Artista Lia Lungu, mărturii din trenul deraiat la Herculane. „Au trimis după pasageri două autobuze să facă business: «Ori plătiţi, ori rămâneţi în câmp»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trenul deraiat la Herculane FOTO Lia Lungu
Trenul deraiat la Herculane FOTO Lia Lungu

Artista Lia Lungu, care se afla în trenul care a deraiat joi după-amiază la Herculane, a trăit pe pielea ei „lipsa de compasiune“ a autorităţilor din România în cazul unui accident de tren. Artista care trăieşte la New York şi a fost martor al evenimentelor de la 11 septembrie 2001 şi-a exprimat revolta şi dezamăgirea faţă de reacţia autorităţilor române pe pagina sa de Facebook.

UPDATE Circulaţia feroviară între Topleţ şi Băile Herculane, deviată temporar după ce trei vagoane ale unui tren au deraiat joi seară, a fost redeschisă în condiţii de siguranţă, informează CFR Călători.

"În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă (31 octombrie/1 noiembrie), circulaţia feroviară pe segmentul de cale ferată Topleţ - Băile Herculane a fost redeschisă în condiţii de siguranţă. Astfel, în cursul zilei de astăzi (sâmbătă - n.r.), toate trenurile de călători reintră treptat în programul normal de circulaţie", se precizează într-un comunicat.

Pasagerii care au avut bilete la trenurile afectate de modificările survenite în circulaţie, precum şi posesorii de abonamente vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru parcursul/călătoriile neefectuate, mai informează CFR Călători.

Lia Lungu, artista de muzică populară bănăţeană, care locuieşte la New York, s-a aflat în trenul rapid care a deraiat, joi, în apropiere de Băile Herculane. Lia Lungu vroia să ajungă la Timişoara din direcaţia Bucureşti. Artista a povestit pe Facebook întâmplarea prin care a trecut. Redăm în întregime cele relatate de artistă.

„Trenul rapid care m-a adus astăzi acasă de la Bucureşti, a sărit de pe linie în apropierea staţiei Băile Herculane. Mare noroc am avut! Mă aflam în primul vagon, citeam, când deodată trenul a început să «danseze câteva măsuri» pe plan orizontal, a sărit de pe linie şi şi-a continuat rulajul pe piatră şi treaversele terasamentului; scrâsnet asurzitor, bagajele zburau prin cabina...Nu ştiu cât a durat, poate 20 de secunde, timp în care încercam să rămân în fotoliu, să îmi apar capul de caderea vreunui cufăr, să rămân calmă. 

Trenul s-a proptit pe o parte şi s-a oprit. Eram vie şi nevătămată eu şi toţi din jur. De teama unui incendiu, oamenii au alergat spre uşi încercâd să se caţăre pe dampul din dreapta, ori pe cleanturile din stangă. Slavă Domnului, am reacţionat perfect realizând că ceaţa care învăluia vagonul nu era fum ci pulberea pietrei sfărâmate. Probabil experienţele anterioare traite la 11 Septembrie în New York şi instruirile care au urmat, au avut efectul calmului şi raţiunii.

Răspuns de la 112: „Dacă nu sunt morţi, ei nu au de ce să intervină“

Am sunat la 112 şi mi s-a răspuns abia după trei încercări eşuate. Apoi stupoare, lucrătoarea care a răspuns într-un târziu, mi-a spus că dacă nu sunt morţi ei nu au de ce sa intervină, nu se pot amesteca fără ordin! Dumnezeule, de unde trebuie să vina ordinul unui lucrător al serviciilor de urgenţe? De ce lucrează acei oameni acolo dacă nu ştiu să reacţionze în situaţii de criza şi aşteapta ordine!? Adica numai în cazul unui carnagiu au reacţii? La mai bine de 45 de minute au venit câţiva pompieri. Păreau scârbiţi de minima proporţie a dezastrului...

Au trimis două autubuze să ia pasagerii... pe bani


După vreo ora au venit două autobuze din Herculane, pregătite să facă business!


 «Ori platiţi ori rămâneţi aici pe câmp». Oameni bătrâni trăgeau neputincioşi de cufere, cineva s-a adresat unor politişti (care se amuzau probabil de un banc) să îi ajute, iar raspunsul lor incalificabil a fost: <cum şi le-au adus până la tren să le şi ducă>. 
 

Halucinant! Am sentimentul unei dedublări. Nu se poate, nu-i adevărat. Aceasta este lumea noastră? Nimic nu ne mai uneşte? Unde s-a pierdut compasiunea, moralitatea întrăjutorării? Suntem mutanţi? Doamne, ce şi cine a impietrit neamul nostru?".

Din fericire, în urma deraiării trenului InterRegio, care circula pe ruta Bucureşti-Timişoara. Niciun călător nu a fost rănit. Incidentul a avut loc la patru kilometri distanţă de Băile Herculane. Primele trei vagoane de după locomotivă au ieşit de pe şine. Circulaţia feroviară în zonă a fost blocată pentru câteva ore, iar celelate trenuri au avut întârzieri mari.

image


 

Cine este Lia Lungu

Lia Lungu (61 de ani) este o interpretă de folclor tradiţional, ale cărei performanţe sunt recunoscute pe plan internaţional. Artist profesionist, a fost solistă vocală a Ansamblului Profesionist Banatul din Timişoara şi cantareaţă în corul Operei Naţionale din Timişoara. Pe lângă cariera artistică, din ţară şi din străinătate, Lia Lungu este şi ziaristă a presei româno-americane.
 

S-a implicat în acţiuni umanitare, în ţară şi în America, prin concerte donate copiilor orfani sau celor cu afecţiuni de leucemie, precum şi nenumărate concerte în beneficiul comunităţii româno-americane pentru conservarea sau construirea lăcaşurilor de cult ortodox pe teritoriul Americii.


După Revoluţie pleacă în turneu în America şi Canada, hotărând să rămână în Statele Unite. În 1992, înfiinţează "Clubul Artelor Balada" din New York, pe care îl conduce până în 2001. În paralel, devine correspondent al ziarului Meridianul Românesc din USA, iar din anul 2006 lucrează şi la ziarul “Ziua USA” din New York.
 

Primele înregistrări le-a facut la Radio Timişoara, în 1974, cu orchestra Banatul, dirijată de Gelu Stan. Începând cu următorul an, a fost invitată să înregistreze la Radio Bucureşti cu Orchestra Radiodifuziunii Române şi a continuat până la recentele înregistrări din noiembrie 2009 cu orchestra “Radio România”. A înregistrat cu Casa de discuri Electrecord, începând din anul 1979.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite