Artistul portughez care „desenează“ cu pickammerul şi-a lăsat amprenta la Timişoara. „Ochiul“ priveşte din spatele ecranului din Grădina de Vară Capitol

Artistul portughez care „desenează“ cu pickammerul şi-a lăsat amprenta la Timişoara. „Ochiul“ priveşte din spatele ecranului din Grădina de Vară Capitol

Vhils la Timişoara FOTO Adrian Gîndac

Renumitul artist portughez Vhils a plecat de la Timişoara cu piciorul luxat, dar a lăsat o operă de artă care are toate şansele să devină obictiv turistic.

„Ochiul” crestat de Alexandre Farto, alias Vhils, veghează din spatele ecranului din Grădina de Vară „Capitol”. Deşi iniţial artistul a propus să realizeze un alt desen, portughezul s-a reorientat la faţa locului. 
 
„M-am inspirat foarte mult din cum se vede această bucată de perete din stradă, printre cei doi sau trei copaci. Vreau să fie ca un ochi care privişte şi urmăreşte din toate colţurile. Prin acest ochi se poate vedea şi simţi cultura. Ochiul vede un loc care nu este important doar pentru trecut, ci şi pentru viitor. De asta am ales să foloses ochiul”, a declarat Vhils.
 
O lucrare similară a mai realizat Vhils şi la Roma. 
 
Vhils a venit în premieră în România, la invitaţia asociaţiei DU-NE din Bucureşti, pentru trei lucrări murale: în oraşele Bucureşti, Cluj şi Timişoara. După ce a cioplit portretul lui Constantin Brâncuşi pe una din pereţii Universităţii de Arte din capitală, Vhils a venit la Timişoara. 
 
 
A lucrat mai multe noaptea, pentru că foloseşte o tehnică inedită pentru desenarea şablonului care se realizează cu ajutorul unui proiector. Aici s-ar opri însă munca unui artist graffiti obişnuit. La Vhils greul, munca brută, de abia apoi urmează. El foloseşte pentru cioplire şi crestare a zidului un pickamer. Sigur, este ajutat şi echipa sa, din care face parte şi un român stabilit în Portugalia în urmă cu 15 ani.

 
Vhils este cunoscut pentru tehnica sa de lucru aparte. El intervene asupra zidurilor prin decapare parţială, crestare, cioplire sau chiar prin explozii controlate. Este considerată una dintre cele mai inovatoare abordări artistice în ceea ce priveşte arta urbană din ultimele decade.

 
Deşi ultimele retuşuri de la Timişoara ar fi trebuit făcute vineri dimineaţa, lucrarea a fost terminată doar sâmbătă. Şi asta pentru că artistul a suferit o luxaţie la picior. Aşa se face că schelele au rămas încă montate şi vor fi îndepărtate de abia săptămâna viitoare. 

 
Pentru ca lucrarea lui Vhils să fie vizibilă şi seara, Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, a promis că va instala două reflectoare care să lumineze “Ochiul”. 
 

Alexandre Farto se poate lăuda cu un portofoliu impresionant, realizând diverse proiecte în 28 de ţări ale lumii. De la Timişoara, Vhils a plecat la Cluj, unde are de făcut o lucrare pe zidul Fabricii de Pensule. 
 Citeşte şi:

Renumitul artist portughez Vhils crestează un impresionant ochi pe spatele ecranului din Grădina "Capitol"
 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: