Au spart gheaţa de pe lac şi au intrat să facă baie. Promovarea unui stil de viaţă sănătos VIDEO

Au spart gheaţa de pe lac şi au intrat să facă baie. Promovarea unui stil de viaţă sănătos VIDEO

Temerarii au înfruntat apa rece ca gheaţa FOTO Ş.Both

Baia la copcă a devenit o obişnuinţă şi în România. Lângă Timişoara, la Giroc, un grup ce temerari, nouă bărbaţi şi cinci femei - au intrat în apa rece ca gheaţa, pentru a promova – spun ei, un stil de viaţă sănătos.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Totul s-a petrecut după lăsarea întunericului, când termometrele arătau minus 4 grade, şi e extrem de rece, chiar dacă eşti bine îmbrăcat. 

Câţiva oameni sparg gheaţa care s-a format pe balta cunoscută cu numele Ţarina lui Petre, de lângă comuna Giroc. Baia e gata, dar înainte de a intra, temerarii au parte de o pregătire specială pentru expunerea la frig. Este vorba de aşa numita metoda Wim Hof de respiratie profundă. 

„Contactul cu frigul e un stres pentru corp. Wim Hof e un tip care în urma unei drame personale, soţia lui a murit. A descoperit că singurul lui confort este să se expună la frig, respectiv făcea duşuri reci, băi reci. De acolo, a ajuns să exploreze partea asta de expunere la frig şi are nu ştiu câte recorduri mondiale. A urcat pe Himalaya în slipi şi din astea. El recomandă o serie de 30 de inspiraţii şi expiraţii controlate, pune accent pe inspiraţie, expiraţia fiind scurtă şi bruscă. E bun să te pregăteşti pentru orice efort, stress, expunere la frig, respiraţia e foarte bună”, a explicat iniţiatorul bălăcelii, medicul stomatolog Ioan Gaşpar, cel care organizează din vara anului trecut un eveniment de fitness şi mişcare în aer liber în faţa stadionului Dan Păltinişanu. 


 
„Simţi cum te înţeapă tot corpul şi te umpli de viaţă” 
 
Baia la copcă, o tradiţie în Rusia sau Finlanda, a început să fie descoperită şi de români. Printre temerarii de la Giroc s-a numărat şi Ştefan Cojocnean, cunoscutul campion de sporturi extreme. 
 
„Mi-am adus aminte că am mai făcut aşa ceva acum 35 de ani, la balta din zona Şagului. Până la urmă e foarte bună baia asta asta pentru sănătate, pentru circulaţia sanguină, merită să încercaţi. Evident, simţi că apa e foarte rece. Ţine şi de minte, şi de pregătire, să fii ambiţios. Atunci demonstrezi că eşti peste linie faţă de ceilalţi”, a declarat Cojocnean.   


 
„Simţi cum te înţeapă tot corpul şi te umpli de viaţă. În apă trebuie să faci respiraţia Wim Hof, să ne relaxăm, apoi nu mai simţi frigul aşa tare. Nu am mai intrat iarna, ci doar toamna şi primăvara. Voiam să văd cum se simte şi apa de iarnă. O să vin în fiecare an”, a spus Andrei, un alt participant la baia de la Giroc.   

 
„Am văzut anii trecuţi că se face această baie la copcă. Am zis că vin, văd cum mă simt şi dacă o să fiu pregătit, intru. Şi am intrat. Nu sunt amator de sporturi extreme, dar mă preocupă propria-mi sănătate şi de câţiva ani am început să mă ocup un pic mai intens de partea asta. Inclusiv duşuri reci. Am zis să încerc şi baia la copcă. Aici ai nevoie un pic de pregătire psihică. Restul se întâmplă la locul faptei, nu te gândeşti prea mult, te iei după ceilalţi şi totul e ok. În apă nu e aşa greu, apa are totuşi câteva grade. Afară sunt grade cu minus. Nu mi-am adus şlapi şi cât am avut de mers desculţ pe pământul rece a fost mai neplăcut decât statul în apă”, a afirmat Sebastian, prezent pentru prima dată la baia de la Ţarina lui Petre. 

 
Cinci fete curajoase 
 
Pare greu de crezut, dar printre curajoşii care au făut baie la copcă s-au aflat şi cinci fete. Una dintre ele a fost instructorul de tenis Ioana Gaşpar. 
 
„E o experienţă de călire, îţi trebuie un pic curaj să te bagi. La început ţi se pare rece, dar nu trebuie să te opreşti şi să continui să înaintezi. Apoi, după ce ai intrat până la gât, poţi să şi ieşi. Nu ai timp să te gândeşti prea mult timp, ai intrat şi ai ieşit imediat”, a spus Ioana. 

 
Expunerea la frig întăreşte sistemul imunitar 
 
Baia la copcă promovează un stil de viaţă sănătos, care nu înseamnă să ne ferim şi să stăm la adăpost tot timpul. Cu cât ne învelim mai mult în straturi protectoare, cu atât mai mult slăbim şi sistemul imunitar. 
 
„În fiecare an facem, e al patrulea an consecutiv. N-am făcut decât ziua, am zis să mai schimbăm ceva, să venim seara. E mai frig. Acum a îngheţat bine şi lacul, au fost –14 grade. E sută la sută benefic. Stresul pe perioadă scurtă e foarte bun pentru organism. Pe perioadă lungă nu-i bun. Expunerea la frig întăreşte sistemul imunitar. Nu ştiu dacă există contraindicaţii. Nu trebuie să ai grijă de nimic, u se întâmplă absolut nimic rău. Eu fac duşuri reci de ceva timp, dar tot cu scopul de a întări sistemul imunitar şi pentru longevitate”, atrage atenţia organizatorul băii la copcă, Ioan Gaşpar, care ziua următoare a sărbătorit împinirea vârstei de 51 de ani. 

 
După baie, temerarii au intrat imediat într-o saună amenajată lângă lacul artificial, unde au putut să se încălzească. S-au dres apoi şi cu un pahar de vin fier. Cu toţii au spus că se simt plini de energie şi confort, ca după un duş rece. 


VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

Un stomatolog pasionat de sport îi antrenează gratuit pe timişoreni, în aer liber: Sistemul nervos e un mega dirijor la toată simfonia asta ce se cheamă viaţă

VIDEO FOTO Baie la copcă, la -7 grade Celius. 22 de timişoreni au lăsat confortul deoparte şi s-au aventurat în apa îngheţată

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările