Artistul care a realizat Supermam în Timişoara: „E considerat kitschos să faci marchizi, personaje de epocă, de care să te ţii de gât şi să te fotografiezi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Scripcariu, artistul care realizat statuile „Supermam“ şi „Eva“ din Timişoara, vorbeşte despre lucrările care au încins spiritele printre timişoreni.

La sfârşitul anului 2015, pe strada Mercy, la intrarea în Piaţa Unirii, avea să fie inaugurată statuia “Supermam” realizată de artistul Virgil Scipcaru. La acea vreme, lucrarea a încins spiritele printre timişoreni. 

Mulţi şi-au arătat nemulţumirea pe reţelele de socializare, considerând că statuia nu cadrează deloc cu arhitectura zonei. Între timp, lumea s-a obişnut cu ea, iar acum este chiar obiectiv de fotografiat pentru turişti. 

Sculptorul Virgil Scripcariu a venit la Timişoara cu un proiect pentru copii, moment numai bun pentru a vorbi cu el despre “Supermam” şi lucrările din centrul istoric.  

Vă spun sincer, nu mă aşteptam la aceată reacţie din partea timişorenilor. Am avut o dezamăgire mare, pot să spun că am avut chiar un resentiment. În primul rând, felul în care s-a implementat proiectul, cu recomandări de oameni de cultură, s-a transformat în ceva urât. În plus, banii au fost puţini. Selecţia s-a făcut mai de grabă pe criterii de lucruri interesante, decât să aducă ceva care să fie imediat recunoscut, cum s-a făcut, de exemplu, la Alba Iulia, care mie nu îmi plac deloc”, a declarat artistul. 

Imagine indisponibilă



"În Occident se fac tot felul de lucruri care sunt în pas cu momentul cultural istoric”

Virgil Scripcariu are două statui în centrul istoric al Timişoarei. Pe lângă “Supermam”, el este şi autorul statuii “Eva”, de pe colţul străzii Eugeniu de Savoya. Artistul susţine că iniţial s-a dorit să se facă şi la Timişoara statui care reprezintă personaje istorice, însă s-a luat decizia ca artiştii să vină cu propuneri inedite.

În proiectul iniţial au dorit să apară personaje istorice, dar şi-au dat seama, şi bravo lor că şi-au dat seama, că de fapt e un regres. E chiar considerat kitschos de către noi, specialiştii, să faci marchizi, personaje de epocă, de care să te ţii de gât şi să te fotografiezi. Intenţia a fost să se aducă un obiect de artă, care în primul rând are o valoare artistică, este inedită şi poate să devină un simbol al artei contemporane, pentru că trăim în secolul XXI, iar în Occident se fac tot felul de lucruri care sunt în pas cu momentul cultural istoric”, a afirmat Virgil Scripcariu.

Imagine indisponibilă

"Mie mi-a făcut rău profesional faptul că în mass-media au apărut acele articole negative"

Artistul susţine că a evitat să urmărească reacţii pe tema “Supermam”, pentru că toată tevatura care s-a făcut i-a făcut rău. 

Am fost chemat la o întâlnire, la Muzeul de Arte, cu critici, am simţit un soi de tensiune. S-a spus atunci că poate că ar fi trebuit să fie aleşti artişti din oraş. Mie mi-a făcut rău profesional faptul că în mass-media au apărut acele articole negative. Acum, toţi caută referinţe pe Google despre un artist. La mine apar aceste articole mizerabile care şi acum pricinuiesc un rău”, a mai spus Scripcariu.

Imagine indisponibilă

Virgil Scripcariu s-a năcut în 1974, la Vatra Dornei şi este considerat unul dintre cei mai originali sculptori români contemporani. A contribuit memorabil la conceptul şi structura Pavilionului României la Bienala de arhitectură de la Veneţia în 2008 şi are lucrări în spaţii publice din România şi din străinătate.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite