AUDIO Culisele dosarului „Poli Timişoara“. Cum s-a încercat înlăturarea unui funcţionar incomod: „Să nu-l împovărăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi „grei“ din Timişoara, în frunte cu fostul primar al oraşului, Gheorghe Ciuhandu, au fost trimişi în judecată de DNA. Fostul edil şi mai mulţi actuali şi foşti directori din Primăria Timişoara sunt acuzaţi de producerea unui prejudiciu de 30 de milioane de lei prin finanţarea ilegală a echipei de fotbal patronate de Marian Iancu în perioada 2008-2011.

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, o fostă directoare din primărie şi două actuale directoare, alături de alţi patru funcţionari publici au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Timişoara în dosarul privind finanţarea ilegală a echipei de fotbal Poli, din perioada în care clubul era patronat de Marian Iancu.

Potrivit procurorilor DNA Timişoara, care au lucrat pe acest dosar mai bine de cinci ani, fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, considerat a fi unul dintre cei mai influenţi oameni din oraş, „au uzat de prerogativele conferite de funcţiile ce le îndeplineau“ pentru încheierea unui contract de asociere dintre Consiliul Local Timişoara şi societatea pe acţiuni deţinută de Marian Iancu.

„Sprijinirea“ firmei

În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii DNA au mai arătat că finanţarea oferită de autorităţile locale şi judeţene nu au urmărit „sprijinirea“ activităţii sportive a echipei de fotbal, ci „sprijinirea“ efectivă a firmei patronate de Marian Iancu pentru redresarea financiară. „Această împrejurare este dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011, S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii“, au mai arătat procurorii DNA care i-au trimis în judecată pe „greii“ din Timişoara.

Cum a început totul

Potrivit procurorilor DNA, artizanul asocierii prin care Consiliul Local Timişoara a „pompat“ aproximativ 30 de milioane de lei în clubul patronat de Marian Iancu a fost secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, al cărui ginere de la vremea respectivă, Victor Aldana, era rezervă de lux la Poli Timişoara. O înregistrare a unei şedinţe de Consiliu Local din 2007, intrată în posesia „Adevărul“, scoate la iveală modul în care a fost pusă la punct asocierea cu firma patronată de Marian Iancu. Consilierii locali întruniţi în şedinţă au decis înfiinţarea unei comisii care avea rolul de a analiza un audit financiar contabil realizat la echipa de fotbal patronată de Marian Iancu înainte de a se decide asocierea.

Înregistrarea şedinţei de Consiliu Local scoate la iveală modul în care s-a încercat înlăturarea din comisie a şefului Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, a cărui poziţie împotriva finanţării era cunoscută încă de la vremea respectivă. Potrivit înregistrării realizate la şedinţa de Consiliu Local, după aprobarea înfiinţării comisiei s-au supus votului consilierii şi funcţionarii care să facă parte din comisie. Consilierul local Ovidiu Ciuhandu l-a propus pe ca membru al comisiei pe şeful Direcţiei Fiscale, dar Cojocari a încercat să împiedice numirea lui Bodo în comisia împuternicită să realizeze auditul financiar.

„Domnul primar, desemnaţi cei doi reprezentanţi din partea Direcţiei Economice. Munteanu (n.r. - angajat al Direcţiei Economice), dumneata şi încă unul“, a propus Cojocari. „Eu aş dori să fie domnul Bodo acolo. E cel mai corect să fie“, a insistat consilierul Ovidiu Ciuhandu. Cojocari a replicat că „Bodo e la Direcţia Fiscală, e la altă Direcţie. El e la Direcţia Fiscală, el adună banii“. În discuţie a intervenit şi viceprimarul de la vremea respectivă, Adrian Orza, inculpat şi el în dosarul „Poli“. Orza a insistat atunci ca Adrian Bodo să fie în comisie, iar Cojocari a încercat din nou să împiedice numirea în comisie a celui care se opunea finanţării: „Îl împovăraţi prea mult pe domnul Bodo“.

Un proces verbal nesemnat

Într-un final, Adrian Bodo a fost numit în comisie, dar surse importante au declarat pentru „Adevărul“ că, deşi şeful Direcţiei Fiscale a participat la o şedinţă a comisiei, nu apare în procesul verbal. Secretarul Ioan Cojocari aruncă „bomba“ şi spune că procesul-verbal există, dar nu e semnat de nimeni.

„Nu ştiu dacă Bodo a semnat sau nu, pentru că el a refuzat să vină. Nu ne interesa pe noi de Bodo, dar e un process-verbal gol. Nu e semnat de nimeni. Spune că s-a întâlnit comisia, prevede că şase consilieri au fost împotrivă şi secretarul a fost pentru, ceea ce nu e adevărat pentru că a fost exact invers. Ulterior, s-a făcut o referire la procesul ăsta verbal într-o adresă către Marian Iancu“, a declarat secretarul Primăriei Timişoara. Ioan Cojocari a mai spus că procesul-verbal nesemnat de nimeni nu îl acuză cu nimic şi e foarte liniştit în privinţa procesului în care a fost trimis în judecată de DNA. „El (n.r. - procurorul DNA) zice că eu am influenţat, că eu am redactat. Ori noi avem paşii făcuţi prin hotărâre de Consiliu Local. Avem schema care arată cum se desfăşoară procedeul. Eu în 24 de ani nu am întocmit niciun referat, nu am întocmit nicio hotărâre. A fost o hotărâre de Consiliu Local de iniţiere, a doua prin care s-a aprobat o asociere de principiu. Atâta vină să am eu în viaţă“, a spus Cojocari.

„Cu bune şi cu rele“

Hotărârile prin care Consiliul Local Timişoara a decis alocarea a peste şapte milioane de euro pentru finanţarea echipei de fotbal patronate de Marian Iancu s-au emis în două şedinţe extraordinare. În 20 aprilie 2008 s-au aprobat alocarea sumei de 9.000.000 de lei, iar trei săptămâni mai târziu, în 15 aprilie 2008, s-a aprobat proiectul prin care finanţarea a fost extinsă la trei ani. Cu alte cuvinte, consilierii s-au întrunit special pentru a vota alocarea banilor pentru Poli. Stenogramele din procesul verbal al celor două şedinţe, scoate la iveală viteza cu care s-au împărţit cele şapte milioane de lei.

La final, Emil Roşianu, omul lui Marian Iancu şi acţionar în cadrul clubului, le-a mulţumit consilierilor locali. „Aş vrea să vă transmit din partea colegului Marian Iancu că işi cere scuze că nu a putut să vină la această întrunire şi aş vrea să vă spun câteva gânduri ale mele ca acţionar la Poli. Am dorit ca împreună cu noi să fiţi acţionari în această societate, ne doream să fiţi alături de noi, să aveţi şi bunele şi relele, numai aşa, în opinia noastră, Politehnica ar putea avea rădăcini. În sufletul meu acum e faptul că Politehnica este cumva în aer, nu are rădăcini, deoarece dumneavoastră, reprezentanţii Timisoarei, nu sunteţi aproape de noi. Cu toate acestea, apreciem gestul pe care îl faceti astăzi, dar ne dorim ca în viitor sa fiţi alături de noi aşa cum au fost primăriile din începutul secolului, care au ţinut echipe ca Ripensia şi Chinezu şi au câştigat campionate în România“, declara Emil Roşianu după decizia care, peste opt ani, i-a trimis la DNA pe „greii“ Primăriei Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite