pentru executarea pedepsei. „Cu legile astea noi ce s-a dat, în doi ani jumate – doi ani şi şapte luni scapă”, declara la repatrierea lui Cârpaci, fiul acestuia.

A agresat un deţinut

După arestare, Cârpaci a fost introdus în Penitenciarul „Popa Şapcă” din Timişoara pentru executarea pedepsei. În 2019 a fost, însă, mutat la Penitenciarul din Arad după ce i-a fost schimbat regimul de detenţie din semideschis în închis pentru că a agresat un deţinut, faptă considerată în închiosare „foarte gravă”. „Raportat la abaterea disciplinară pentru care petentul a fost sancţionat, schimbarea regimului de detenţie de la semideschis la închis este temeinică şi legală (sancţionare disciplinară pentru o abatere disciplinară foarte gravă)”, arăta judecătorul care a refuzat să îi schimbe lui Ionelaş Cârpaci regimul de detenţie. În octombrie 2019, regimul de detenţie al lui Ionel Sandner urma să fie reanalizat, lucru care s-a şi întâmplat.

„Persistenţă în conduita antisocială”

Cu ocazia analizei făcute în octombrie 2019, comisia de individualizare a pedepselor din Penitenciarul Arad a considerat că Ionelaş Cârpaci trebuie să rămână în continuare în regimul închis, întrucât a dat dovadă de o „conduită oscilantă”. Judecătorul delegat la Penitenciarul Arad a considerat că decizia comisiei este corectă, având în vedere că „pe perioada executării pedepsei petentul a adoptat o conduită necorespunzătoare, fiind sancţionat disciplinar de două ori, una dintre sancţiuni fiind încă neridicată prin recompensare”.

„În acest moment (n.r. la data analizării cererii) nu se poate concluziona că există dovezi de reintegrare socială pentru a justifica schimbarea regimului de executare într-unul inferior ca şi grad de severitate, având în vedere conduita adoptată pe parcursul întregii perioade executate care confirmă o  persistenţă în conduita antisocială, luând în considerare fapta gravă pentru care a fost condamnat”, a mai arătat judecătorul de la Penitenciarul Arad. Hotărârea a fost contestată în instanţă, iar Judecătoria Arad i-a admis cererea lui Ionelaş Cârpaci, schimbându-i regimul de detenţie din închis în semideschis.

Penalizat pentru dispariţia unui cuţit

Întors în Penitenciarul din Timişoara la începutul anului 2020, Ionelaş Cârpaci, care ar trebui să se iasă din închisoare în 2024, dar poate intra în comisia pentru eliberări condiţionate în toamna lui 2021, a cerut să îi fie schimbat regimul de detenţie din semideschis în deschis. Demersul a rămas fără sorţi de izbândă.

Tot în cursul anului 2020, Ionelaş Cârpaci a fost sancţionat cu interzicerea dreptului de a primi pachet şi de a face cumpărături pentru o perioadă de o lună după ce s-a descoperit că a fost implicat într-un incident în urma căruia a dispărut un cuţit.

„Înregistrările dovedesc fără dubiu că petentul-contestator i-a dat la un moment dat cuţitul deţinutului V.A., iar acesta i l-a înapoiat după aproximativ 10 minute, petentul luând cuţitul şi punându-l pe una dintre suprafeţele de lucru din încăpere , iar la finalul programului de lucru acesta nu a mai predat cuţitul”, se arată în sentinţa prin care lui Sandner i-a fost respinsă cererea de anulare a sancţiunii.  

Vrea să se întoarcă în Germania

Ajuns în Penitenciarul din Drobeta Turnu-Severin, Ionelaş Cârpaci s-a judecat din nou pentru stabilirea regimului de detenţie, după ce i-a fost schimbat regimul de detenţie. Judecătoria Drobeta Turnu-Severin, l-a menţinut, însă, pe Ionelaş Cârpaci în regimul semideschis arătând că „săvârşirea unei abateri disciplinare nu poate conduce automat la schimbarea regimului de executare în unul mai sever, dacă pot fi identificate elemente care să permită aprecierea că aceasta prezintă un pericol social redus şi persoana privată de liberate nu afectează convieţuirea normală în penitenciar”.

Ultimul proces în care a fost implicat deţinutul Sandner a vizat o cerere de transfer într-un penitenciar din Germania. Cererea a fost, însă, respinsă, Judecătoria Drobeta Turnu-Severin arătând că Ionelaş nu a achitat nimic din suma de peste un milion de euro pe care a fost obligat să o achite. În plus, nu a plătit nici cheltuielile judiciare avansate de stat în valoare de 20.000 de lei. „Procedura de transfer nu se poate iniţia în conformitate cu art. 178 alin 3 din Legea nr. 302/2004”, a arătat Judecătoria Drobeta Turnu-Severin în sentinţa pronunţată la finalul anului 2020.

Vă recomandăm să citiţi şi:

EXCLUSIV Ionelaş Cârpaci: „Pentru a salva adevăraţii vinovaţi, eu am fost arestat!"

Cum a reuşit clanul de romi Cârpaci să primească un cadou de jumătate de milion de euro de la CNADNR. Culisele unei afaceri cu statul extrem de dubioase

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite